Diskuzní fórum Parent Project - svalová dystrofie

[ Zpět na téma ]


Pavel , 26.02.11 21:48:05    Shlédnuto:2981

Zpráva:Re:svalova distrofie duchenne

Nepíšete jestli se jedná o vozík mechanický, nebo elektrický a zda jste si již vozík vybrali, nebo teprve vybíráte. Postup pořízení je však většinou stejný. Většina firem, které vozíky nabízejí mají typy, které jsou plně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Prvním krokem k pořízení je doporučení odborného lékaře na jeho pořízení. Lékař by Vám měl i doporučit co budete vzhledem k nemoci na vozíku potřebovat. Potom je dobré navštívit nebo zkontaktovat více firem, které vozíky nabízejí. Firmy nabízejí osobní návštěvu u Vás doma, kdy si přesně zaměří pacienta. Výsledkem je soupis kódů, podle kterých pojišťovna následně vozíky, nebo jejich součásti schvaluje. Některé vozíky nebo součástí jsou hrazeny plně, některé částečně, některé nikoliv. Na všechny tyto položky Vám musí odborný lékař vystavit poukazy a doporučení. Poté je potřeba tyto poukazy nechat schválit pojišťovnou. Schvalování provádí revizní lékaři příslušné pojišťovny. Pokud je vše schváleno, zašle pojišťovna schválené poukazy do firmy, kterou jste si vybrala a která Vám bude vozík dodávat. Tato firma Vás, až bude vozík vyroben, bude kontaktovat a dohodne předání. Vozík se předáním nestává Vaším vlastnictví, ale je Vám zdravotní pojišťovnou zapůjčen. Obvyklá doba životnosti vozíku je 5 let. V případě oprav, doplnění, rozšíření a úprav vozíku v pozdější době se opět kontaktuje pojišťovna pro schválení. Získání vozíku je trochu dlouhodobější proces, ale v případě jeho potřebnosti jej pojišťovny schvalují v plné výši. Za doplatek jsou pouze věci, které nejsou pro jeho provoz nezbytné. Většinou se jedná o nějaké vzhledová nebo funkční vylepšení.

U elektrického vozíku je proces ještě o trochu složitější. Je potřeba zajistit několik dalších vyšetření (psycholog, oční lékař) a pacient musí dosáhnout věku min. 12 let. Pojišťovny elektrické vozíky schvalují i mladším pacientům, ale je to opět na zvláštní posouzení.

Některé z firem, které nabízejí vozíky: www.ottobock.cz, www.sivak.cz, www.meyra.cz, www.medicco.cz, www.kury.cz.

Zkuste napsat více, o jaký vozík se jedná, kdo a za co po Vás požaduje peníze, případně i důvod jestli Vám nebyl vozík schválen.



Předchozí příspěvek   Další příspěvek


© 2005-2015 Parent Project - svalová dystrofie, Česká republika
E-mail: parentproject@parentproject.cz, Telefon: 776 001 206-7
Sídlo sdružení: PARENT PROJECT, spolek, Větrná 262, 550 01 Broumov
Zasílací adresa: PARENT PROJECT, o.s., Husova 245, 417 04 Hrob
Dotazy a připomínky k webovým stránkám: webmaster@parentproject.cz