Tisková prohlášení (zprávy):

MUDr.Jana Haberlová Ph.D.: Stáž v Nervosvalovém centru a centru molekulárních neurověd v Londýně

Na přelomu října a listopadu jsem na 17 dní díky finanční podpoře občanského sdružení Parent projektu navštívila Nervosvalové centrum a centrum molekulárních neurověd v Londýně. Toto centrum je součástí National Hospital for Neurology and Neurosurgery (NHNN), University College London Hospital NHS Foundation Trust. Stáž jsem absolvovala se statusem „Visitor“, což v praxi znamenalo, že jsem přihlížela denní činnosti lékařů. Nejvíce času jsem trávila s vedoucí lékařkou nervosvalového centra profesorkou MUDr.Mary Reilly, která je předsedkyní British Peripheral Nerve Society a je celosvětově uznávanou konzultantkou onemocnění periferních nervů bez rozdílu věku. Účastnila jsem se denních vizit na oddělení, běžných neurologických seminářů, vyšetřování a konzultací ambulantních pacientů. Dvakrát týdně jsem přihlížela při elektromyografických vyšetřeních. Krátce jsem navštívila i ambulanci pro nervosvalové nemoci dětí pod vedením prof. Muntoniho, což je přední světový odborník na nervosvalové nemoci u dětí a také přednosta Kliniky pro nervosvalová onemocnění dětí. Kromě práce lékaře jsem navštěvovala přednášky a četné vzdělávací semináře pro lékaře a výzkumníky.

Tato stáž pro mne byla velmi zajímavá a přínosná. Co se týče odbornosti, měla jsem zde možnost vidět mnohé vzácné diagnosy, účastnila jsem se jejich diagnostiky a i návrhu léčby. Byla jsem seznámena s probíhajícími a plánovanými vědeckými i klinickými projekty centra. Během stáže jsem navázala spolupráci s konzultantkou nervosvalového centra pro svalová onemocnění doktorku Ros Quinlivan, na základě této spolupráce nyní probíhají vyšetření k bližšímu zařazení diagnosy u 5 českých pacientů se zatím neurčenou myopatií.

Dále jsem byla prof. Mary Reilly požádána o navázání spolupráce mezi Českou a Slovenskou republikou a evropskou organizací TREAT NMD (treatment of neuromuscular disorders). Na základě této spolupráce by měla vzniknout celoevropská databáze nervosvalových center a fond na podporu výuky lékařů zabývajícími se těmito nemocemi. Dalším krokem v této spolupráci bude informovat českou a slovenskou Neuromuskulární sekci při Neurologické společnosti a v případě zájmu pak navrhnout na základě již daných kriterií možná nervosvalová centra spolupráce v těchto zemích.

Děkuji občanskému sdružení Parent projekt za finanční podporu, která mi usnadnila tuto stáž absolvovat. Velmi si této podpory cením.

S úctou

V Praze dne 23.11.2010

MUDr.Jana Haberlová Ph.D.              
Klinika dětské neurologie 2:LF UK a FN Motol, Praha




© 2005-2013 Parent Project - svalová dystrofie, Česká republika
E-mail: parentproject@parentproject.cz, Telefon: 776 001 206-7
Sídlo sdružení: PARENT PROJECT, o.s., Větrná 262, 550 01 Broumov
Zasílací adresa: PARENT PROJECT, o.s., Husova 245, 417 04 Hrob
Dotazy a připomínky k webovým stránkám: webmaster@parentproject.cz