Přehled událostí z výzkumu za období březen – duben 2016

 

Pro Parent Project, z.s. přeložil: Karel Novotný, karelnovotny1981@gmail.com


Přehled léčiv a metod – 3. část (3/4)
Zdroj: PPMD a Duchenne Connect (FAQ Sheets)

Detailní dotazy k léčivům a aktuálnímu stavu výzkumu lze směřovat na adresu coordinator@duchenneconnect.org

 

 

 „ImagingDMD“- studie magnetické rezonance

Jedná se o studii magnetické rezonance (MRI) a biomarkerů pro výzkum a sledování postupu onemocnění DMD. Studie se zaměřuje na magnetickou rezonanci jako nástroj sledování postupu onemocnění. Cílem studie je také poznat, jak magnetickou rezonanci efektivně využívat v klinických studiích s pacienty. Studie má za úkol ověřit, zda neinvazivní metoda MRI může nahradit invazivní biopsie, které se nyní ve studiích k hodnocení efektivity sledovaných léčiv používají. Studie je v první fázi a dokončení obou plánovaných fází se předpokládá v květnu 2020. Do druhé fáze budou přijímáni chlapci a mladí muži s Duchennovou svalovou dystrofií ve věku 5-18 let. Účast je možná pro pacienty chodící i na vozíku. Studie probíhá v USA na University of Florida v Gainsville, ve Philadelphia Children’s Hospital (CHOP) ve Filadelfii; na Oregon Health and Science University (OHSU) v Portlandu a v Shiners Hospital for Children v Portlandu.

Více informací o studii nabízí stránky www.ImagingDMD.org , www.ClinicalTrials.gov  a www.DuchenneConnect.org . Identifikátor studie je NCT01484678.


Buněčná terapie iPS - indukované pluripotentní kmenové buňky - Zdroj: DuchenneConnect

Výzkum léčby pomocí indukovaných pluripotentních kmenových buněk je v preklinické fázi. Preklinická fáze ještě nezahrnuje pacienty se svalovou dystrofií. Výzkum provádí laboratoř Dr. Rity Perlingeiro na minnesotské univerzitě. Je financován z grantů PPMD a MDA.

Jaký je cíl výzkumu?

Indukované pluripotentní kmenové buňky (IPS) jsou dospělé buňky, které jsou přeprogramovány tak, aby se podobaly embryonálním kmenovým buňkám. Léčebný potenciál iPS v léčbě genetických chorob vyvolal velké očekávání.  Současný výzkum navazuje na úspěšné studie provedené s iPS buňkami myší
a zdravými lidskými iPS buňkami. Studie prokazují stejné funkční myogenní přihojení, které bylo pozorováno u embryonálních buněk po transplantaci do těla myši bez dystrofie. Aktuálním cílem výzkumu je použití technologie iPS buněk u pacientů s DMD a stanovení metody genetické korekce onemocnění. Cílem je také vyhodnocení regeneračního potenciálu geneticky opravených iPS buněk myší bez dystrofie.


Jaké kroky je třeba dokončit před přechodem výzkumu do klinické fáze (klinická studie s lidskými pacienty)?

V preklinickém výzkumu před přechodem do klinických studií s pacienty je třeba ověřit bezpečnost a účinnost.

Jaký je nejoptimističtější časový odhad – kdy se podaří výzkum posunout do stádia klinických studií?

Nejdříve za 3 roky.

Více na: https://www.duchenneconnect.org/clinical-trials/research-faqs/670-ips-cell-therapy.html

 

 

Isofen 3 – kombinace léčiv ibuprofen a isosorbid dinitrát v léčbě DMD

Cílem studie bylo ověřit, zda uvedená léčiva dokáží přispět ke zpomalení progrese DMD. Byly naplánovány 3 fáze výzkumu. Pilotní studie proběhla u pacientů s DMD, BMD a LGMD. Dvě studie 1. fáze ověřovaly bezpečnost a snášenlivost léčiv u zdravých dobrovolníků. Bezpečnost byla ve studiích zhodnocena kladně a u některých měřených parametrů bylo dosaženo zlepšení. Aktuálně studie nemá sponzory a je pozastavena. Detailní informace o studii poskytne Parent Project Italy.

