Přehled událostí z výzkumu za období 08/09 2014.

Následující přehled obsahuje také doplňující informace o korporátním dění za období 08/2014.

 

Pro Parent Project, o.s. sestavil a přeložil: Karel Novotný, karelnovotny1981@gmail.com .


„Koktejlový“ přístup k léčbě DMD


(...)
Někdy je dobré nezapomínat, že mutačně specifické léčebné přístupy jako je exon skipping, jakkoliv jsou slibné a vzrušující, nejsou jediným želízkem v ohni léčebných přístupů pro DMD. Mnohé z těchto dalších přístupů se dostanou na kliniky již koncem letošního roku nebo během příštího roku, a poskytnou širokou škálu možností účasti v klinických studiích.


Níže uvedený přehled poskytuje dobrý vhled do mnoha cílů terapeutických intervencí při DMD. V pozadí stojí jednotící přesvědčení, že budeme nakonec schopni DMD léčit „koktejlovým“ přístupem.


Téměř ve všech z uvedených oblastí financuje výzkum PPMD.


PhDr. Sharon Hesterlee, Viceprezidentka pro výzkum, PPMD



Zánět a fibróza

Obnova / nahrazení dystrofinu

Péče o srdce

Průtok krve

Svalová hmota

Regulátory kalcia

Antifibrotika

Stop kodon Readthrough

Poloxymer

PDE5

Dráhy svalového růstu

Ryadinové receptory

Léčba nahrazující steroidy

Exon skipping

Serca 2A

 

Kmenové buňky

GsMTx4

 

Genová léčba

Tradiční léky na srdce

 

 

 

 

Funkční nahrazení jiným z proteinů

 

 

 

 

 

Následující přehledy přinesou více informací k jednotlivým přístupům i studiím.

 

 

7.8.2014

Sarepta Therapeutics oznamuje finanční výsledky za druhé čtvrtletí 2014 a poskytne aktuální informace o firemním dění 

 

CAMBRIDGE, Massachusetts - (BUSINESS WIRE)

Sarepta Therapeutics, Inc (NASDAQ: SRPT), vývojář inovativních terapií na bázi RNA podá zprávu o finančních výsledcích ve druhém čtvrtletí 2014 před otevřením burzy (NASDAQ Global Market - největší americká burza cenných papírů) ve čtvrtek 7. srpna 2014 v 8:00H ET. Chris Garabedian, prezident a generální ředitel společnosti, a Sandy Mahatme, finanční ředitelka Sarepta, budou hostit konferenční hovor k projednání finanční výsledků za druhé čtvrtletí a poskytnou celkovou firemní aktualizaci.

(...)

 

Více na:

http://investorrelations.sarepta.com/phoenix.zhtml?c=64231&p=irol-newsArticle&ID=1956469&highlight=

 

 

12.8.2014

Prosensa Holding NV připravuje webcast konferenčního hovoru na téma Finanční výsledky za 2. čtvrtletí 2014 a aktuální dění ve společnosti

 

Leiden, Nizozemsko - (GLOBE Newswire)

Prosensa Holding NV (NASDAQ: RNA) oznámila, že společnost bude hostit konferenční hovor a živý webcast v úterý 12.8.2014 v 8:00H ET (14:00H CET středoevropského času). Zveřejní své finanční výsledky za druhé čtvrtletí a poskytne informace o aktuálním dění ve společnosti.

 

Zájemci o účast na konferenčním hovoru z USA mohou kontaktovat telefonní číslo 1-877-407-9170 (Bezplatná linka). Mezinárodní zájemci o audio webcast mohou využít přístup přes odkaz "Events & Presentations" v sekci pro investory a média na firemních webových stránkách společnosti Prosensa (www.prosensa.com).

(...)

 

Více na:

http://ir.prosensa.eu/releasedetail.cfm?ReleaseID=863871

 

 

7.8.2014

PTC Therapeutics podává zprávu o čtvrtletích finančních výsledcích a poskytuje aktuální informace o firemním dění

 

SOUTH PLAINFIELD, NJ - /PRNewswire/

PTC Therapeutics, Inc (NASDAQ: PTCT) informovala o aktuálním firemním dění a zveřejnila finanční výsledky za druhé čtvrtletí  roku 2014, které skončilo 30. června.

 

"Uplynulé čtvrtletí bylo pro PTC vzrušující. V květnu jsme obdrželi kladné stanovisko výboru CHMP k registraci léku Translarna ™ (atalurenu), nového léku ve stádiu výzkumu v USA, který je určený pro léčbu nesmyslné mutace DMD (Duchennova svalová dystrofie vzniká v důsledku mutací, které  patří do skupiny tzv. nesmyslných mutací  - nesmyslná mutace je v genetice označení pro bodovou mutaci v sekvenci DNA, která má za následek předčasný terminační kodon neboli nesmyslný kodon v transkribované mRNA, a jejím produktem je neúplný a nefunkční protein.), a nedávno jsme obdrželi souhlas Evropské komise, který nám zaručuje udělení podmínečné registrace pro trh. Je nám ctí, že jako první na světě přinášíme terapii pacientům s DMD, kteří tak dlouho čekali na léčbu. Aktivně se zaměřujeme na poskytnutí léku Translarna pacientům tak rychle, jak jen to bude možné a velmi intenzivně se připravujeme na start prodeje v celé EU," uvedl PhDr. Stuart W. Peltz, generální ředitel společnosti PTC Therapeutics, Inc. "Kromě našeho úsilí v oblasti léčby nesmyslné mutace DMD jsme nedávno zahájili potvrzující 3. fázi klinické studie u nesmyslné mutace cystické fibrózy a naším cílem je také v dalším období roku 2014 zahájit 2. fázi studie Proof-of-Concept s lékem Translarna v nové indikaci - MPS I – taktéž způsobenou nesmyslnou mutací. Očekáváme, že druhá polovina roku bude v PTC plná zásadních změn, protože rozšíříme svou globální obchodní organizaci zaměřenou na naši hlavní misi, jíž je poskytování nových terapií pacientům se vzácnými a opomíjenými onemocněními."

