Naše činnost / aktuální sdělení:

Úspěch Jozefa Suchého na Hrách V. LETNÍ OLYMPIÁDY dětí a mládeže České republiky

Ve dnech 21-25.6.2011 se v Olomouci uskutečnily HRY V. LETNÍ OLYMPIÁDY dětí a mládeže České republiky. Za účasti 3548 sportovců ze 14 krajů z celé České republiky se na letošních hrách poprvé v historii představili rovněž handicapovaní sportovci. V jednom z těchto sportů v BOCCIE se představil i sportovec se svalovou dystrofií Duchenneova typu a člen PARENT PROJECT Jozef Suchý. Tento 13-letý již ostřílený závodník (3 rokem hraje 1.ligu mezi dospělými) nezačal nejlépe, když v první směně prvního zápasu ve skupině pustil soupeřku Lenku Vlčkovou do vedení 3:0. V další směně ovšem vyrovnal a následně se dostal do vedení, které si již zkušeně pohlídal. Další 2 zápasy vyhrál bez větších problémů 14:0 a 17:0 a se 6 body a celkovým skórem 36:4 vyhrál skupinu. Následně odehrál smolné semifinále s pozdější vítězkou Karolínou Roháčovou. Karolína zahrála neskutečně famózně a i když Jozef bojoval do poslední chvíle, podlehl těsně 3:1. Každá směna skončila nejnižším možným rozdílem 1:0. Navíc v poslední směně za stavu 2:1 rozhodl o vítězném míčku pro Karolínu snad 1 mm. V boji o 3 místo Jozef vedl nad svoji soupeřkou 2:1 po 2 směnách a ve třetí směně 4 body rozhodl o svém vítězství, které si již v poslední směně pohlídal. 3. místo je nakonec velkým úspěchem i z důvodu, že se hrálo bez rozdílu kategorií (zdravotního postižení) a Jozef byl nejlepším závodníkem hrajícím s rampou (kategorie BC3). První 2 závodníci házeli rukou bez použití rampy.

Celá Olympiáda byla úžasným zážitkem nejen pro handicapované závodníky ale i pro zdravé. Zahájení a ukončení probíhalo na fotbalovém stadionu v Olomouci. Olympijský oheň zapaloval 3-násobný olympijský vítěz v hodu oštěpem Jan Železný. Rovněž se ho účastnila několikanásobná olympijská vítězka v gymnastice Věra Čáslavská a předseda olympijského výboru MUDr.Milan Jirásek. Při zahájení přímo na fotbalovou plochu nastoupili postupně zástupci všech krajů. Přímo na fotbalovou plochu přistáli parašutisté a akce byla ukončena nádherným ohňostrojem. Vyhlašování vítězů jednotlivých sportů probíhalo každý den v centru Olomouce na náměstí hned vedle orloje. Po vyhlášení následovali koncerty mimo jiné i skupiny Chinasky.

Jak se hraje Boccia

  • Každá strana, tj. jednotlivec nebo družstvo, má vždy šest malých kožených míčků. Jedna strana hraje s modrými a druhá s červenými míčky. Hráči mohou míčky odhazovat, odkopávat, nebo použít k jejich umístění v poli pomocných prostředků, které mají tvar rampy nebo roury. Cílem hry je dostat co nejblíže k bílému cílovému míči (tzv. „jack") co nejvíce svých míčků. Hráči mohou také odrážet soupeřovy míčky i cílový míček do nevýhodnějších pozic i do autu. Tím hra nabývá na dynamičnosti a zajímavosti a k jejímu zvládnutí je zapotřebí nejen značná dávka soustředění a svalové koordinace ale i nezbytná dávka logického myšlení a taktiky.

  • Hra je určena pro hráče s nejtěžším stupněm postižení s následkem pohybového handicapu. Jedná se o sportovce, kteří mají ochrnuty všechny čtyři končetiny, pohybují se na vozíku a boccia je pro ně prakticky jediným sportem, který se provozuje na nejvyšší světové úrovni, tedy na Paralympijských hrách.

  • Rozlišují se čtyři hráčské třídy v závislosti na stupni postižení které se označují BC1, BC2 BC3 a BC4.

  • Ve třídě BC1 hrají hráči, kteří mohou mít pomocníka, který na jejich požádání jim smí podávat míčky, upravit polohu vozíku a pod.

  • Třída BC2 nemá pomocníka a hráči si sami podávají míče a upravují polohu vozíku.

  • Třída BC4 jsou hráči tělesně postižení, nikoliv spasticky, hrají bez pomocníka, sami si upravují vozík a podávají míče, nepoužívají pomůcky.

  • Hráči s nejtěžším postižením, kteří nejsou schopni odhazovat či odkopávat míče na hrací plochu soutěží ve třídě BC3 a používají pomocných prostředků k odhodu míče. Tyto pomůcky mají tvar rampy kterou obsluhuje spoluhráč (pomocník), který je však po celou dobu hry otočen zády do hřiště a řídí se pouze pokyny závodníka. Hráč přidržuje míček na rampě rukou, bradou, speciální pomůckou upevněnou na čele apod. Po nastavení rampy do správného směru a výšky spoluhráčem jej pouze uvolní a míček se po skloněné rampě uvede sám do pohybu. Jednotlivci a družstva třídy BC3 hrají na 4 směny, tříčlenná družstva složená ze tříd BC1 a BC2 hrají na 6 směn.

  • Hřiště na bocciu tvoří obdélník o rozměru 10 × 6 m, který je na jedné užší straně opatřen 6ti boxy (každý o rozměru 1×2,5 m pro umístění hráčů, případně i spoluhráčů. Uvnitř hrací plochy je vymezeno území pro umístění cílového míčku a kříž (tzv. jack cross), kam se umisťuje cílový míč v případě že je vyražen do autu.
































© 2010 Parent Project - Česká republika, e-mail: parentproject@parentproject.cz