Další informace o studiích s léčivy ibuprofen a isosorbid dinitrát naleznete na: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01478022?term=isofen+3&rank=1  a https://www.duchenneconnect.org/clinical-trials/research-faqs/671-isofen-3-a-combination-drug-for-the-treatment-of-duchenne.html


Laminin - 111 – integrin a utrofin jako potenciální léčba Duchennovy svalové dystrofie

Výzkum je v preklinickém stádiu. Výsledky studie ve zvířecím modelu ukázaly, že laminin-111 zvyšuje množství integrinových a utrofinových molekul. Integrin a utrofin přispívají k obnovení ztracené přilnavosti svalových buněk. Tato přilnavost (adheze) je omezena, když je množství dystrofinu ve svalové membráně nedostatečné nebo když dystrofin úplně chybí. Terapie založená na zvyšování utrofinu (jeho upregulaci) by měla pomoci všem pacientům bez ohledu na mutaci v dystrofinovém genu. Současné snahy výzkumníků jsou zaměřeny především na kongenitální svalovou dystrofii typu 1A. Případná pozitivní klinická data z výzkumu MDC1A mohou urychlit postup dané terapie do klinických studií pro pacienty s DMD.

Více o výzkumu integrinu a utrofinu: www.Prothelia.com  a www.DuchenneConnect.org

 


Studie s náramkem Microsoft band – potenciální neinvazivní způsob měření výsledků v klinických studií s kluky s DMD

Studii sponzoruje skupina CINRG (Cooperative International Neuromuscular Research Group). Do výzkumu jsou přijímáni probandi – kluci s DMD ve věku 4 až 9 let. Účastník potřebuje spolehlivý přístup k internetu. Účastník ve studii nosí MS Band po dobu 7 dnů (10 hodin ve dne a také během spánku). Následuje týdenní přestávka a pak se opět zařadí perioda s MS Bandem v délce 7 dnů. Během testovací periody rodiče a proband vyplňují on-line dotazníky a kontrolují stav nabití baterie MS Bandu. Třetí testovací období následuje po půl roce.

Co je MS Band? http://www.microsoft.com/microsoft-band/en-gb

Více o studii na: http://www.cinrgresearch.org

 


Srdeční funkce, dýchací funkce a magnetická rezonance (MRI) - studie magnetické rezonance jako zdroje informací o funkci srdce a plic u pacientů s DMD


Cílem studie je monitorovat dlouhodobé změny stavu srdečního svalu a dýchacího svalstva u dětí s DMD. Smyslem studie je vytvořit co nejefektivnější postupy sledování stavu těchto důležitých svalů v léčbě a klinických studiích. Studii sponzorují asociace Care Duchenne a floridská univerzita. Účastní se chlapci s DMD ve věku 5-13 let. Studie probíhá v Gainsville na Floridě.

Více informací na www.clinicaltrials.gov  a DuchenneConnect.


Transplantace myoblastů* pacientům s Duchennovou svalovou dystrofií

*Myoblast je unipotentní kmenová buňka schopná diferenciace jen do jediného typu tkáně - kosterní svaloviny. Splynutím myoblastů vznikají mnohojaderná svalová vlákna. (Zdroj: Wikipedia)

Studii sponzoruje kanadské výzkumné centrum v Quebecu (Centre de recherche du CHU de Québec). Studie přijme 10 mladých mužů s Duchennovou svalovou dystrofií ve věku min. 16 let. Pacientům bude provedena trasplantace myoblastů, vypěstovaných ze vzorku tkáně z biopsie zdravého dárce.

Více informací o studii: www.ClinicalTrials.gov  (kód NCT02196467) a https://www.duchenneconnect.org/clinical-trials/research-faqs/906-myoblast-transplantation-myoblast-transplantation-in-duchenne-patients.html

 


Peptid NBD – blokátory dráhy NF-kB  jako prostředek podpory svalové funkce a redukce zánětu u pacientů s DMD

Výzkum je v preklinickém stádiu. Prozatím nebyly spuštěny studie s pacienty s DMD. Výzkum provádí Dr. Denis Guttridge v laboratoři při Ohijské státní univerzitě (OSU). Spolupracují také kolegové z dětské nemocnice Nationwide (Nationwide Children´s Hospital). Sponzorem je institut NIH (National Institute of Health).

