Přehled událostí z výzkumu za období 09/10 2014

 

Pro Parent Project, o.s. přeložil: Karel Novotný, karelnovotny1981@gmail.com .


Exon Skipping v léčbě DMD

 

Na žádný z exonů se nezapomíná

(...)

Exon skippingová technologie se velmi slibně projevila ve studiích - např. ve studii fáze IIb společnosti Sarepta s eteplirsenem. Nedávno hlášená data ze studie (skupina chlapců tento lék na bázi exon skippingu/skipping exonu 51 dostávala po dobu tří let) ukázala výrazně pomalejší postup onemocnění, než by se dalo očekávat bez léčby. Lék drisapersen společnosti Prosensa se může také ukázat jako přínosný, pokud budou data ze studie fáze III Glaxo Smith And Kline analyzována odlišně.


Aktuální výzvy

Exon skippingová technika je určena k léčbě specifických mutací a k DMD mohou vést mutací stovky. Vývojáři exon skippingové léčby tedy začali s testováním léků, které by mohly potenciálně léčit co největší počet chlapců. Začalo se s několika delecemi v blízkosti exonu 51. Postupně byly zahájeny studie s dalšími exon skippingovými léky, které by dokázaly léčit i skupiny mutací v oblasti exonů 44, 45 a 53. Naplánované je zahájení studií skippingu exonů 50, 52, 55 a 8. Každý z těchto skippingů by mohl potenciálně pomoci chlapcům se specifickými delecemi v blízkosti daného exonu, ale stále ještě to nepokrývá všechny chlapce, kteří by mohli mít z exon skippingové léčby prospěch.

 

(Nástroj pro mapování exonů na webu společnosti Sarepta „Let´s Skip Ahead“ umožňuje vyhledat, jaké přeskočení exonu je třeba provést vzhledem k přítomné deleci v dystrofinovém genu.)


Nástroj naleznete na: http://www.skipahead.com/exon-mapping-tool.php . Nástroj má plnit pouze edukační, nikoli diagnostické účely, a slouží pro lepší porozumění vztahu mezi delecemi exonů a jejich přeskakováním (skips).


* Delece exonu znamená, že část genetického materiálu chybí. Delece jednoho a více exonů jsou nejčastějším typem mutace, a tuto mutaci má 60-70% lidí s DMD a BMD.


* Přeskočení exonu (exon skip) se soustředí na specifický exon cílený při exon skippingové léčbě. Přeskočení určitého exonu může pomoci opravit delece v genetickém kódu. Jedná se o léčbu ve stádiu výzkumu. Je studována účinnost u osob s Duchennovou svalovou dystrofií.


Možnosti využití nástroje pro mapování exonů


1. Pokud víte, jakou má vaše dítě deleci, klikněte na číslo/čísla vašich chybějících exonů v tabulce pod záložkou s číslem 1 (Delece exonu – Exon Deletion). Pokud potřebujete vybrat určité rozmezí exonů, klikněte na první číslo/exon v daném rozmezí, držte stisknuté tlačítko Shift a klikněte na poslední exon v daném rozmezí. Pro zobrazení informací o deleci klikněte na tlačítko Continue.


2. Pokud znáte číslo exonu, jehož přeskočení potřebujete, klikněte na záložku s číslem 2 (Požadovaný exon – Exon Skip Needed) a zvolte požadovaný exon ze seznamu, který se rozbalí kliknutím na šipku. Pokračujte stisknutím tlačítka Continue. Zobrazí se informace o přeskočení exonu.


Použití exon skippingu u méně častých delecí a duplikací


„Multi-Exon Skips“/Přeskočení více exonů

V reakci na loňskou výzvu PPMD (nabídka financování výzkumu zaměřeného na aplikaci exon skippingu u méně běžných delecí a duplikací) jsme obdrželi několik přihlášek. Naši odborní poradci doporučili financovat (200 000 USD) projekt Judith van Deutekom z Prosensy, který se zaměřuje na vývoj metody skippingu více exonů najednou. Dr. van Deutekom se zaměřuje na exony 10-30. Jejich skipping by fungoval pro všechny osoby s DMD s delecí jakékoliv velikosti mezi exonem 10 a 30. Jedná se o mutace, které v současné době nejsou v oficiálním výzkumu žádné ze společností zapojených do výzkumu exon skippingu. Cílem je použití jednoho léku pro všechny tyto delece, nikoli strategie založená na vývoji jednoho léku pro každý z exonů, který by byl potenciálně použitelný pro exon skipping v dané oblasti genu. Dr. van Deutekom experimentuje navíc s upravenou chemickou páteří oligonukleotidů, které se při multi-exon skippingu používají. Cílem je zvýšit jejich účinnost a omezit potenciální vedlejší účinky. Její práce doplňuje dřívější výzkumný projekt, který PPMD financovala Dr. Toshifumimu Yokotaovi z University of Alberta (Multi-exon skipping pro exony 44-55, model s DMD myší; dokončení 08/2013)