 

Nejdůležitější události ve společnosti:

 

ACT DMD: Potvrzující 3. fáze studie ACT DMD (Potvrzující studie Atalurenu u DMD) s lékem Translarna ™ (ataluren) u pacientů s nesmyslnou mutací DMD (nmDMD) je v plném proudu. Zápis by měl být v blízkém horizontu dokončen a počáteční top-line data budou k dispozici v druhé polovině roku 2015.

 

ACT CF: V červnu byla zahájena potvrzující 3. fáze klinické studie ACT CF. Tato studie má trvání 48 týdnů, je to dvojitě zaslepená a placebem kontrolovaná globální studie s FEV1 (sekundová vitální kapacita - objem vzduchu vydechnutý během 1 sekundy usilovného výdechu následujícího po maximálním nádechu (část usilovné vitální kapacity;  vyšetřuje se při spirografii)) coby primárním koncovým bodem a plicními exacerbacemi coby sekundárním klíčovým cílovým bodem. Studie bude přijímat pacienty ve věku šesti a více let, kteří mají potvrzenu nesmyslnou mutaci, a jejichž FEV1 je vyšší než 40% a nižší než 90%.

Pacienti, kteří užívají chronické inhalační aminoglykosidy, nebudou mít možnost zúčastnit se studie. Aminoglykosidy jsou ribozom vázající léky a bylo prokázáno, že interferují s aktivitou léčiva Translarna. Zápis by měl být dokončen v druhé polovině roku 2015 a údaje se očekávají o rok později.

 

Další indikace: Na základě procesu hodnocení a jednání s externími odborník zvolila PTC jako další indikaci ke sledování v souvislosti s lékem Translarna mukopolysacharidózu typu I (MPS I). Cílem PTC je zahájení proof-of-concept studie 2. fáze s MPS I v druhé polovině roku 2014. MPS I je dědičná genetická porucha způsobená nedostatkem esenciálního enzymu, který je zodpovědný za členění vedlejších produktů chemických reakcí v buňkách těla. Celkově se MPS I vyskytuje u ca. 1 z každých 100 000 narozených dětí. Odhaduje se že u 60-80% pacientů s MPS I onemocnění vzniká v důsledku nesmyslné (bodové) mutace. Pro pacienty s MPS I není zatím k dispozici žádný lék a substituční enzymová terapie dostatečně neřeší problémy centrálního nervového systému ani příznaky v oblasti kosterního svalstva a srdeční funkce, které jsou s poruchou spojené. Prognóza pacientů s MPS I je nevalná a existuje naléhavá potřeba vývoje nových léčebných postupů, zaměřených na základní příčinu MPS I.

 

Aktualizace v oblasti předpisů: V květnu 2014 Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP) Evropské lékové agentury (EMA) zaujal kladné stanovisko k žádosti o podmínečnou registraci léku Translarna pro léčbu nmDMD u chodících pacientů ve věku 5ti a více let. Dne 4. srpna 2014 bylo PTC oznámeno, že Evropská komise kladné stanovisko Výboru pro humánní léčivé přípravky ratifikovala a léčivu Translarna bylo uděleno podmínečné schválení k prodeji v rámci EU. Kromě úsilí v rámci EU se PTC angažuje také v dalším dialogu s FDA a probíhají diskuze o potenciální cestě k co nejrychlejšímu uvedení Translarny na trh

také k pacientům v USA.

 

Komercializační plány: Došlo k zahájení aktivit na podporu očekávané komercilizace léčiva Tranlarna ve vybraných zemích během prvního pololetí 2015. Tématem je dotažení procesu zpřístupnění Translarny pro trh u každé z vybraných zemí a harmonogram. Harmonogramy zpřístupnění pro trh jsou u každé ze zemí jiné a v některých zemích to může trvat i přes 18 měsíců.

 

Program EAP: V červnu 2014 zahájila PTC proplácený program rozšiřování přístupu k léku Translarna pro pacienty s nmDMD ve vybraných oblastech. Smyslem programu EAP je zpřístupnit léčivo Translarna pro veškeré pacienty ještě před tím, nežli se léčivo zdostupní coby komerční produkt v jednotlivých zemích v souladu s místními předpisy. Program financování kontrétních pacientů již byl schválen v Turecku a Španělsku, a Francouzská národní agentura pro bezpečnost léčivých přípravků a zdravotnických výrobků (ANSM) nedávno udělila dočasné povolení k použití léčiva Translarna (Autorisation Temporaire d'Utilisation de cohort - ATU)  v kohortě pacientů s nmDMD. PTC nedávno zahájila dodávku léčiva Translarna prvním pacientům, schváleným v rámci programu EAP.