Co je cílem výzkumu?

Bylo prokázáno, že v reakci na ztrátu dystrofinu se při DMD dráha NF-ĸB podílí na posilování zánětu a úpadku svalové funkce. Skupina vedená Dr. Guttridgem použila malou molekulu NBD, aby tuto dráhu blokovala. U myší s nedostatkem dystrofinu se významně zlepšila funkce dýchacího svalstva a myši si udržely funkci celého těla. Také u myší, kterým chyběl dystrofin i utrofin, lék výrazně zlepšil funkci srdce. Zlepšení stavu kosterního svalstva bylo pozorováno také po podání molekuly NBD psům s nedostatkem dystrofinu.


Jaký je současný stav výzkumu a co je třeba dokončit před přechodem do klinické studie?

Proběhla jednání s FDA ohledně podání žádosti o registraci léku ve stádiu výzkumu (IND). Studie ve velkém zvířecím modelu jsou dokončeny, výsledky byly zveřejněny. NBD ve velkém měřítku vyrábí komerční dodavatel. Proběhly farmakologické a toxikologické testy non-GLP (preklinická fáze). Plánují se toxikologické studie GLP (klinická fáze).

Zdroje pro více informací o výzkumu:

*Webové stránky OSU na https://bme.osu.edu/

 

*Registr klinických studií www.ClinicalTrials.gov  – studie se v registru objeví po zahájení zápisu pacientů

 


Sloučenina PF-06252616 firmy Pfizer – myostatinová inhibice

Co je PF-06252616?

PF-06252616 je experimentální monoklonální protilátka inhibující aktivitu myostatinu. Myostatin v těle pomáhá regulovat růst svalů a brání (blokuje) svalovou diferenciaci a růst. Blokování aktivity myostatinu může mít terapeutické využití v léčbě onemocnění spojených s úbytkem svalové hmoty. Podle předpokládaného mechanismu účinku má PF-06252616 potenciál zvyšovat množství svalové hmoty a zlepšovat svalovou funkci chlapců s DMD, kteří se dlouhodobě potýkají s úbytkem svalové hmoty.

Preklinické důkazy zvýšeného množství svalové hmoty funkce byly shromážděny u myší a primátů. Proběhla studie Fáze 1 s PF-06252616 u zdravých dospělých osob, která také potvrdila zvýšené množství svalové hmoty. Sledovaný parametr byl měřen pomocí magnetické rezonance (MRI) po 1 měsíci podávání.

Kdo výzkum financuje?

Klinický vývoj PF-06252616 v současné době plně podporuje koncern Pfizer.

Jaká jsou kritéria pro zápis do studie?

Účastníci jsou chodící chlapci s DMD ve věku 6 - 9 let. Způsobilí účastník musí být schopen provést výstup do schodů (0,33 schodů / za sekundu; ≤1.6 schody / za sekundu (s nebo bez použití madel). Diagnóza DMD musí být potvrzena v anamnéze a genetickým testováním během rutinní zdravotní péče.

Upozornění: léčba není určena pro specifické mutace, takže se mohou účastnit chlapci s jakýmkoliv typem mutací v dystrofinovém genu.

Způsobilí účastníci musí být léčeni glukokortikoidy po dobu nejméně 6 měsíců před podpisem informovaného souhlasu.

Na místě studie se provádí dodatečná hodnocení a screening k potvrzení způsobilosti. Veškeré podrobnosti jsou k dispozici na ClinicalTrials.gov (NCT # 02310763).

Více informací o výzkumu a klinické studii s pacienty s DMD naleznete také na: https://www.duchenneconnect.org/clinical-trials/research-faqs/674-pf-06252616-myostatin-inhibitor.html

 


RT13 - sloučenina Read-through – výzkum léčiva schopného korekce bodové mutace u pacientů s DMD

Výzkum je v preklinickém stádiu. Prozatím nebyly zahájeny studie s lidskými účastníky.Výzkum provádí Bertoniho laboratoř na Losangeleské univerzitě v Kalifornii (UCLA). Sponzorem jsou asociace MDA, institut NIH a americké ministerstvo obrany.

Co je cílem výzkumu?

