Naše činnost / aktuální sdělení:

Muzikanti dohráli a pokladnička pro Honzu byla plná

Třináctiletý Jan Vaněk trpí ochabováním svalů. Na vozík, na léky a cestu do lázní mu díky nedělnímu koncertu umělecké školy přispěly stovky lidí z Třemošné

(Záluží) Chvíle nefalšované radosti a štěstí zažil v neděli Václav Vaněk a jeho rodina v kulturním dome v Záluží u Třemošné. Při benefičním koncertu třemošenské umělecké školy, věnovaném jeho synovi Honzovi postižnému svalovou dystrofií se ve vesnickém sálo vybralo více než 50 tisíc korun. Kapela dohrála a dojatý Václav Vaněk zvednul nabitý sál k potlesku ve vstoje, jaký muzikanti možná ještě nezažili.

Beneticí nabídl Vaňkovým, s nimiž se zná, dirigent školního orchestru Tremolo Dalibor Bárta. Ke společnému koncertu přizval ještě skupinu Big Hand z umělecké školy ve Chválenické ulici v Plzni."Výtěžek je neuvěřitelný, chci moc poděkovat", říká Václav Vaněk. Honzovi můžeme za vybrané peníze doplatit jeho nový mechanický vozík. Bude také mít na cestu do maďarských lázní a na léky, za které dáváme měsíčně okolo deseti tisíc korun. Část peněz dáme na výzkum jeho nemoci prostřednictvím sdružení Parent Project," vysvětluje otec.

Svalová dystrofie se projevuje jako postupné ochabování kosterního svalstva, svalů dýchacích a srdečních. Postihuje téměř výučně chlapce a dosud neexistuje účinná léčba. V Česku trpí svalovou dystrofií asi 500 dětí.

Jan Vaněk vydržel chodit bez vozíku, byť s obtížemi, až do jedenácti let. Je to zhruba o pět let déle než je u pacientů s touto nemocí obvyklé. Teď je mu třináct. Rodina se snaží, aby žil aktivně. Chodí do 31. základní školy v Plzni, kde mu vyšli maximálně vstříc. Když se chtěl podívat na Eifellovku, vzal jsem ho tam. Byl i na Sněžce, teď s ním sportovci poběží v Praze půlmaratón," líčí Václav Vaněk.

Tomu dělá velkou starost chystaná reforma zdravotnictví, která bude podle jeho názoru pro mnoho rodin v podobné situaci neúnosná. Obávají se ztráty příspěvku na péči, díky němuž se chlapci může na plný úvazek věnovat maminka. Značné komplikace jim způsobí zrušení karet pro tělesné postižené. Celé to povede jen k tomu, že tyhle děti budou zase končit v ústavech," domnívá se otec. O to víc rodinu potěšil zájem kamarádů a mnoha lidi z Třemošné, kde žijí, o nedělní koncert v Záluží. Sál praskal ve švech a na dobrovolném vstupném lidé nešetřili.

Zdroj: Článek z MF Dnes po nedělním benefičním koncertu pro Honzu v Záluží dne 20.3.2011

Parent Project se připojuje k poděkování všem, kteří na akci přispěli, akci zorganizovali, nebo zajišťovali její průběh. Na účet výzkumu této nemoci putuje z Třemošné částka 15.000,- Kč.






© 2011 Parent Project - Česká republika, e-mail: parentproject@parentproject.cz