Naše činnost:

Bauer: Koruna pomůže dětem, před vitrínou se plácat po ramenou nemusím


Kateřina Neumannová předává Lukáši Bauerovi korunu pro krále bílé stopy.
foto: Michaela Říhová, Právo

Poprvé v kariéře usedl v pátek večer na trůn potažený rudým suknem a na hlavu dostal korunu pro vládce českého lyžování. Běžec na lyžích Lukáš Bauer je novým Králem bílé stopy a převzal tak symbolické žezlo po sedminásobné vítězce tradiční ankety Kateřině Neumannové. „Pro sportovce jsou důležitější výsledky přímo na sportovním poli, ale uspět v anketě s takovou tradicí a přebrat žezlo po Kateřině je skvělé," vyprávěl Bauer spokojeně po vyhlášení výsledků.

17. 5. 2008 09:18 PRAHA

Bauer se však s další trofejí ve své sbírce, která se v letošním sezóně rozrostla hlavně o velký i malý křišťálový glóbus, opět brzy rozloučí. Věnuje ji totiž do charitativní dražby sdružení Parent project, které podporuje děti se svalovou dystrofií. „Se sdružením spolupracuji již od olympiády v Turíně. Každoročně se koná charitativní dražba, kam spousta sportovců - letos tam bude Josef Rakoncaj, v minulých letech přispěla třeba Šárka Záhrobská - dá nějaké věci, třeba startovní čísla nebo sportovní náčiní. Výtěžek akce jde na zlepšení podmínek dětí s touto chorobou a část jde i na výzkum," vysvětloval třicetiletý závodník.

„Nenapadlo mě nic lepšího. Při jednom dotazu, kam jsem umístil glóby, jsem si uvědomil, že vlastně nemám morál na ty ceny hledat místo a pak z nich pořád utírat prach. Moc si ocenění vážím a když v minulých letech Kateřina korunu přebírala, tak jsem ji taky moc chtěl. Pak mi ale došlo, že je trochu málo, abych za pět let stál před vitrínou a plácal se po ramenou, jaký jsem byl pašák. Ty krásné vzpomínky mám v hlavě a takhle alespoň něčemu pomohu," doplnil rodák z Ostrova nad Ohří.

Při pátečním galavečeru na pražském Žofíně se Bauer ve vzpomínkách vrátil k uplynulé sezóně, v níž zcela suverénně kraloval. „Lehce jsem na průběh zimy zavzpomínal. Taky ale na období po skončení sezóny, které bylo naprosto šílené. Po každé sezóně je spousta povinností, ale po téhle toho bylo dvojnásob. Chtěl jsem být co nejvíc s rodinou, což se samozřejmě nepovedlo podle představ. Nakonec jsme alespoň na týden utekli do Tunisu," prozradil místo své dovolené, kam prý ani nebral telefon, aby si od shonu odpočinul.

Bradka je minulostí, chystá překvapení
Doba posezónního odpočinku je však už víc než dva týdny minulostí. „Začátkem května se to už opět lámalo do další přípravy. Už v Tunisu jsem začal tělo zatěžovat hodinovými výběhy," přiblížil Bauer. Na přípravě nehodlá proti předešlým létům mnoho měnit. „Chci kvalitně potrénovat, ze zkušenosti už ale vím, že budu potřebovat taky hodně odpočinku. Po dvoutýdenních blocích těžkého tréninku by měl následovat týden lehčí zátěže," uvědomuje si.

Přípravu tradičně zpestří účastí při oblíbených závodech, chybět určitě nebude na Králi Šumavy. A na rozdíl od loňska absolvuje v červnu též vysokohorské soustředění v italském Passo Tonale. „Jinak bude všechno prakticky stejné. Chystám se i na přípravu s Němci, ale jen na úrovni regionu Boží Dar - Oberviesenthal, když se s Reném dohodneme, že půjdeme trénovat společně. Nic takového, že bychom si tři měsíce dopředu říkali, co budeme dělat," má jasno.

Při pátečním vyhlášení ankety již Bauerovu tvář nezdobila černá bradka, s níž děsil soupeře v uplynulé sezóně, roli seriózního třicátníka ale český závodník nehodlá hrát dlouho. „Na začátku června mám poslední akci, kde bych měl být trochu k světu, a pak se změním. Neprozradím, co chystám. Plnovous to ale nebude, na ten bychom čekali do konce zimy," smál se nový vládce bílé stopy.

Zdroj: pn,Sport.cz


© 2008 Parent Project - Česká republika, e-mail: parentproject@parentproject.cz