Diskuzní fórum Parent Project - svalová dystrofie

[ Zpět na téma ]


Pavel , 17.08.12 07:39:26    Shlédnuto:10731

Zpráva:Android 4.0 Mini PC: Počítač velký jako flashdisk a se slušným výkonem

Opět jsem tu z jedním tipem z oblasti IT, která může pomoci lidem s tělesným postižením.

Pokud hledáte jistou alternativu k rozměrným a drahým stolním počítačům zkuste vyzkoušet novinku letošního roku. Jedná se o miniaturní počítač, který je svými vnitřnostmi nápadně podobný dnešním chytrým telefonům. Operačním systémem je Android 4.0, procesor a grafika: Allwinner A10 1.5GHz Cortex-A8 (CPU 1,0 GHz + GPU 500 MHz), operační paměť: 1024 MB, vnitřní paměť: 4 GB, připojení k síti internet pomocí Wifi 802.11b/g/n, možnost rozšíření pomocí Micro SD 2-32GB, integrované porty: Mini USB, USB, Micro HDMI, napájecí, rozměry - 8,8 × 3,5 × 1,2 cm a váha 25 gramů. K zařízení se pomocí USB dají připojit další komponenty.

Minipočítač jsem nakoupil na známém čínském e-shopu v přepočtu za cca. 1600,- Kč. Doprava do ČR je zcela zdarma, ale trvala 3 týdny, což není nic neobvyklého. Největší zdržení má na svědomí většinou česká celnice. Minipočítač se dá sehnat i u českých prodejců, ale jeho cena je od 2200,- Kč výše. Největší výhodou českého shopu je dvouletá záruku. Zařízení se dá pořídit i na Aukru, ale od většiny prodejců Vám zařízení nakonec stejně přijde ze zahraničí.

Zařízení jsem vybalil, pomocí přibaleného redukčního HDMI kabelu připojil do televize, pomocí přibaleného AC adaptéru s EU koncovkou zapojil do elektrické sítě a do USB portu připojil bezdrátovou myš (ta součástí nebyla, ale dá se koupit za cca. 300-500 Kč v každé lepší IT prodejně). Během několika málo sekund se spustil operační systém Android. Androidu není potřeba se bát, je jiný než to co znáte z počítače, ale myslím si, že se jej naučíte používat během několika málo minut. Grafické prostředí je velmi přehledné a intuitivní.
Jako první jsem si prostředí přepnul do češtiny a tím se další nastavování velmi zjednodušilo. Nyní již stačilo připojit se do domácí wifi sítě. K plnohodnotménu využití jsem zařízení propojil se svým stávajícím účtem na Google (pokud někdo nemá, tak si jej může pohodlně vytvořit). Díky tomuto nastavení dojde především k okamžité synchronizaci e-mailu a dalších služeb a nastavení, které poskytuje Google. Prakticky ihned se Vám načtou všechny stávající e-maily a můžete začít e-mailovat. Tímto propojením si zajistíte i vzdálené zálohování důležitých dat do účtu na Google (vhodné při ztrátě nebo zničení zařízení, nebo pořízení jiného).

Vlastní systém obsahuje některé základní aplikace a hry (Internetový prohlížeč, E-mail, Skype, Youtube, Angry Birds, ...), další si můžete pomocí Google Play stáhnout buď zdarma, nebo poté co ve svém účtu nastavíte platební kartu i za peníze. Ceny aplikací a her jsou přijatelné (i dobré hry se dají pořídit kolem 20 Kč, ale často postačuje verze, která je zdarma a zobrazují se v nich reklamy). V systému najdete asi 4 programy v čínštině, kterých se však nemusíte bát a stačí je odinstalovat. Zařízení zvládá přehrávání převážné vetšiny filmů, včetně FullHD filmů ve formátu MKV. Specifikace výrobce zvládá video i v 2160P

Velkou výhodou je možnost počítače připojit k jakékoliv televizi, nebo monitoru s HDMI. Velmi se mi líbí jeho mini velikost, skladnost a spotřeba elektrické energie. Jako velké plus vidím možnost ovládat zařízení jen pomocí myši. Systém byl primárně určen pro dotykové telefony bez klávesnice. Jakmile se má cokoliv psát, vyskočí automaticky na obrazovce klávesnice, kterou ovládáte právě pomocí myši. Vzhledem k tomu, že syn po operaci nyní v posteli pololeží a nemá tak možnost plnohodnotného používání klávesnice velmi nás toto řešení zaujalo. Možnosti ovládání hlasem jsem zatím nezkoušel, ale systém by měl být i na toto připraven.

Více informací naleznete na http://cdr.cz/clanek/recenze-mk802-android-40-mini-pc. Popsané zařízení má označení MK802, ale v čínských e-shopech jej najdete pod značkou AK802.



Další příspěvek


© 2005-2015 Parent Project - svalová dystrofie, Česká republika
E-mail: parentproject@parentproject.cz, Telefon: 776 001 206-7
Sídlo sdružení: PARENT PROJECT, spolek, Větrná 262, 550 01 Broumov
Zasílací adresa: PARENT PROJECT, o.s., Husova 245, 417 04 Hrob
Dotazy a připomínky k webovým stránkám: webmaster@parentproject.cz