 
Duplikace a bodové mutace

Současně s výzkumem multi-exonového skippingu zkoumáme způsoby, které by umožnily použití exon skippingu v léčbě duplikací a bodových mutací, a pracujeme také na zefektivnění exon skippingové techniky. Nedávno PPMD například poskytla finanční prostředky pracovní skupině vedené Dr. Eric Hoffmanem ve společnosti Reveragen. Výzkum se snaží zjistit, zda by mohly mít maličké kousky genetické zprávy v buňkách zvané „mikroRNA“ vliv na účinnost exon skippingové metody.


Další vyvíjené přístupy

Ačkoli je exon skipping velmi slibný, měli bychom mít na paměti, že to není jediné želízko ve „výzkumovém ohni“. Pracujeme na rozšíření exon skippingové technologie do širokého spektra dystrofinových mutací, ale existuje ještě celá řada dalších přístupů ve vývoji nebo v současné fázi testování, které nejsou závislé na mutaci a mohou se ukázat také jako účinné.

 

Zánět a fibróza
Antifibrotika
Léčba nahrazující steroidy

 

Obnova / nahrazení dystrofinu
Stop kodon Readthrough
Exon skipping

Genová léčba

Funkční nahrazení jiným z proteinů

 

Péče o srdce
Poloxymer
Serca 2A

Tradiční léky na srdce

 

Průtok krve
PDE5

 

Svalová hmota
Dráhy svalového růstu
Kmenové buňky

 

Regulátory kalcia

Ryadinové receptory

GsMTx4

 


Co mohu udělat?

Více než kdy jindy má nyní význam možnost zaregistrovat dítě do systému DuchenneConnect. Je to přístupový bod ke klinickým studiím, které mohou mít na dítě přímý vliv. Pokud jste již v DuchenneConnect registrováni, ujistěte se, že informace o vás jsou aktuální. Existuje také možnost přispět PPMD na výzkum (Portfolio výzkumu PPMD).

 

Autorkou článku o exon skippingu v léčbě DMD je Sharon Hesterlee z Parent Projectu Muscular Dystrophy v USA.

 

Více na: http://community.parentprojectmd.org/profiles/blogs/no-exon-left-behind-1

 


Raná plicní péče

 

První díl třídílné série nových webinářů


PPMD, You Tube


Letos na podzim PPMD představí tři díly seriálu o plicní péči o pacienty s DMD. První webinář série řeší ranou plicní péči.

Webinář se uskutečnil 24. září ve 14 hodin východoamerického času.

Webinář je v plném znění na You Tube.



Aby mohl člověk správně dýchat a kašlat, potřebují plíce podporu mnoha svalů. Když lidé s DMD stárnou, jejich dýchací svaly a také kosterní svalstvo slábnou. Každý člověk s DMD bude mít plicní problémy nějakého typu, a také problémy srdeční.

 
Cílem plicní péče je prevence a řešení respiračních komplikací. Celá oblast plicní péče je pro osoby s DMD natolik důležitá, že jsme se sešli s plicními odborníky z celých USA, abychom se řešení důležitých otázek věnovali.