Výzkumný tým UCLA identifikoval molekulu RTC13, která dokáže obnovit úplný dystrofinový protein v kosterním svalstvu pacientů s DMD, postižených nesmyslnou mutací (nonsense mutation – bodová mutace). Výzkum RT13 ukázal, že lék dokáže obnovit dystrofin ve svalech mdx myší (široce využívaný zvířecí model DMD). Dalším cílem je optimalizovat dávku potřebnou k dosažení terapeutických účinků u pacientů s DMD a provést studie bezpečnosti a toxikologické testy, potřebné k podání žádosti o registraci nového léku ve stádiu výzkumu (žádost IND). Odhaduje se, že z léčby by mohlo mít užitek přibližně 13% pacientů s DMD. Pokud u lidských pacientů léčivo obnoví dystrofin v plné délce, očekává se, že vytvořený protein bude plně funkční, a dokáže zastavit nebo alespoň působit proti progresi onemocnění.

Jaký je současný stav výzkumu?

Data z výzkumu ukazují, že RTC13 dokáže účinně obnovit dystrofin ve svalech u modelů DMD se značnými blahodárnými účinky na funkci svalů. V současné době se optimalizuje orální formulace léčiva, která by mohla být podávána pacientům. Orální podání představuje nejlepší volbu.

Jaké kroky jsou potřeba před postupem do klinické studie?

Dokončili jsme proof-of-concept studii v myším modelu DMD. Nyní se výzkum zaměřuje na toxikologické studie, které mají potvrdit, že sloučenina je bezpečná k použití u dětí a mladých dospělých. Provedení toxikologických studií a testů bezpečnosti léčiva bude vyžadovat rozsáhlé ekonomické zdroje. Proto jsou hlavní snahy orientovány také na identifikaci potenciálních zdrojů financování prostřednictvím amerických vládních grantů a zájmových skupin.

Jaký je nejoptimističtější časový odhad – kdy se podaří výzkum posunout do fáze klinických studiích?

Za 2-3 roky.

Více informací: http://bertonilab.neurology.ucla.edu/index.html  a www.ClinicalTrials.gov  – studie se v registru objeví po zahájení zápisu.


Příště: SMTC 1100, Spironolakton a Epleronon, steroidy, silový trénink, Tadalafil, Tamoxifen, Ataluren (Translarna), VBP15.


28.3.2016 - Zdroj: community.parentprojectmd.org   - ReveraGen BioPharma obdržela 3 000 000 USD na studii druhé fáze s Vamorolonem pro léčbu DMD

PPMD je nadšená, že vidí pokračující postup léčiva VBP - 15 (nyní známého jako Vamorolone). Dosažený pokrok zahrnuje první lidskou studii u zdravých dobrovolníků a zvířecí data, která naznačují, že testované léčivo nemá žádný z postranních účinků steroidů, neovlivňuje negativně růst ani inzulínovou rezistenci. Institut NIH udělil Vamorolonu 3 miliony amerických dolarů, aby mohly pokračovat klinické studie s chlapci s DMD ve věku 4 -7 let. PPMD je hrdá, že v začátcích financovala Vamorolon, a doufá, že u sloučeniny se v budoucnu prokáže, že je alternativní volbou ke steroidům.

 

NINDS/National Institute of Health udělil společnosti ReveraGen BioPharma grant ve výši 3 milionů dolarů na klinické studie s vamorolonem (dříve VBP15) u chlapců s Duchennovou svalovou dystrofií (DMD). DMD je způsobena ztrátou dystrofinového proteinu, vede k progresivnímu poškození svalů, svalové slabosti a hendikepu.  Vamorolone toto poškození svalů v myších modelech DMD zpomaluje.

 

První studie vamorolonu s pacienty s DMD následují úspěšně dokončené studie první fáze u zdravých dospělých dobrovolníků, kde se prokázala bezpečnost a snášenlivost Vamorolonu.  

