Diskuzní fórum Parent Project - svalová dystrofie

[ Zpět na téma ]


Romana , 18.03.07 21:23:28    Shlédnuto:7153

Zpráva:Re:Voda

Má voda paměť?
25.10.2006

Homeopatie je obor, který zastánci nadšeně vyznávají a odpůrci - mezi nimi řada vědců - nekompromisně zesměšňují. Švýcarský chemik Louis Rey nyní přišel s pozorováním, které sice nijak nedokládá účinnost homeopatických postupů, nicméně podporuje základní homeopatický postulát, že totiž "voda má paměť". Stoupenci homeopatické léčby zastávají názor , že voda si "pamatuje" látky, které v ní byly rozpuštěny, a má proto léčivé účinky. A to přesto, že původní substance byla zředěna natolik, až z ní ve vodě nezůstala jediná molekula. Kritikové se tedy ptají, čím by taková voda měla vlastně léčit. Nyní však uznávaný odborný časopis Physica A otiskl odbornou studii, v níž její autor Louis Rey dokazuje, že struktura vodíkových vazeb v čisté vodě je značně odlišná od homeopaticky zředěných solných roztoků.
Rey využil metodu zvanou termoluminiscence, jež spočívá v ozařování hluboce zmrazeného vzorku, který pak při ohřívání uvolňuje uskladněnou energii v podobě světla způsobem, z nějž se dá rozpoznat atomová struktura vzorku.
Louis Rey využil těžkou vodu (v níž je místo běžného vodíku deuterium - těžký vodík), která vytváří pevnější vazby mezi atomy těžkého vodíku. V ní rozpouštěl chlorid sodný (kuchyňskou sůl) a chlorid lithný, což jsou soli, jež narušují vodíkovou vazbu.
Roztoky postupně ředil ještě víc, než to dělají homeopaté, tak, že v nich nakonec nezůstal jediný iont původní soli. Ukázalo se však, že i potom ve vzorcích zůstaly odlišné vodíkové vazby - jiné v čisté vodě, jiné v silně zředěném roztoku kuchyňské soli a ještě jiné v roztoku chloridu lithného. Reyovy experimenty zatím se tejným výsledkem zopakoval specialista na termoliminiscenci Raphael Visocekas z pařížské Univerzity Denise Diderota. Dá se čekat, že se do jejich prověřování pustí i další vědci. Ve hře je totiž možný nový pohled na celou homeopatii. Poznání, že vodíkové vazby ve vodě jsou trvale ovlivněny stykem s nějakou látkou, sice ještě nic neříká o léčivých účincích vody, nicméně dokládá, že voda skutečně má jakousi chemickou "paměť", čemuž zatím vědci vůbec nevěřili. (jet)
Poznámka SAFFRON spol. s r.o.
Naše tvrzení, že při úpravě vody na Pí-vodu dochází k vytváření stabilních trojmolekulových shluků (clusterů) v uspořádání rovnoramenného trojúhelníka, respektive rovnostěnného čtyřstěnu se ve světle těchto informací bude asi jevit i vědecky přijatelnější. Jestli tedy tvrdíme, že vodu harmonizujeme, to zn. upravujeme vodíkové vazby na stejné to znamená soustavu převádíme do stavu s nejnižší potencionální energií říkáme také, že vylučujeme vnesené informace.
Takže prosím o zamyšlení, zda opravdu musíme čekat na vědecké objevy ze zahraničí, nebo si začneme věřit a použijeme schopnosti lidí, kteří nejsou primárně ve vědecké sféře aktivní, ale jsou schopní předběhnout stávajíc stav ve společnosti (a to i vědecké) právě k jejímu prospěchu.
(HOSPODÁŘSKÉ NOVINY - čtvrtek, 3. července 2003) S úctou Ing. Hansman Miroslav

publikováno: 25.10.2006



Předchozí příspěvek   Další příspěvek


© 2005-2015 Parent Project - svalová dystrofie, Česká republika
E-mail: parentproject@parentproject.cz, Telefon: 776 001 206-7
Sídlo sdružení: PARENT PROJECT, spolek, Větrná 262, 550 01 Broumov
Zasílací adresa: PARENT PROJECT, o.s., Husova 245, 417 04 Hrob
Dotazy a připomínky k webovým stránkám: webmaster@parentproject.cz