Na webináři přednáší:

- Dr. Hemant Sawnani (Cincinnati Children's Hopital Medical Center)

- Dr. Richard Shell (Nationwide Children’s Hospital)

- Dr. Oscar Henry “Hank” Mayer (Children’s Hospital of Philadelphia)


Témata:
- Jak zůstat zdravý

- Význam očkování

- Kdy začít se spirometrií

- Co by měla spirometrie obsahovat

- Kdy začít používat přístroje asistující při odkašlávání

- Plicní aspekty v pohotovostní péči

- Bezpečná / nebezpečná anestetika

- Problém s kyslíkem

- Zachování plicní expanze


Webinář naleznete na: https://www.youtube.com/watch?v=ikxBSPNCSfU

 

Výzkum ukázal, že genová terapie chrání myši před smrtelným srdečním onemocněním

 

Zdroj: University of Missouri-Columbia, září 2014


Shrnutí:
Ukázalo se, že nová genová terapie chrání myši před fatálním onemocněním srdce, které jim způsobuje svalová dystrofie.(…)

 

Nová genová léčba, kterou vyvinul výzkumný tým z University of Missouri/School of Medicine ukázala, že chrání myši před letální srdeční chorobou způsobenou svalovou dystrofií.


Znamená to začátek zcela nové léčebné cesty,“ řekl PhDr. Yi Lai, vedoucí autor studie a asistující profesor pro výzkum na lékařské fakultě/katedře molekulární mikrobiologie a imunologie MU. „Je to teprve pouhý první krok, ale doufáme, že by mohl vést až k léčbě lidí s tímto zničujícím srdečním onemocněním, které je u osob s DMD nejčastější příčinou úmrtí.


(…)

DMD pochází z mutací v jediném genu. Již více než dvě desetiletí vědci zkoumají použití genové terapie v experimentální léčbě ve snaze nahradit vadný gen zdravou kopií.


Nedávná studie MU se však nepokoušela nahradit vadný gen. Vědci se zaměřili na jiný gen gen podílející se na vnitřním srdečním systému, který umožňuje srdci reagovat na infarkty a další mimořádné stavy.


Cílený gen se podílí na expresi proteinu s názvem nNOS. V průběhu krátkodobého stresu se nNOS krátce aktivuje a pomáhá regulovat srdce. Vědci z MU gen nNOS pozměnili, aby umožnili efektivnější přenos do srdce myši.


Sedm měsíců po genové terapii měly myši s léčbou prokazatelně lepší celkové zdraví srdce. U většiny ukazatelů onemocnění vědci zjistili, že léčba srdce před poškozením Duchennovou svalovou dystrofií chrání.


Studie jako první ukázala, že upravený gen pro nNOS bylo možné pomocí genové terapie dodat a skutečně sloužil k ochraně srdce myší před DMD,“ řekl PhDr. Dongsheng Duan, spoluautor studie a držitel profesury Margaret Proctor Mulligan pro lékařský výzkum na School of Medicine MU.

 

Vzhledem k tomu že nNOS chrání srdce před mnoha onemocněními, mohla by metoda být jednoho dne rozšířena i na léčbu dalších onemocnění, např. na srdeční selhání nebo infarkty,“ řekl PhDr. Duan.

 

Technika je v rané fázi vývoje a před potenciální aplikací u lidí bude vyžadován další výzkum.


Výše uvedený článek je založen na materiálech poskytnutých University of Missouri-Columbia. Obsah a délka materiálů může být upravena.


Y. Lai, J. Zhao, Y. Yue, N. B. Wasala, D. Duan. Partial restoration of cardiac function with PDZ nNOS in aged mdx model of Duchenne cardiomyopathy.Human Molecular Genetics, 2014; 23 (12): 3189 DOI: 10.1093/hmg/ddu029


Více na: http://www.scoop.it/t/duchenne-research/p/4028183906/2014/09/17/gene-therapy-protects-mice-from-lethal-heart-condition-researchers-find

 


THE LANCET NEUROLOGY – Nově publikovaná studie o drisapersenu v léčbě DMD


The Lancet Neurology, Volume 13, Issue 10, str. 987 - 996, Říjen 2014

doi:10.1016/S1474-4422(14)70195-4 Cite or Link Using DOI


Článek je obsažen ve sbornících: Neurology (Neuromuscular disorders, Paediatric neurology);

Paediatrics (Paediatric neurology)

Publikace Online: Září 2014


Copyright © 2014 Elsevier Ltd All rights reserved.