 

Více na: http://community.parentprojectmd.org/profiles/blogs/reveragen-biopharma-receives-3m-for-phase-2-studies-for-first-in-?xg_source=scoop

 


9.3.2016 - prnewswire.com - Marathon Pharmaceuticals oznamuje rozšíření přístupového programu pro pacienty s Duchennovou svalovou dystrofií v USA


NORTHBROOK, Illinois, 9. března, 2016 /PRNewswire-USNewswire/

Marathon Pharmaceuticals, leader ve vývoji léčeb vzácných onemocnění, dnes oznámil rozšíření přístupového programu k léčivu deflazacort. Deflazacort je léčivo ve stádiu výzkumu a je určeno pro pacienty s Duchennovou svalovou dystrofií (DMD). Prostřednictvím přístupového programu Marathon ACCESS DMD™ je nyní deflazacort dostupný pro kvalifikované pacienty zdarma v rostoucí síti lékařských výzkumných center po celé zemi.  Lékařská centra, která se účastní programu ACCESS DMD™, jsou již na mnoha místech USA a očekává se, že jejich počet rychle poroste.


Více na: http://www.prnewswire.com/news-releases/marathon-pharmaceuticals-announces-nationwide-expanded-access-program-for-patients-with-duchenne-muscular-dystrophy-dmd-300233075.html

 


11. 3.2016  - http://wsj.com
  - Jennifer Doudna: Přislíby a rizika úpravy genů 

 

Genetička Jennifer Doudna, 52, čeká na den, kdy se dočte o prvním dítěti, jehož geny byly pozměněny v laboratoři. "Je to jen otázka času," říká profesorka chemie a molekulární biologie na University of California v Berkeley - stane se to během příštích 10 let, říká Doudna, nebo dokonce dříve. Je to představa, která ji vzrušuje a zároveň znepokojuje, protože je hluboce zapojena do výzkumu technologie, která úpravu genů umožňuje.  Technologie nese název Crispr-Cas9, a představuje způsob jak editovat DNA a potenciálně odstranit a vyměnit geny pro konkrétní nemoci, charakteristické rysy a schopnosti. Současně se spokojeností vědců s technologií, jejíž dosah velmi vzrostl, vzrostlo i etické znepokojení z toho, jak ji lze použít.  V roce 2014 čínští vědci úspěšně vyprodukovali opice, které byly geneticky modifikované v embryonálním stadiu za použití Crispr-Cas9. Minulý rok další čínský tým výzkumníků publikoval článek o experimentech s úpravou genů u lidských embryí. (Výzkumníci zkoušeli opravit gen, který způsobuje dědičné krevní onemocnění, ale nepodařilo se to.) Minulý měsíc regulační skupina ve Velké Británii schválila výzkum, zabývající se použitím stejné technologie u životaschopných lidských embryí. Někteří vědci (včetně Dr. Doudné) žádají pro Crispr a další techniky úpravy genů moratorium – nesouhlasí s vytvářením dědičných genetických změn u lidí.  Kalifornská univerzita v Berkeley právě prožívá patentovou bitvo o tento technologický vynález. V sázce jsou miliardy dolarů. V březnu 2013 Dr. Doudna a šest dalších vědců přihlásili patent se 155 požadavky souvisejícími s Crispr-Cas9. V říjnu stejného roku registroval požadavky související s Crispr také vědec Feng Zhang z Broad Institute a Massachusetts Institute of Technology.  Feng Zhangova žádost byla schválena jako první. Kalifornská univerzita v Berkeley se proti oprávněnosti jeho požadavků postavila a minulý týden začal u federálního patentového soudu a odvolacího výboru proces.  Strana, která zvítězí, by mohla získat všechna práva k technologii. (...)

 

Více na: http://www.wsj.com/articles/jennifer-doudna-the-promise-and-peril-of-gene-editing-1457724836

 


14.3.2016 - Zdroj: http://journals.plos.org - Korelace hladin utrofinu s dystrofinovým glykoproteinovým komplexem a regenerací svalových vláken v biopsiích pacientů s Duchennovou a Beckerovou svalovou dystrofií