 

Program SMA: V lednu 2014 byla zahájena placebem kontrolovaná klinická studie fáze 1a u zdravých dobrovolníků s jednou vzestupnou dávkou. Hlavními cíli studie bylo prozkoumat bezpečnost a farmakokinetiku kandidáta na léčivo RG7800. Tato studie je nyní dokončena a v současné době se připravuje klinická studie u pacientů s SMA s více dávkami. Předběžné výsledky studie fáze 1a naznačují, že RG7800 byla dobře tolerována při zkoumaných úrovních dávek. Nedošlo k žádným úmrtím, nebyly zjištěny závažné nežádoucí účinky (SAE) ani nedošlo k odnětí léku z důvodu nežádoucích účinků (AES) a nebyly rozpoznány žádné trendy v závislosti na dávce. RG7800 navíc prokázala účinek závislý na dávce při sestřihu (genový splicing) SMN2, jak bylo prokázáno změnou poměru plné délky SMN2 mRNA ku SMN2 mRNA bez exonu 7 (SMND7), což lze interpretovat jako důkaz účinosti mechanismu ve smyslu očekávaného farmakodynamického účinku.

(...)

 

Více na:

http://ir.ptcbio.com/ReleaseDetail.cfm?ReleaseID=864931

 

 

 

4.8.2014

PTC Therapeutics obdržela podmínečné schválení v Evropské unii pro léčivo Translarna ™

k léčbě nesmyslné mutace Duchennovy svalové dystrofie

- První schválená léčba pro DMD -

 

SOUTH PLAINFIELD, NJ

PTC Therapeutics, Inc (NASDAQ: PTCT) dnes oznámila, že Evropská komise udělila podmínečnou registraci léčivu Translarna ™ (ataluren) v Evropské unii (EU) k léčbě nesmyslné mutace DMD (nmDMD) u chodících pacientů ve věku pěti a více let.

 

"Jsme potěšeni, že byla Translarna schválena pro léčbu nesmyslné mutace DMD. Léčivo cílí na základní příčinu DMD, a má potenciál změnit průběh onemocnění. Rychle se blížíme k tomu, aby byl výrobek k dispozici pacientům v EU, a zároveň pokračují naše globální snahy o naplnění vize, že by měl být produkt Translarna k dispozici veškerým chlapcům, kteří z něho mohou mít prospěch, " uvedl PhDr. Stuart W. Peltz, generální ředitel společnosti PTC Therapeutics, Inc. "Jsme vděční pacientům, rodinám, advokačním skupinám a lékařům, kteří PTC Therapeutics po mnoho let výzkumu a vývoje Translarny podporovali. Komunita DMD čekala na nové možnosti léčby dlouhou dobu, a toto podmíněné schválení představuje důležitý den pro nás pro všechny."

 

Povolení umožňuje PTC uvést Translarnu na na trh v 28 zemích, které jsou členskými státy Evropské unie, a také do členských států Evropského hospodářského prostoru, kterými jsou Island, Lichtenštejnsko a Norsko. Součástí podmínečné registrace je povinnost PTC dokončit potvrzující studii 3. fáze s nmDMD (ACT DMD) a předložit získané doplňující údaje

o účinnosti a bezpečnosti léčiva.

 

Schválení bylo udělěno na základě  výsledků o bezpečnosti a účinnosti z randomizované, dvojitě zaslepené multicentrické studie se 174 pacienty s nmDMD, která trvala po dobu 48 týdnů, a na základě naší doplňkové retrospektivní analýzy údajů ze studie. Primární cílový parametr vyhodnocoval vliv Translarny na chůzi podle změny vzdálenosti (vzdálenost překonaná za šest minut chůze - 6MWD) v testu chůze na šest minut (6MWT). Post-hoc analýza ukázala, že od začátku do 48. týdne měli pacienti užívající Translarnu (40 mg / kg / den ve 3 dávkách) střední pokles výsledků 6MWD 12,9 m a pacienti užívající placebo 44,1 m. Průměrná změna sledovaná v 6MWD od výchozího stavu do 48. týdne byla o 31,3 m lepší ve skupině s Translarnou než ve skupině s placebem (p = 0,056). U vážněji postižených pacientů, jejichž základní výsledek v 6MWD nepřesahoval  350 metrů, byla průměrná změna sledovaná v 6MWD od výchozího stavu do 48. týdne o 68 metrů lepší ve skupině s Translarnou než ve skupině s placebem. Pacienti s Translarnou také vykazovali pomalejší tempo poklesu výsledků na základě analýzy času k 10ti % zhoršení výsledků chůze v 6MWD. Výbor pro léčivé humánní přípravky (CHMP) Evropské agentury pro léčivé přípravky konstatoval, že výsledky naznačují, že Translarna u pacientů s nmDMD zpomaluje ztrátu schopnosti chůze.

 

Retrospektivní analýza ukázala, že pacienti s léčbou vykazovali také lepší trendy u sekundárních ukazatelů, např. v časových funkčních testech při pohybu do a ze schodů, které Výbor CHMP rovněž považoval za ukazatel naznačující zpomalení progrese nmDMD ve srovnání s placebem. Bezpečnostní výsledky ukázaly, že Translarna byla obecně dobře snášena. Závažné nežádoucí účinky nebyly časté a u žádného se neprokázala souvislost s Translarnou. Nejčastějšími nežádoucími účinky při doporučených dávkách byla nevolnost, zvracení a bolest hlavy. Nežádoucí účinky obvykle nevyžadovali lékařský zákrok, a nikdo z pacientů nemusel léčbu Translarnou v důsledku žádného nežádoucího účinku přerušit.