 

Bezpečnost a účinnost drisapersenu v léčbě Duchennovy svalové dystrofie (DEMAND II): explorační, randomizovaná, placebem kontrolovaná studie fáze II


Prof. Thomas Voit MD a, Prof. Haluk Topaloglu MD b, Prof. Volker Straub MD c, Prof. Francesco Muntoni MD d, Nicolas Deconinck MD e f, Giles Campion MD g, Sjef J De Kimpe PhD g, Michelle Eagle PhD c, Michela Guglieri MD c, Steve Hood PhD i, Lia Liefaard PhD k, Afrodite Lourbakos PhD g, Allison Morgan BSc g h †, Joanna Nakielny MB i, Naashika Quarcoo PhD i, Valeria Ricotti MB d, Katie Rolfe MSc i, Laurent Servais MD a, Claire Wardell DPhil g i †, Rosamund Wilson PhD l, Padraig Wright MD i j †, John E Kraus MD m

 

Shrnutí

Pozadí
DMD je způsobena nedostatkem dystrofinu a poškozením svalů a postihuje předně chlapce. Exon skipping vyvolaný antisense oligonukleotidy umožňuje syntézu částečně funkčního dystrofinu. Zkoumali jsme účinnost a bezpečnost drisapersenu, 2'-O-methyl-fosforothioát antisense oligonukleotidu, během jeho podávání po dobu 48 týdnů.


Metody
Do průzkumné, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studie byli přijati mužští pacienti (≥5 let, čas vstávání z polohy na zemi ≤7 s) s DMD ze 13 specializovaných center v devíti zemích/od 1.9. 2010 do 12.9. 2012 Bylo použito randomizované posloupnosti generované počítačem, náhodně jsme přidělili pacienty (2: 2: 1: 1, velikost bloku po šesti, bez stratifikace) k dávce drisapersenu 6 mg / kg, nebo k placebu, oboje podáváno subkutánně, buď kontinuálně (jednou týdně), nebo intermitentně (devět dávek během 10 týdnů). Primárním cílem byla změna vzdálenosti v 6 minutovém testu chůze (6MWD) ve 25. týdnu u pacientů v populaci intent-to-treat, pro něž byli k dispozici údaje. Posouzení bezpečnosti zahrnovalo monitoring ledvin, jater a hematologický monitoring a záznam nežádoucích účinků. Studie je registrovaná pod číslem ClinicalTrials.gov NCT01153932.

Zjištění
Rekrutovali jsme 53 pacientů: 18 dostávalo drisapersen kontinuálně, 17 dostávalo drisapersen intermitentně a 18 dostávalo placebo (kombinované skupiny s nepřetržitou i přerušovanou léčbou). Ve 25. týdnu se průměrný výsledek 6MWD zvýšil o 31,5 m (SE 9,8) z výchozí hodnoty ve skupině s kontinuální léčbou drisapersenem, s průměrným rozdílem oproti výchozím hodnotám 35,09 m (95% CI 7,59 – 62,60; p = 0,014) ve srovnání s placebem. Ve 25. týdnu jsme oproti výchozí hodnotě nezaznamenali žádný rozdíl ve výsledku 6MWD ve skupině s intermitentní léčbou drisapersenem (průměrná změna -0,1 [SE 10,3]) a s placebem (průměrný rozdíl 3,51 m [-24,34-31,35]). Nejčastějšími nežádoucími účinky byly u pacientů léčených drisapersenem reakce v místě vpichu (14 pacientů, kteří dostávali drisapersen kontinuálně, 15 pacientů, kteří dostávali drisapersen intermitentně, a šest pacientů s placebem) a renální události (13 s kontinuálním drisapersenem, 12 s intermitentním drisapersenem a sedm s placebem), z nichž většina byly subklinická proteinurie. Žádný z hlášených vážných nežádoucích účinků (jeden pro kontinuální drisapersen, dva pro intermitentní drisapersen, a dva u placeba) nevedl k vyřazení ze studie.


Interpretace
Ve 25. týdnu měla kontinuální léčba drisapersenem za následek určité přínosy ve výsledku 6MWT v porovnání s placebem. Bezpečnostní zjištění jsou podobná zjištěním z předchozích studií. Zlepšení chůze v této mladé populaci pacientů v rané fázi onemocnění DMD je povzbudivé, ale musí být potvrzeno ve větších studiích.

 

Financování
GlaxoSmithKline, Prosensa Therapeutics BV (dceřiná společnost Prosensa Holding NV).

