Naše činnost / aktuální sdělení:

Dědictví Petra Čapáka (†31)

I díky finanční pomoci rodičů našeho občanského sdružení se podařilo splnit sen třicetiletého Petra Čapáka, mladého muže se svalovou dystrofií jehož příběh díky medializaci dokázal oslovit tisíce lidí. Svým optimismem a milou povahou si Petr získal mnoho přátel, kteří věřili, že se povede sehnat dostatek prostředků na zajištění pečovatelek, aby se dostal z nemocnice opět domů, i když napojený na umělou plicní ventilaci. Jeho přání se díky všem, který přispěli, povedlo realizovat. Od 7. 10. 2009 byl Petr opět doma.

Návrat do domácího prostředí na něj měl blahodárný vliv. Díky speciálnímu zařízení na svém počítači, který snímal pohyb jeho nosu, se mohl vrátit k malování, opět skládal i hudbu, konečně mohl i na procházky na čerstvém vzduchu, dokonce se zúčastnil plesu vozíčkářů. “Mám nepopsatelné pocity, jsem doma, splnil se mi sen. Zase můžu dělat co chci,“ popsal své dojmy bezprostředně po návratu domů šťastný Petr. Života pak užíval v rámci svých možností naplno, loni v září měl ve vsetínském kostele i výstavu svých obrazů. Nemilosrdný osud jej však přece jen začal dohánět, a zdravotní stav se postupně horšil. Petr Čapák zemřel 12. ledna 2011 ve věku 31 let.

Přestože byl sám hodně nemocný a sil mu každým dnem víc a víc ubývalo, nemyslel Petr jenom na sebe. Věděl, že díky sbírce jeho přátel mu na účtě zůstaly nějaké peníze. Proto si přál, aby po jeho smrti byly převedeny na účet člověka, který trpí stejnou nemocí jako měl Petr. Peníze putovaly na na konto Romana Pišného z Jindřichova Hradce. Petr Čapák se rozhodl vyjádřit svoje poděkování i našemu občanskému sdružení a odkázal nám velmi užitečné pomůcky: stropní kolejnicový elektrický zvedák - zařízení pro přesun vozíčkáře, typ GH2-F a Motomed Viva2 pro posilování horních a dolních končetin.

Upřímnou soustrast nejbližším a uznání Všem, kteří pochopili a pomohli vytvořit Petrovi podmínky dožít tam, kde mu bylo nejlépe i s jeho těžkou nemocí.


© 2011 Parent Project - Česká republika, e-mail: parentproject@parentproject.cz