 

"Celosvětově první schválená léčba cílící na základní příčiny DMD představuje velmi důležitý moment pro pacienty a rodiny. Naší nejvyšší prioritou je, aby byla Translarna pacientům k dispozici a budeme spolu s regulátory, plátci, lékaři a pacientskými organizacemi pracovat na jejím uskutečnění. " uvedl Mark Rothera, obchodní ředitel PTC Therapeutics, Inc.

(...)

 

Více na:

http://ir.ptcbio.com/releasedetail.cfm?ReleaseID=863914

 

 

12.8.2014

Prosensa vyhlašuje finanční výsledky za 2. čtvrtletí 2014 a informuje o nejnovějším korporačním vývoji

 

* Podání žádosti o schválení drisapersenu NDA ve 4. čtvrtletí 2014

* Podání návrhu na podmíněné schválení EMA následně po podání žádosti NDA

* Obnovení dávkování Drisapersenu do konce září

* Peníze a peněžní ekvivalenty, stav na konci čtvrtletí: 69 500 000 €

 

Leiden, Nizozemsko, (GLOBE Newswire)

Prosensa Holding NV (Nasdaq: RNA), biofarmaceutická společnost se zaměřením na léčiva modulující RNA u vzácných onemocnění s vysokou neuspokojenou potřebou léčby, dnes oznámila finanční výsledky za druhé čtvrtletí, ukončené 30. června 2014, a poskytla aktuální informace o plánu předložení žádosti NDA, obnově dávkování drisapersenu, a sdělila také další podrobnosti k potvrzujícím studiím a další kroky ve výzkumu sloučenin pro léčbu Duchennovy svalové dystrofie na bázi exon skippingu.

 

Hans Schikan, generální ředitel Prosensa: "Běhěm uplynulého období jsme dosáhli značného pokroku a jsme velmi rádi, že jsme nyní připraveni usilovat o regulační schválení drisapersenu v USA i Evropě, s plánovaným podáním žádosti FDA před konec roku a krátce poté žádosti EMA. Budeme i nadále pracovat s maximální možnou pílí a rychlostí na naplnění našeho slibu, jímž je přinášet tolik potřebné terapie chlapcům s DMD."

 

Nejdůležitější nedávné události:

 

Aktualizace: Vývojový program s Drisapersenem

 

Dne 3. června jsme oznámili, že po pozitivní zpětné vazbě FDA bude Prosensa podáním žádosti FDA (New Drug Application, NDA) usilovat o schválení Drisapersenu - na základě stávajících údajů v urychleném režimu schvalování. Společnost plánuje předložit podání v tomto roce a po schválení se zavazuje k zahájení dvou potvrzujících studií. Společnost po předložení žádosti NDA plánuje podat žádost o podmínečné schválení také agentuře EMA.

 

Protokoly pro obnovu dávkování jsou v procesu předávání příslušným kontrolním orgánům a jsme stále na cestě k obnovení dávkování s prvními pacienty ještě před koncem tohoto čtvrtletí.

 

Aktualizace: Ostatní výzkum a vývoj

 

Dne 25. června jsme oznámili, že byl dokončen zápis do naší studie přirozeného průběhu DMD (Natural History Study) s celkem 269 chlapci s potvrzenou diagnózou DMD ve věku 3 až 18 let. Účastníci byli zapsáni v 10ti zemí v 16ti studijních centrech v Severní a Jižní Americe a v Evropě. 80% tvoří chlapci chodící a 20 %  nechodící. Účelem studie je charakterizovat přirozený průběh a progresi DMD, pomoci při tvrobě návrhů budoucích studií, zachytit biomarkery bezpečnosti a progrese onemocnění a poskytnout srovnávací údaje pro vývoj léčby také pro ty z pacientů s DMD, u nichž onemocnění zahrnuje vzácné exony, pro které nejsou stávající formální kontrolované studie proveditelné. Studie navíc může být použita jako kontrolní skupina pro potvrzující studii drisapersenu po schválení. 

    

27. června jsme oznámili, že Prosensa získala od PPMD výzkumný grant ve výši 200 000 USD pro projekt PROSPECT, multiexonovou skippingovou strategii pro exony 10-30 dystrofinového genu, která by mohla být použitelná až u 13% všech pacientů s DMD. Program se posouvá do předklinického vývoje – zahájení studií toxicity se plánuje začátkem příštího roku.

    

11. srpna jsme oznámili, že CureDuchenne poskytne Prosense až 5 000 000 € prostřednictvím konvertibilních směnek. Cílem je společnost podpořit, urychlit vývoj a přiblížit přístup pacientů s DMD k tolik potřebným léčbám.

    

Látka PRO044, která je určena samostatné subpopulaci (až 6%) pacientů s DMD, může posloužit jako nadále sledovaná látka na bázi exon skippingu i v jedné ze dvou potvrzujících studií, které by mohly podpořit potenciální zrychlené schválení drisapersenu. Prodloužená studie s PRO044 je na dobré cestě k zahájení ve 4. čtvrtletí roku, a u studie kontrolované placebem se plánuje zahájení v první polovině roku 2015.

    

PRO045 a PRO053 (každá určená pro populaci až 8% z veškerých pacientů s DMD) jsou v současné době ve fázi studií určených k nalezení dávky. Data o PRO045 očekáváme ve 4. čtvrtletí 2014 a k PRO053 v první polovině roku 2015. Další studie těchto sloučenin budou zahájeny v roce 2015.

 

Schůze managementu a dozorčí rady

 

Dne 23. června Prosensa oznámila, že Hans Schikan, generální ředitel společnosti, byl jmenován do správní rady Sekce vznikajících firem (Emerging Companies Section) Organizace biotechnologického průmyslu (Biotechnology Industry Organization, BIO).