 


Prosensa publikuje citlivou, reprodukovatelnou a objektivní metodologii analýzy dystrofinu u pacientů s DMD


Leiden, Nizozemsko, 24. září 2014 (GLOBE Newswire)

Prosensa Holding NV (NASDAQ: RNA), bio farmaceutická společnost se zaměřením na léčiva modulující RNA u vzácných onemocnění s vysokou neuspokojenou potřebou léčby, dnes oznámila, že výsledky jejího výzkumu (vypracování přesné a opakovatelné metody měření dystrofinu u pacientů s DMD a BMD) byly publikovány on-line v odborném časopise PLOS ONE (http://bit.ly/ZJ8ShM) .

 

Publikace Chantal Beekman a kol ze společnosti Prosensa popisuje polo automatizovanou metodu obrazové analýzy. Bylo prokázáno, že je objektivní (nezávislá na provádějícím), reprodukovatelná (ve více vzorcích a experimentech) a citlivě stanovuje hladiny dystrofinu pomocí imunofluorescence svalových biopsií pacientů s BMD a DMD, kteří se účastnili/účastní studií přirozeného průběhu nebo klinických studií se sloučeninami, jejichž cílem je obnova dystrofinu.

 

(…)

DMD je charakteristická nepřítomností nebo sníženou hladinou dystrofinu na vnitřním povrchu sarkolema svalových vláken. Klinický vývoj léčebných postupů, jejichž cílem je zvýšení hladiny dystrofinu, vyžaduje citlivé a reprodukovatelné měření rozdílů v expresi dystrofinu ve svalových biopsiích léčených pacientů s DMD. Vzhledem k variabilitě výskytu revertantních vláken a nízké expresi dystrofinu ve svalových vláknech a biopsiích pacientů to však představuje technický problém.


Dystrofinová exprese je variabilní nejen v rámci svalových skupin, ale dokonce i v rámci jednoho svalu. Prokázání farmakodynamického účinku léčiva vyžaduje srovnání dvou biopsií odebraných ze stejné svalu a vzorku z oblastí s podobným stavem onemocnění před a po léčbě. Určení síly jednotlivých vláken a jejich distribuce v biopsii představuje více informativní a objektivní měření exprese dystrofinu než je počítání vláken.


"Inovativní metoda, která byla společností Prosensa vyvinuta, zdůrazňuje vědecký zájem Prosensy o pochopení DMD a o vývoj léčby proti tomuto devastujícímu onemocnění. Jsme rádi, že se o výsledek můžeme podělit s vědeckou komunitou. Výsledek by měl podpořit výzkum DMD tím, že napomůže zlepšení protokolů klinických studií v tom, aby bylo měření dystrofinu více objektivní a reprezentativní. Přestože je tato metodika v porozumění dystrofinu důležitým krokem vpřed, variabilita hladin ve svalu nadále způsobuje problémy. Měření klinických výsledků například testem chůze na šest minut (6MWT) i proto nadále zůstává optimálním způsobem měření účinnosti léků v léčbě DMD, " vysvětlil Dr. Giles Campion ze společnosti Prosensa.

 
Zdroj: Prosensa holding N.V.

 

Více na: http://ir.prosensa.eu/releasedetail.cfm?ReleaseID=872341

 


Santhera prezentuje výsledky studie fáze III s Catena® / Raxone® pro DMD na mezinárodním kongresu World Muscle Society


Liestal, Švýcarsko, 26. 9. 2014

 

Santhera Pharmaceuticals (SIX: Sann), dnes oznámila, že výsledky z fáze III (DELOS) studie s pacienty s DMD, budou představeny na 19. mezinárodním kongresu World Muscle Society (WMS ), který se koná v Berlíně od 7. do 11. října 2014. Výsledky představí hlavní výzkumný pracovník studie, prof. Gunnar Buyse z Univerzitní nemocnice v Leuven.


Podrobnosti k prezentaci

Datum: 11.10 2014

Relace: Late Breaking Session (od 14:30 do 16: 00h SELČ)

Moderátor: prof. Gunnar Buyse MD, PhD, Univerzitní nemocnice, Leuven (Belgie)

Název: Idebenone omezuje ztrátu respirační funkce u pacientů s DMD - Výsledky dvojitě zaslepené, randomizované, placebem kontrolované studie fáze III (DELOS)


Prezentace bude k dispozici ke stažení na internetových stránkách společnosti Santhera. Výsledky studie Delos - vůbec první pozitivní výsledky dvojitě slepé, placebem kontrolované studie fáze III pro DMD - byly prvně oznámeny letos v květnu. Studie splnila svůj primární cíl a ukázala, že Catena® / Raxone® dokáže zpomalit ztrátu respirační funkce u pacientů, kteří současně neužívají glukokortikoidní steroidy. Zachování dýchací funkce má u pacientů s DMD zásadní klinický význam.


