Diskuzní fórum Parent Project - svalová dystrofie

[ Zpět na téma ]


Pavel , 11.03.07 18:51:54    Shlédnuto:23771

Zpráva:Re:Auto pro převoz vozíčkáře

Věnoval jsem teď dost čas otázce výběru auta. Po zvážení mnoha faktorů jsem nakonec vyloučil vozidla z kategorie vanu, transitu a minibusu, které jsem zpočátku považoval za nejvhodnejší především z důvodu velkého vnitřního prostoru. Mezi hlavní zápory patří pořizovací cena, vyšší spotřeba a díky silným motorům i vyšší pojistné. Pokud uvažujete požádat FÚ o vrácení DPH je nutné, aby bylo vozidlo označeno jako osobní.

Zaměřil jsem se tedy na nižší kategorii a z aktuální nabídky na našem trhu vytipoval: Renault Kango, Citroen Berlingo, Peugeot Partner, Opel Combo Tour, VW Caddy a Fiat Doblo. Každá z firem nabízí různe motory, modifikace a vybavení vozidel. Naše požadavky (dvoje posuvné zadní dveře, dělená sedadla a klimatizace) bohužel neobsahuje ani jeden ze základních modelů. Objem zavazadlového prostoru je u všech vozidel přibližně obdobný stejně jako výška mezi podlahou a střechou (1020-1230 mm). Pro uložení el. i mechanického vozíku je prostor dostatečný. Podle firem, ktere auta následně upravují (posuvná nebo otočná sedadla, skládací rampy, uchycení vozíku a bezpečnostních pásů, případně snížení podlahy) jsou pro upravy nejčastěji používanými vozidly Renault Kango a Citroen Berlingo. Cena kompletní úpravy, včetně nájezdové rampy a kotvení vozíku se pohybuje v cenách 100 000,- Kč až 170 000,- Kč + 5% DPH. Tato úprava je většinou plně hrazena odborem sociálních věcí a zdravotnictví, jako kompenzační pomůcka - jednorázový příspěvek na individuální úpravu motorového vozidla. Bohužel se jedná o podstatný a většinou nevratný způsob zásahu do vozidla, který však usnadní nakládání a převoz tělesně postižené osoby. Dle prodejce zůstává záruka na vozidlo nedotčena. Úpravu lze provést přímo při pořízení vozidla nebo později. Z hlediska vrácení DPH je vhodnější první způsob.

Většina mnou dotázaných prodejců poskytuje pro majitele průkazu ZTP/P slevu. Vrácená DPH a případný příspěvek na pořízení vozidla pomůže snížit pořizovací cenu vozidla. Je však nutné dodržet přesně stanovená pravidla.



Předchozí příspěvek   Další příspěvek


© 2005-2015 Parent Project - svalová dystrofie, Česká republika
E-mail: parentproject@parentproject.cz, Telefon: 776 001 206-7
Sídlo sdružení: PARENT PROJECT, spolek, Větrná 262, 550 01 Broumov
Zasílací adresa: PARENT PROJECT, o.s., Husova 245, 417 04 Hrob
Dotazy a připomínky k webovým stránkám: webmaster@parentproject.cz