Zprávy:

 

Zpráva MUDr. Markéty Hermanové, Ph.D. o účasti kongresu

Ve dnech 1. – 4. 9. 2004 jsem se zúčastnila s kolegyní Mgr. Janou Sedláčkovou z Centra molekulární biologie a genové terapie Fakultní nemocnice Brno 9. Mezinárodního kongresu WMS (World muscle society). Naše účast na tomto kongresu byla aktivní a prezentovány byly výsledky naší společné práce ve výzkumu svalových dystrofií, konkrétně pletencové svalové dystrofie LGMD 2A. Naše práce „Mutation in Czech LGMD 2A patients revealed by analysis of calpain3 mRNA, DNA and their phenotypic outcome“ představila soubor prvních 11 pacientů, u nichž byla na základě klinického a/nebo histopatologického nálezu vyslovena suspekce na calpainopatii a mutační analýza na úrovni mRNA a/nebo DNA odhalila zodpovědnou mutaci v genu, který kóduje calpain3. V rámci naší studie jsme zachytili 12 typů mutací v 10 nestandardních alelických variantách. Čtyři zachycené mutace nebyly dosud identifikovány a byly zaregistrovány na Leiden muscular dysptrophy pages. U jednoho pacienta byl identifikován tzv. nonsense mediated mRNA decay tj. genetický jev, který způsobí absenci mRNA nesoucí nulovou mutaci a nebyl dosud v souvislosti s LGMD popsán. Dále jsme popsali sekundární deficity proteinu dysferlinu ve svalových biopsiích LGMD 2A pacientů, což rovněž nebylo dosud popsáno. Průkaz sekundárních deficitů exprese jednotlivých proteinů svalové tkáně má při znalosti jejich interakcí v diferenciální diagnostice progresivních svalových dystrofií velký význam. Diferenciální diagnostika pletencových svalových dystrofií je velmi široká a zahrnuje nejen ostatní typy pletencových dystrofií, ale například i některé formy kongenitálních svalových dystrofií a dystrofinopatie. Klinicky symptomatické přenačečky dystrofinopatií byly před zavedením metod molekulární patologie a genetiky často klinicky mylně diagnostikované jako pletencové svalové dystrofie. Bez správné diagnózy však není možné účinné genetické poradenství a v budoucnu ani účinná terapie. Zavedení metodik imunohistochemických, Western blottingu a mutačních analýz do diagnostické praxe na našich pracovištích umožnilo přesnou diagnózu spektra progresivních svalových dystrofií. V rámci naší práce prezentované na kongresu byly všechny tyto metodiky využity. Mutační analýza byla prováděna na úrovni mRNA metodou založenou na kombinaci reverzní transkripce a polymerázové řetězové reakce (PCR). Produkty PCR byly charakterizovány sekvenací. Metoda DHPLC (denaturing high performance liquid chromatography) byla využita pro analýzu DNA. V blízké budoucnosti by měla tato screeningová metoda sloužit i k detekci přenašeček dystrofinopatií.

Cílem naší účasti na tomto kongresu bylo nejen seznámení se s recentními výsledky v oblasti výzkumu nervosvalových chorob, ale také možnost prezentovat naše výsledky s ohledem na možnou budoucí spolupráci se zahraničními pracovišti. Považuji za velmi důležité, že jsme mohli seznámit odbornou veřejnost s možnostmi diagnostiky nervosvalových chorob v naší republice. První krůčky v oblasti mezinárodní spolupráce byly již učiněny v rámci červnového „Prague neuropathology meeting 2004“, kde byla založena sekce neuropatologie při Společnosti patologů ČLS JEP. S představitelem německé sekce této společnosti prof. Goebelem jsem se setkala i na kongresu WMS a o našem zájmu o mezinárodní spolupráci jsem ho informovala. Další jednání budou probíhat prostřednictvím představitelů české sekce.

Ještě jednou bych touto cestou chtěla poděkovat nadaci Parent Project za umožnění účasti na kongresu WMS a doufám, že výzkum v oblasti svalových dystrofií již brzo přinese výsledky v podobě účinné terapie těchto onemocnění.

S pozdravem
MUDr. Markéta Hermanová, Ph.D.
PAÚ FN Brno

V Brně 10. 9. 2004



© 2005 Parent Project - Česká republika, e-mail: parentproject@wm.cz