Tisková prohlášení (zprávy):

30.10.-1.11.2013 - Brázdilová Michaela MUDr. Bc. - Konference Treat-NMD, Newcastle upon Tyne

V termínu 30.10.-1.11.2013 jsem se zúčastnila mezinárodní konference Treat-NMD- Neuromuscular Network v Newcastlu. Konference byla zameřena na setkávání zdravotnických i nezdravotnických profesí zabývajících se neuromuskulárním onemocněním.

Představeny byly různé skupiny pracovníků, jejich oblasti zájmů, nové poznatky a postupy. Vědečtí pracovníci prezentovali pokroky v genové terapii a výhledy v nových možnostech léčby. Lékaři se věnovali různým aspektům hodnocení a zlepšování kvality života pacientů s neuromukskulárním onemocněním. Neziskové organizace sdružující rodiče dětí představovaly možnosti spolupráce rodiny, sociální a rehabilitační projekty.

Péče o pacienty se vzácnými nemocemi ( např. DMD) by měla být soustředěna v centrech, v nichž mohou spolupracovat neurologové, rehabilitační lékaři, psychologové, sociální pracovníci. Tato koncentrace a specializace péče může přispět k zlepšení kvality života a také k prodloužení délky života pacientů.

Velmi důležitá je vzájemná komunikace mezi jednotlivými složkami zabývajícími se péčí o pacienty s neuromuskulárním onemocněním. I když každá složka pracuje na velmi vysoké úrovni (věda, lékaři, pacientské organizace), je velmi důležité sdílení poznatků, vysvětlování léčebných a rehabilitačních postupů, koordinace vědeckého výzkumu, spolupráce lékařů rodičů a vědců.

Tato vzájemná spolupráce a centralizace péče byla pro mě hlavní myšlenkou, kterou si z konference odnáším. Doufám, že se nám podaří tyto myšlenky přenést i do našeho prostředí.

Chtěla bych tímto poděkovat, že jsem se mohla s přispěním Vaší organizace konference zúčastnit.

Brázdilová Michaela MUDr. Bc., FN Motol


Starší tisková prohlášení (zprávy):


© 2005-2013 Parent Project - svalová dystrofie, Česká republika
E-mail: parentproject@parentproject.cz, Telefon: 776 001 206-7
Sídlo sdružení: PARENT PROJECT, o.s., Větrná 262, 550 01 Broumov
Zasílací adresa: PARENT PROJECT, o.s., Husova 245, 417 04 Hrob
Dotazy a připomínky k webovým stránkám: webmaster@parentproject.cz