Diskuzní fórum Parent Project - svalová dystrofie

| Návrat do diskuzí | Na konec strany |



Diskusní téma:

| 12.04.08 06:18:24 | Shlédnuto:1761 | Pavel   Lidé s postiženými dětmi doplácejí na zmatky v daních
Doporučuji Vaší pozornosti dnešní nový článek na iDnes (www.idnes.cz). Jak to řešíte Vy?

Desítky až stovky rodin, které pečují o postižené děti, jsou na tom výrazně hůře než rodiny s dětmi zdravými. Letos mohou přijít téměř o 25 tisíc korun za rok. Záleží však na tom, kde bydlí a jaký mají finanční úřad.

Podle některých úřadů je příspěvek na péči pro rodiče regulérním příjmem.

Problém je v tom, že od loňska přestaly některé berní úřady rodinám, které pečují o postižené děti, přiznávat daňovou úlevu. Ta může letos dosáhnout až 24 840 korun za rok. Jde o takzvanou slevu z daně na manžela či manželku, která nepracuje.

Podmínkou pro její získání je mít za daný rok nižší příjem než 38 tisíc korun. Do roku 2007 se do tohoto příjmu příspěvek na péči o osobu blízkou nepočítal, přestože jeho příjemcem byla žena či muž pečující o postižené dítě.

Podle zákona o sociálních službách platného od ledna loňského roku je nově příjemcem peněz přímo postižená osoba, za kterou ošetřující rodič plně zodpovídá. Pro úřady je tedy skutečným příjemcem podpory právě on, což je jádrem celého problému.

Podle některých úřadů je totiž příspěvek na péči pro rodiče regulérním příjmem. V zákoně totiž není jasně napsané, že by se podpora, kterou dostává ošetřující na dítě, neměla započítávat do příjmů pečující osoby. Výsledkem zmatků je, že řada rodin o slevu na dani přichází.

"Dostáváme v současné době negativní reakce a dotazy na praxi některých finančních úřadů," potvrzuje mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský. Dodává, že ví o tom, že příspěvek do horní hranice příjmu započítávají jen některé finanční úřady.

Podle občanského sdružení Centrum pro rodinu a sociální péči nárok na slevu z daně u těchto rodin neuznávají hlavně berní úřady v Moravskoslezském a Libereckém kraji.

"Já jsem to začala řešit až letos počátkem března, protože jsem vůbec netušila, že kvůli zákonu o sociálních službách došlo k nějaké změně," popisuje Martina Langerová pečující o dceru se zdravotním postižením.

To, že by na ni její manžel nemusel za loňský rok získat slevu z daně, zjistila náhodně v internetové diskusi. Začala pátrat, ale dobrala se k opačným názorům. A to i mezi ministerstvy. Ministerstvo práce tvrdilo, že by na slevu na dani tyto rodiny mít nárok měly. Ministerstvo financí, pod které finanční úřady spadají, říká, že ne.

Kalousek slibuje nápravu
Problém s nepřiznáváním slev na dani v některých krajích se přitom táhne už od loňského roku. Nový sociální zákon, který změnil příjemce příspěvku, připravila ještě vláda premiéra Jiřího Paroubka. Nynější vláda ho už druhým rokem realizuje v praxi.

Dotčené rodiny to začaly řešit ve větší míře až teď na jaře, kdy podávaly daňová přiznání za loňský rok. Za vznikem daňových zmatků přitom zřejmě stojí obvyklý důvod: když se mění jeden zákon, zapomene se mu přizpůsobit ten druhý.

To, že by šlo o záměr, úřady odmítají. "Tato situace bude vyřešena novelou zákona o daních z příjmu," slibuje mluvčí ministra financí Ondřej Jakob.

V novele bude podle Jakoba jasně řečeno, že se příspěvek nebude zahrnovat ani do příjmu manžela či manželky, která o postižené dítě pečuje. Změněný zákon však začne platit nejdříve v příštím roce. Letos se tak budou muset některé rodiny s postiženým dítětem ještě bez pětadvaceti tisíc korun obejít. Pokud tedy bydlí ve "špatném" městě.


Příspěvky do diskuse:

| 14.04.08 19:27:31 | Shlédnuto:2978 | Robert   Re:Lidé s postiženými dětmi doplácejí na zmatky v daních
Vím o tom že tady v Ostravě nebylo možno provést odpočet na manželku.V mém případě to ovšem nebylo potřeba.Provedl jsem odpočet na sebe a bylo po dani.Podle nového zákona jsem v letošním roce neodvedl na výplatě žádnou zálohu na daň.Propstě mi vychází nula.A proto ani v letošním roce nebude pravděpodobně z čeho odečítat nezdanitelné položky.

| Návrat do diskuzí | Na začátek strany |


Váš příspěvek do diskuze:
Jméno: nutné zadat
E-mail: není vyžadováno
Nadpis: nutné zadat
Zpráva:
Opiš kód: nutné zadat


© 2005-2015 Parent Project - svalová dystrofie, Česká republika
E-mail: parentproject@parentproject.cz, Telefon: 776 001 206-7
Sídlo sdružení: PARENT PROJECT, spolek, Větrná 262, 550 01 Broumov
Zasílací adresa: PARENT PROJECT, o.s., Husova 245, 417 04 Hrob
Dotazy a připomínky k webovým stránkám: webmaster@parentproject.cz