Pro další informace kontaktujte:

Thomas Meier, výkonný ředitel

Telefon +41 61 906 89 64

E-mail: thomas.meier@santhera.com


Více na: www.santhera.com - horní lišta Media Center: http://www.santhera.com/index.php?mid=6&vid=&lang=en

 


Prosensa prodlužuje opakované podání drisapersenu v Evropě u pacientů s DMD


Leiden, Nizozemsko, 26.9 2014 (GLOBE Newswire)


Prosensa Holding NV (NASDAQ: RNA), bio farmaceutická společnost se zaměřením na léčiva modulující RNA u vzácných onemocnění s vysokou neuspokojenou potřebou léčby, dnes oznámila, že rozšířila svůj komplexní program pro opakované dávkování drisapersenu u pacientů s DMD do Evropy. Znovu se otevřela studijní místa PRO051-02/DMD114673, začíná se v Belgii. Rozšíření následuje rychle po spuštění programu pro opakované dávkování ve Spojených státech amerických minulý týden.

 

(…)

Program pro opakované dávkování v Belgii vede Dr. Nathalie Goemans, vedoucí Nervosvalového dětského referenčního centra v univerzitní nemocnici v Leuven (UHL). Ve Švédsku probíhá pod vedením Dr. Mar Tuliniuse, profesora a hlavního lékaře na univerzitě v Göteborgu. Oba jsou hlavní výzkumníci v různých studiích s drisapersenem.


Dr. Goemans uvítala zahájení dávkování: "Přirozený průběh onemocnění naznačuje, že se chlapcům s DMD výsledek v 6MWT snižuje o 40-60 metrů ročně - co se týká schopnosti chůze a dalších měření funkce svalů jsou tedy výsledky této dlouhodobé studie velmi povzbudivé. Chlapci léčení u nás na klinice se nemohou dočkat, až se vrátí k léčbě s drisapersenem, protože dávkování jim bylo pozastaveno už v loňském roce. "


Prosensa urychleně pokračuje v přípravách na zavedení podobných programů (obnova dávkování) i v dalších evropských zemích a po celém světě pro všechny pacienty, kteří již dříve prodělali léčbu drisapersenem. Kde je to možné, děje se tak prostřednictvím programů pro rozšířený přístup, splněním podmínky pro použití léčiva ze soucitu nebo formou programů s konkrétními pacienty.


Více na:
http://ir.prosensa.eu/releasedetail.cfm?ReleaseID=873228

 


Capricor oznamuje plány zahájení Klinického programu pro léčbu DMD buňkami CDC (Cardiosphere derived cells; buňky derivované z „kardiosféry“)


Zdroj: Capricor Therapeutics, LOS ANGELES, 6.10 2014 (GLOBE Newswire)

 

Capricor Therapeutics, Inc. (OTC: CAPR), biotechnologická společnost se zaměřením na vývoj nových postupů v léčbě kardiovaskulárních onemocnění, dnes oznámila, že plánuje vyvinout klinický program s pacienty s DMD a CAP-1002, hlavním produktovým kandidátem společnosti. CAP-1002 je alogenní, off-the-shelf (předpřipravená), experimentální buněčná léčba, derivovaná z dárcovské srdeční tkáně a aplikuje se přímo do věnčitých tepen pacienta procesem katetrizace. CAP-1002 je v současné době ve fázi II klinických hodnocení s dospělými pacienty s ischemickou chorobou srdce.

Klinický program postoupí vpřed zčásti na základě zjištění a údajů z laboratoře Eduarda Marbana, MD, Ph.D., předsedy vědecké rady společnosti Capricor a ředitele Cedars-Sinai Heart Institute. Údaje budou představeny na plakátech Basic Science/sekce Late Breaking a během recepce při příležitosti zasedání American Heart Association v Chicagu 17. listopadu 2014.

 

(...)

