Tisková prohlášení (zprávy):

MUDr. Lenka Mrázová, Doc. MUDr. Petr Vondráček PhD.: IV. Neuromuskulární kongres, Bratislava

Ve dnech 4.- 6.5.2011 jsme se za finanční podpory občanského sdružení Parent project zúčastnili IV. Neuromuskulárního kongresu, který se tentokrát konal v Bratislavě. Hlavním tématem letošního ročníku byla paraneoplastická neuromuskulární onemocnění. Pozvána byla řada odborníku z České a Slovenské republiky a Nizozemska. Mimo hlavní téma byla na programu i řada dalších témat z oblasti nervosvalové problematiky. V jedné ze sekcí jsme vystoupili s přednáškou Exon skipping – molekulárně genetická metoda léčby DMD. Posun od teorie k praxi. V této přednášce jsme nejen objasnili vlastní metodu exon skipping, ale také představili klinickou studii, která probíhá po celém světě a do které budou zařazeni i pacienti z České a Slovenské republiky. Zmínili jsme vstupní a vylučující kritéria pro tuto studii a vyzvali odborníky, kteří mají ve své péči pacienty s DMD/BMD, aby nám pomohli vyhledat další pacienty, kteří by se této studie mohli účastnit. Kongresu se také účastnila MUDr. Haberlová z FN Motol Praha, která na této studii rovněž spolupracuje, čas v Bratislavě jsme tedy využili i ke koordinaci dalšího postupu ve studii.

Rovněž jsme se setkali s neuromuskulárními specialisty pro dospělé (Prof. Bednařík, Prof. Kadaňka , MUDr. Voháňka) a mluvili o další spolupráci a návaznosti péče o pacienty s nervosvalovým onemocněním. Také jsme jednali s kolegy ze Slovenska (MUDr.Mego) a domluvili se na další spolupráci, společném registru pro pacientyy s DMD/BMD z České i Slovenské republiky i o zapojení slovenských pacientů do klinických studií.

Děkujeme občanskému sdružení Parent project za finanční podporu, která nám umožnila se této akce zúčastnit a získat tak celou řadu nových poznatků a navázat další spolupráci s kolegy, kteří se zabývají problematikou nervosvalových onemocnění.

Prezentace:
  Exon skipping - molekulárně genetická metoda léčby DMD - posun od teorie k praxi. L. Mrázová, P. Vondráček, H.Ošlejšková, J. Haberlová, P. Cahová, Klinika dětské neurologie FN Brno a Klinika dětské neurologie FN Praha - Motol (formát PDF)

V Brně dne 20.5.2011

MUDr. Lenka Mrázová
Doc. MUDr. Petr Vondráček PhD.



© 2005-2013 Parent Project - svalová dystrofie, Česká republika
E-mail: parentproject@parentproject.cz, Telefon: 776 001 206-7
Sídlo sdružení: PARENT PROJECT, o.s., Větrná 262, 550 01 Broumov
Zasílací adresa: PARENT PROJECT, o.s., Husova 245, 417 04 Hrob
Dotazy a připomínky k webovým stránkám: webmaster@parentproject.cz