    

Dne 30. června Prosensa oznámila jmenování Willema W. van Weperena obchodním ředitelem a připojení Dr. Annalisy Jenkins do dozorčí rady. Jmenování Dr. Jenkins podléhá schválení akcionáři na mimořádném zasedání valné hromady, které je plánováno na 20. srpna 2014.

 

Vybrané ekonomické ukazatele

 

Čistá ztráta: Čistá ztráta za druhé čtvrtletí 2014 byla 8.0 milionů €; příp. 0.22 milionů € základní a zředěná ztráta na akcii vs. čistá ztráta 4,7 milionů €; příp.  0.16 milionů € základní a zředěná ztráta na akcii za druhé čtvrtletí roku 2013.

    

Příjmy: Příjmy za tři měsíce do 30.června 2014 byly nulové, vs. 2,0 milionu € ve stejném období roku 2013 - v důsledku poklesu příjmů z licencí ve výši 1,3 milionů € a snížení výnosu ze spolupráce v důsledku ukončení výzkumu a dohody o spolupráci s GSK o 0,7 millionů €.

     

Náklady na výzkum a vývoj: Náklady na výzkum a vývoj vzrostly ze 4,5 milionů € za období tří měsíců do 30.června 2013 na 5,5 milionů € za období tří měsíců do 30. června 2014. Náklady se zvýšily především díky rozšíření vývoje a regulačním možnostem, a byly také přímo ovlivněny ukončením dohody o výzkumu a o spolupráci s GSK, a také náklady na zhotovení právního plnění pro drisapersen a postupující fázi I/II klinické studie s PRO045 a PRO053.

    

Obecné a administrativní náklady: Vzrostly z 2,1 million € na 2,7 milionů € za období tří měsíců do 30. června 2013 resp. 2014. Nárůst je způsoben především sdílenou kompenzací

a náklady spojenými s provozem coby veřejná obchodní společnost v období do 30.června 2014, kompenzováno náklady spojenými s IPO (IPO - flotace společnosti na burze) za stejné období roku 2013.

    

Peněžní prostředky a peněžní ekvivalenty: Stav peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů k 30. červnu 2014 byl 69.5 millionů €.

 

Směřování pro rok 2014

 

Očekáváme, že k 31. prosinci 2014 se stav peněz a peněžních ekvivalentů bude pohybovat

mezi 53 milliony € a 56 mil. €. Toto směřování předpokládá 2.5 milionů € ve dluhopisech vydaných na pobočku CureDuchenne a plné vymáhání pohledávek GSK, a nebere v úvahu žádný dopad budoucích akvizic, dispozic, partnerství, licenčních transakcí ani změn kapitálové struktury společnosti a v budoucnosti nabízené cenné papíry.

 

Konference

 

Management Prosensy se zúčastní následujících konferencí a akcí:

 

Wedbush Pacific Growth Healthcare Conference, 12/8, New York, NY, USA

FBR Inaugural Healthcare Conference, 3/9, Boston, MA, USA

Citi Biotech Day, 4/9, Boston, MA, USA

Rodman & Renshaw Annual Global Investment Conference, 9/9, New York, NY, USA

BioCentury Newsmakers Conference, 26/9, New York, NY, USA

Leerink Rare Disease Roundtable, 1/10, New York, NY, USA

World Muscle Society Congress, 7 – 11/10, Berlín, Německo, EU

(...)

 

Více na:

http://ir.prosensa.eu/releasedetail.cfm?ReleaseID=865701

 

 

PPMD - Aktualizace Sarepta & Prosensa: Exon skipping

 

V návaznosti na slibné letošní letní výsledky klinických studií s exon skippingem shromáždila PPMD mnoho dotazů od pacientů, které se týkaly budoucích studií. Proto jsme si v obou společnostech vyžádali aktuální informace:


Aktualizace: Sarepta

 

Sarepta pro komunitu pacientů s DMD připravila písemnou aktualizaci a webinář o klinickém programu Sarepty na čtvrtek, 7. srpna.  Pravidelné aktualizace o průběhu klinických programů bude Sarepta dílet také prostřednictvím on-line vzdělávacího zdroje, kterým je web Let´s Skip Ahead (http://www.skipahead.com/). Jakékoliv dotazy můžete směřovat na následující kontakt a e-mailovou adresu: Kara Boniface; kboniface@sarepta.com

 

Aktualizace: Prosensa

 

Prosensa poskytla aktuální informace formou následujícího dopisu. Slíbila také detailnější aktualizaci pro pacientskou komunitu v brzké době (Informace doplněny 15.8. viz níže):

 

Vážená PPMD,

v programu pro obnovu dávkování jsme na dobré cestě k zahájení opětovného dávkování v první skupině chlapců ještě v tomto čtvrtletí. Jak jsme již uvedli dříve, v Severní Americe jsou způsobilí ti z kluků, kteří dokončili studii DEMAND V (DMD114876), dále ti kteří jsou nyní součástí protokolu DMD115501 a nakonec chlapci z USA / Kanady, kteří se podíleli na studii DEMAND IV (DMD114349). Probandi budou zpočátku dávky dostávat na klinice (po dobu prvních 4 týdnů), ale plánuje se domácí dávkování v souladu s požadavky v konkrétním místě studie. Na základě protokolu nebudou prováděny žádné biopsie. Podrobnější informace o protokolu pro obnovu dávek v první skupině chlapců v Evropě se brzy očekávají.