O prezentaci

Abstrakt s názvem Buněčná terapie kardiomyopatie při Duchennově svalové dystrofii derivovaná ze srdce: Buňky derivované z kardiosféry a jejich exozomy zlepšují funkci, obnovují mitochondriální integritu a obrací degenerativní změny v srdcích mdx myší ("Heart-derived Cell Therapy for Duchenne Cardiomyopathy: Cardiosphere-derived Cells and their Exosomes Improve Function, Restore Mitochondrial Integrity and Reverse Degenerative Changes in the Hearts of Mdx Mice") bude prezentován během sekce Late Breaking/Plakát Basic Science a během Sekcí pro vědu při recepci na zasedání American Heart Association 2014, prezentace se bude konat v USA v době od 16 do 18H, v pondělí 17. listopadu 2014, v Jižním pavilonu A2, McCormick Place, Chicago, IL.


Více na: http://globenewswire.com/news-release/2014/10/06/670807/10101306/en/Capricor-Announces-Plans-to-Pursue-Clinical-Program-for-the-Treatment-of-Duchenne-Muscular-Dystrophy-With-Cardiosphere-Derived-Cells-CDCs.html#sthash.uUgDh68Y.dpuf

 


SUMMIT ohlásil pozitivní údaje z programu utrofinové modulace pro léčbu DMD na kongresu WMS 2014


• Údaje z klinické studie fáze 1b; hlavní utrofinový modulátor SMT C1100

• Pozitivní před-klinické údaje o kandidátech na léčiva druhé generace


Oxford, Velká Británie, 8.10 2014

 

Summit (AIM: SUMM), společnost pro výzkum a vývoj léčiv a terapií pro pacienty s DMD a infekcí C. difficile, ohlašuje klinická data o látce SMT C1100. SMT C1100 je hlavním utrofinovým modulátorem společnosti Summit. Ve výzkumu je důraz kladen na jeho bezpečnostní profil a další detailní rozvíjení ve studii fáze 1b již pozorovaného poklesu hladin enzymů souvisejících se svalovým poškozením u chlapců s DMD. Summit také hlásí nové pozitivní před-klinické údaje vážící se k programu utrofinových modulátorů druhé generace pro léčbu DMD.

Veškeré údaje jsou prezentovány na 19. mezinárodním kongresu World Muscle Society v Berlíně  (7. -11. října 2014).


Glyn Edwards, generální ředitel společnosti Summit řekl, že "SMT C1100 dláždí cestu na kliniky pro utrofinovou modulaci a první známky účinnosti mechanismu naznačují možnost potenciální léčby všech chlapců s DMD. Druhá generace utrofinových modulátorů staví na stávajícím mechanismu a zohledňuje nová data, která dokládají účinnost při zvyšování hladin utrofinového proteinu a zlepšení svalového zdraví, přičemž vlastnosti drog druhé generace jsou v porovnání s první generací léčiva SMT C1100 vylepšeny."(…)



Údaje o programu druhé generace obsahují výsledky testů in vivo a in vitro, a zdůrazňují slibný profil dvou hlavních kandidátů:


• Výrazné zlepšení systemické expozice in vivo ve srovnání s první generací utrofinových modulátorů SMT C1100; hladiny v krevní plazmě vyšší 10 až 40 krát; po perorálním podání


• Modulace utrofinové exprese in vivo s vyššími pozorovanými hladinami proteinu v kosterním svalstvu, diafragmě a srdci ve srovnání s kontrolní skupinou;


• Výrazné zlepšení v patologii onemocnění, redukce fibrózy svalových vláken ("jizvy") a redukce poškození membrán


• Zlepšení svalového zdraví – podle pozorovaného výrazného snížení množství regenerujících svalových vláken;


• Ochrana svalové funkce, zvýšené hladiny utrofinového proteinu vedou k výraznému zlepšení stability svalové membrány a nárůstu odolnosti proti poškození.



Studie byly provedeny jako součást UtroDMD Alliance – aliance pro spolupráci na rozvoji utrofinových modulačních léčiv pro léčbu DMD.


Přehled z WMS/postery z prezentace


Summit a spolupracovníci prezentují tři plakáty o programu utrofinové modulace; podrobnosti jsou uvedeny níže. Kopie prezentací jsou k dispozici také na internetových stránkách společnosti www.summitplc.com.


Prezentační materiály k dispozici na: http://www.summitplc.com/programmes/WMS%202014/