 

K webu Prosensa jsme přidali specializované stránky www.prosensa.eu/patients-and-family/drisapersen-re-dosing, umožňující snadnější sledování nejnovějších informací o opakovaném zahájení dávkování drisapersenu, které jsou veřejně dostupné. Stránka obsahuje i nejnovější sdělení pacientských skupin, které poskytují aktuální informace o výzkumných programech Prosensy pro pacienty s DMD, a navíc nejnovější webinář pro pacientskou komunitu. Pro rodiny s chlapci, kteří se účastnili studií s drisapersenem, bude hlavním kontaktním místem samozřejmě lékař v místě hodnocení, ale měli jsme pocit, že by bylo užitečné mít všechny veřejně dostupné informace na jednom místě.

 

Jak již jistě víte, Prosensa obdržela pokyny FDA 2. června. Jejich součástí byl jasný nástin regulační cesty drisapersenu. Na základě těchto pokynů jsme sdělili, že máme v úmyslu předložit žádost FDA ještě letos a zavážeme se k zahájení dvou potvrzujících studií po schválení, jak FDA doporučuje (musí být zahájeny před schválením). Jedna ze studií bude open label studie s drisapersen (kde budou výsledky porovnávány s kontrolní skupinou s přirozenou historií) a druhá proběhne s jednou z našich dalších exon skippingových výzkumných sloučenin pro léčbu DMD (to bude studie kontrolovaná placebem). Prosensa usilovně pracuje na dokončení návrhů těchto potvrzujících studií. Proto ještě nejsou k dispozici žádné informace o místech., kde bude možné se účastnit, ani o kritériích pro zařazení a vyřazení etc. etc. Postarám se o to, aby se během příští společné aktualizace ujasnily rozvrhy u veškerých našich sloučenin, které máme ve výzkumu.

 

Pokud mají rodiny dotazy na Prosensu, nasměrujte je prosím na patientinfo@prosensa.nl

 

Aktualizace Prosensa z 15. srpna:

 

Jak již bylo sděleno, Prosensa obdržela pokyny FDA dne 2. června. Pokyny jsou návrhem regulační dráhy pro urychlené schválení drisapersenu. Na základě těchto pokynů jsme sdělili, že máme v úmyslu předložit dokumenty k žádosti o schválení FDA v tomto roce a budeme se zavazovat k zahájení dvou konfirmačních studií po schválení – jak je doporučeno FDA (studie musí být zahájeny před schválením). Probíhají také interakce s Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) a podání žádosti o podmínečné schválení v EU plánujeme krátce po podání žádosti o schválení nového léku v USA (FDA). Jsme povzbuzeni flexibilním postojem, který nedávno FDA a EMA v otázce léčiv a produktů pro léčbu DMD zaujala.

 

Prosensa se v současnosti zaměřuje na přípravu žádosti o schválení nového léku, která bude předložena FDA v tomto roce. Jedná se vždy o obrovskou akci, protože žádost o schválení nového léku se obvykle skládá z cca. 100 000 stran textu, který obsahuje výsledky všech dostupných klinických a preklinických studií a také jejich analýzu a interpretaci. Zahrnuty jsou také informace o výrobě a kontrole kvality léčiva.

 

Jedna z potvrzujících studií po schválení bude otevřená studie s drisapersenem, která bude srovnávat výsledky s kontrolní skupinou s přirozenou historií. Studie přirozeného průběhu již probíhá a je plně přijato 269 účastníků. Druhá potvrzující studie po schválení drisapersenu bude placebem kontrolovaná studie s jednou z našich dalších sloučenin na bázi exon skippingu pro léčbu DMD, kterou máme ve výzkumu. Pro tuto studii Prosensa vybere jeden z klinických produktů PRO044, PRO045 a PRO053. Prosensa usilovně pracuje na dokončení návrhu potvrzujících studií. Zahájení obou potvrzujících studií plánujeme v první polovině roku 2015 a více informací o jejich designu a protokolech přinesou nadcházející měsíce.

 

PRO052 a PRO055 jsou v pokročilém stádiu preklinického vývoje. PROSPECT je v současné době v počáteční fázi preklinického vývoje a aplikuje multiexonový skipping v oblasti exonů 10-30.

 

Co se týká programu pro obnovení dávkování drisapersenu, tak platí, že jsme na dobré cestě k znovuzahájení dávek s prvními chlapci do konce září. Protokoly pro obnovu dávkování v této skupině byly dokončeny v Severní Americe i Evropě, byly zaslány příslušným orgánům a začal proces předkládání žádostí příslušným kontrolním institucím (IRB – Revizní komise udělující etický souhlas) v nemocnicích v místech, kde se program uskutečňuje. Datum zahájení bude u jednotlivých středisek záviset také na tom, za jak dlouho se podaří nezbytný souhlas IRB získat.

 

Jak již bylo řečeno, v Severní Americe jsou způsobilí ti z chlapců, kteří dokončili DEMAND V (DMD114876), dále ti kteří jsou v současné době v protokolu DMD115501 a také chlapci s USA / Kanady, kteří se podíleli na studii DEMAND IV (DMD114349). V prvním srpnovém týdnu Prosensa uspořádala setkání výzkumníků ze všech zúčastněných studijních míst. Cílem setkání byly diskuze o závěrečném protokolu a logistice provádění studie. Chlapce plánujeme do programu opětovného dávkování začít zařazovat začátkem září a v prvních místech po schválení IRB by léčba mohla začít kolem poloviny září. Zátěž spojená s účastí chlapců v otevřeném programu opětovného dávkování je výrazně nižší než pro chlapce a rodiny při původní studii. Chlapci budou zpočátku dávky dostávat na klinice (po dobu prvních 4 týdnů), ale záměrem je přejít na domácí dávkování v souladu s požadavky v daném místě programu. Vzhledem k tomu že hlavním cílem programu pro obnovu dávkování je poskytnout přístup k drisapersenu, nebude protokol vyžadovat provádění žádných biopsií.

 

V Evropě jsou způsobilí chlapci, kteří se podíleli na dlouhodobé studii CLIN-02 (DMD114673). Až do definitivních regulačních schválení je zahájení dávkování v první skupině naplánováno také před koncem září a bude probíhat podle stávajícího léčebného protokolu.Ve znění protokolu budou zahrnuty změny s cílem snížení zatížení zúčastněných chlapců a rodin. Jak již bylo uvedeno, obnovení dávkování u chlapců, který se účastnili studií s drisapersenem, proběhne v několika fázích. Prosensa má v úmyslu poskytnout přístup k drisapersenu všem pacientů, kteří se dříve účastnily studií s drisapersenem, jsou-li splněny bezpečnostní kritéria. Prozkoumáváme možnosti na obnovu dávkování také v případě zbývajících studií metodou jeden stát po druhém a v současné době pracujeme na plánování rozvrhů pro další skupinu zemí.

 

Speciální stránka na webu Prosensa www.prosensa.eu/patients-and-family/drisapersen-re-dosing umožňuje snadnější sledování nejnovějších veřejně dostupných informací o programu obnovy dávkování drisapersenu. Rodinám a pacientům, kteří se v minulosti podíleli na klinických studiích s drisapersenem, doporučujeme zůstat v kontaktu s výzkumným pracovníkem ve svém místě studie, který je pro ně hlavním kontaktním bodem.

 

Více aktuálních informací o výzkumu Prosensa

 

PPMD bude v průběhu lékového výzkumu i nadále požadovat nejnovější aktualizace od všech společností. Podrobné informace naleznete také v našich dokumentech s nejčastějšími dotazy k výzkumu (Research FAQ Sheets).

(...)

 

Více na:

http://community.parentprojectmd.org/profiles/blogs/exon-skipping-trial-updates-from-sarepta-prosensa

 

 


Sarepta navázala nové partnerství s Flagship Biosciences

Cíl: Digitální automatizace měření dystrofinu coby klíčového markeru terapeutické účinnosti ve výzkumu svalové dystrofie


Nová technologie je navržen tak, aby urychlila a zajistila konzistenci měření dystrofinu. Automatizace měření dystrofinu podpoří vývoj sloučenin společnosti Sarepta (kandidátů na léčiva pro DMD).


CAMBRIDGE, Massachusetts - (BUSINESS WIRE)

Sarepta Therapeutics, Inc, vývojář inovativních terapií na bázi RNA a Flagship Biosciences LLC, přední firma zaměřená na tkáňovou diagnostiku dnes oznámily uzavření víceletého a na více produktů zaměřeného partnerství s cílem vytvoření automatizovaných kvantitativních metod pro měření koncových bodů ve výzkumu svalové dystrofie tak, aby byl odpořen pokrok společnosti Sarepta v oblastni výzkumu léčiv pro léčbu Duchennnovy svalové dystrofie, včetně vedoucího kandidáta na léčivo eteplirsenu.


DMD je způsobena absencí funkčního dystrofinu ve svalové tkáni postižených pacientů. Hladina dystrofinového proteinu je zásadním biomarkerem pro posouzení účinnosti terapií, které vytváří dystrofin a obnovují expresi dystrofinového proteinu – např. léčiva na bázi exon skippingu eteplirsenu. Aby bylo možné u pacientů optimálně a efektivně účinnost léčby zhodnotit, jsou vyvýjeny protokoly nové generace pro digitální automatizaci a standardizaci měření dystrofinu ve tkáňových biopsií, které by proces hodnocení účinnosti urychlily, a zároveň zajistily konzistentní kvalitu měření. Vznik těchto nových standardizovaných metod a automatizované kvantifikace umožní proprietární platforma pro zobrazovací analýzy a digitální možnosti v oblasti diagnostiky a patologie, které firma Flagship vyvíjí.

 
Nově navázaná
spolupráce se společností Flagship demonstruje odhodlání Sarepty posílit metody objektivního měření dystrofinu v tkáňových vzorcích pro účely rozrůstající se vývojové platformy léčiv na bázi RNA pro léčbu DMD. Dohoda mezi společnostmi také dále posiluje vedoucí roli Flagship Biosciences na poli analýzy zobrazovací diagnostiky a digitální patologie na podporu a optimalizaci rozvoje cílených léčiv.

(...)

Více na:

http://investorrelations.sarepta.com/phoenix.zhtml?c=64231&p=irol-newsArticle&ID=1960128&highlight=


8.9.2014
Prosensa oznamuje publikaci průzkumné studie fáze II (DEMAND  II) prokazující účinnost a bezpečnost drisapersenu u pacientů s DMD v Lancet Neurology


Leiden, Nizozemsko (GLOBE Newswire)

Prosensa Holding NV (NASDAQ: RNA), biofarmaceutická společnost se zaměřením na léčiva modulující RNA u vzácných onemocnění s vysokou neuspokojenou potřebou léčby, dnes oznámila zveřejnění úplných údajů z průzkumné dvojitě zaslepené a placebem kontrolované studie fáze II (DEMAND II / DMD114117 / NCT01153932) s drisapersenem u pacientů s DMD. Výsledky byly publikovány v časopise The Lancet Neurology - http://bit.ly/1rSMpeJ.


Zveřejnění výsledků studie, která zkoumala účinnost a bezpečnost drisapersenu po dobu 48 týdnů, potvrzuje pozitivní výsledek studie DEMAND II, která dosáhla primárního koncového bodu bez závažných problémů s bezpečností. Výsledky top-line studie byly poprvé představeny v dubnu 2013. Na základě tohoto souboru dat v červnu 2013 drisapersen obdržel od FDA označení „průlomová terapie“ (BT – Breakthrough Therapy). Studie DEMAND II hodnotila účinek dvou různých dávkovacích režimů drisapersenu (kontinuální a intermitentní) u 53 pacientů s DMD na 13 specializovaných klinikách v 9 zemích. V 25. týdnu se průměrný výsledek testu chůze na 6 minut (6MWD; primární koncový bod) se při kontinuální léčbě drisapersenem zvýšil o 31,5 m (SE 9,8) z výchozí hodnoty, což představuje průměrný rozdíl ve změně od výchozího stavu 35,1 m (95% CI 7,59 – 62,60, p = 0,014) ve srovnání s placebem. Je to poprvé, kdy léčivo modifikující onemocnění u DMD vykazuje statisticky významný a klinicky významný léčebný rozdíl v porovnání s placebem, měřený na základě testů chůze na 6 minut (6MWD).


Ve 49. týdnu byl průměrný rozdíl v 6MWD (35,9 m) nadále klinicky významný, i když již nebyl statisticky významný (p = 0,051). V týdnu 25 ani 49 nebyl prokázán statisticky významný rozdíl ve výsledku 6MWD ve změně z výchozích hodnot mezi intermitentní léčbou
a placebem, i když analýza kombinovaných skupin s intermitentní a kontinuální léčbou ve srovnání s kombinovanými skupinami s placebem ukázala významný rozdíl ve výsledku 6MWD ve 49. týdnu 31 m (95% CI 0,47 – 62,5, p = 0,047). Většina pacientů s léčbou hlásila mírné až středně závažné nežádoucí účinky; žádné nežádoucí účinky nevedly k vyřazení ze studie.


Imunofluorescence ukázala zvýšení exprese dystrofinového proteinu v biopsiích ve 25. týdnu ve srovnání s měřením před léčbou v obou skupinách s drisapersenem, přestože nebyl zjištěn žádný vztah k výsledkům testu 6MWD. Pokles sérových koncentrací kreatin kinázy byl pozorován u obou skupin s drisapersenem ve srovnání s placebem, což naznačuje zlepšení integrity svalových vláken.

(...)

Více na:

http://ir.prosensa.eu/releasedetail.cfm?ReleaseID=869488


9.9.2014
PTC THERAPEUTICS dokončila zápis do přelomové studie s DMD

Top-line údaje se očekávají ve druhé polovině roku 2015; data budou použita na podporu žádosti o globální dodatečné schválení.



SOUTH PLAINFIELD, NJ


PTC Therapeutics, Inc (NASDAQ: PTCT) dnes oznámila, že dokončila zápis do studie ACT DMD, potvrzující studie 3. fáze s lékem Translarna ™ (ataluren) u pacientů s nesmyslnou mutací DMD (nmDMD). Top-line data ze studie se očekávají ve druhé polovině roku 2015 a budou použita na podporu dalších schválení na celém světě (schválení pro Evropu bylo dosaženo).


ACT DMD je 48-týdenní klinická studie navržená tak, aby potvrdila účinek léčiva Translarna na schopnost chůze u pacientů s nmDMD. Primárním hodnotícím kritériem je změna vzdálenosti překonané během 6ti minut pěší chůze měřené v 6MWT. Studie dosáhla úplného zápisu ve více než 54 lokalitách po celém světě. Všichni pacienti ve studii jsou způsobilí k účasti v prodloužené otevřené studii, která již začala se zápisem pacientů, kteří absolvovali počátečních 48 týdnů léčby.


"Zápis do studie představuje významný úspěch našeho úsilí o vytvoření léčiva modifikujícího onemocnění, které posune standard péče o pacienty s DMD a zlepší kvality života pacientů," uvedl Dr. Haluk Topaloglu z oddělení neurologie v ankarské Dětské nemocnici Hacettepe v Turecku. "Je třeba pochválit obrovskou angažovanost pacientů a rodin, advokačních skupin, výzkumných pracovníků a PTC Therapeutics."


"Dokončení zápisu představuje důležitý milník studie ACT DMD," uvedl PhDr. Stuart Peltz, generální ředitel společnosti PTC Therapeutics. "Využili jsme předchozích výsledků, které demonstrovaly klinickou aktivitu Translarny, a údajů o přirozené historii z naší studie i z dalších studií s cílem optimalizovat design studie ACT DMD. Tato studie je jednou z největších studií s DMD, která kdy byla uskutečněna, a věříme, že je dobře vybavena k tomu, aby přinesla úspěšný výsledek. Z dosažení důležitého mezníku máme radost, protože nás posouvá o krok blíže k rozšíření dostupnosti Translarny na všechny pacienty, kteří z ní mohou mít prospěch."

(...)

Více na:

http://ir.ptcbio.com/ReleaseDetail.cfm?ReleaseID=869739