Abstrakt: Duchennova svalová dystrofie je těžké a v současné době neléčitelné progresivní nervosvalové onemocnění, způsobené mutacemi v genu pro DMD, jejichž výsledkem je neschopnost produkovat dystrofin. Nedostatek dystrofinu vede ke ztrátě svalových vláken a úbytku svalové hmoty a funkce. V myších modelech s nedostatkem dystrofinu je prokázáno, že zvýšení hladiny dystrofinu na sarkolemu svalových vláken genetickými nebo farmakologickými prostředky výrazně redukuje patologii svalové dystrofie. Pro stanovení účinnosti utrofinových modulátorů v klinických studiích je nutné přesně změřit hladinu utrofinu a dalších biomarkerů individuálně v jednotlivých vláknech v řezu z biopsie.  Naším cílem bylo vyvinout robustní a reprodukovatelné postupy značení a zobrazování.  Pokrok vývoje nástrojů ke kvantifikaci utrofinu na sarkolemu a regenerace svalů ve svalových biopsiích bude pro posouzení aktivity utrofinových modulátorů v budoucích klinických studiích velmi cenný. (...)

DOI: 10.1371/journal.pone.0150818

Janghra N, Morgan JE, Sewry CA, Wilson FX, Davies KE, Muntoni F, et al. (2016) Correlation of Utrophin Levels with the Dystrophin Protein Complex and Muscle Fibre Regeneration in Duchenne and Becker Muscular Dystrophy Muscle Biopsies. PLoS ONE 11(3): e0150818. doi:10.1371/journal.pone.0150818

Více na: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0150818

 


Zpráva o publikaci článku o biomarkerech (Výzkum SMTC1100) - Zdroj: http://econotimes.com - Společnost Summit oznamuje publikaci článku o výzkumu biomarkerů


*Výzkum metod kvantifikace utrofinu a regenerace svalových vláken u pacientů s DMD. Výzkum byl publikován v časopise PLoS ONE (...)

Více na: http://www.econotimes.com/Summit-Announces-Publication-on-Biomarkers-to-Quantify-Utrophin-Protein-and-Regeneration-of-Muscle-Fibres-in-DMD-178728

 


14.3.2016 - Zdroj: Shutterstock – Rozhovor: Úprava genů a svalová dystrofie

Duchennova svalová dystrofie oslabuje svaly a srdce a je fatální. Nemocní i rodiny mají další důvod k nadějím, protože výzkumníci v UT Southwestern Medical Center byli schopni nemoc zastavit u myší. Rozhovor je na téma možností aplikace stejné techniky úpravy genů u lidí (...). Komentář Deb Robins (PPMD):
Výzkumník Dr. Olson a pacienti Ben a Debbie Dupreeovi diskutují o výsledku výzkumu u myší a o realistickém očekávání od výzkumu editace genů metodou CRISPR / Cas9 u lidí v horizontu příštích 5 let. Fascinující rozhovor.

Více ve formátu MP3 na: http://www.kera.org/2016/03/14/gene-editing-and-the-cure-for-duchenne/

 


Grant - 17.3.2016 - Zdroj: irdirect - Společnost Capricor obdržela grant ve výši 3,4 milionů dolarů od kalifornského institutu pro regenerativní medicínu (CIRM)

*Finanční prostředky poskytnou klíčovou podporu v pokračující studii fáze I / II HOPE-Duchenne s léčivem CAP-1002
*Dokončen zápis první skupiny pacientů

LOS ANGELES, 17. března 2016 / PRNewswire /

Capricor Therapeutics, Inc. (NASDAQ: CAPR), biotechnologická společnost zaměřená na výzkum, vývoj a komercionalizaci terapeutik prvních ve své třídě, dnes oznámila, že komise kalifornského institutu pro regenerativní medicínu (CIRM) schválila udělení grantu pro Capricor ve výši přibližně 3 380 000 USD na podporu klinické studie fáze I / II HOPE-DMD (HOPE – zkratka pro „zastavení progrese kardiomyopatie u pacientů s DMD“). Klinická studie testuje léčivo CAP-1002, léčbu srdečními kmenovými buňkami, u pacientů s DMD a související kardiomyopatií. (...)

Více na: http://irdirect.net/pr/release/id/1797152

 


21.3.2016 - Zdroj: businesswire.com - Catabasis Pharmaceuticals na klinické konferenci asociace pro svalovou dystrofii ohlásila pozitivní data z části A studie MoveDMDSM s léčivem CAT-1004

CAMBRIDGE, Mass .-- (BUSINESS WIRE) - Catabasis Pharmaceuticals, Inc. (NASDAQ: CATB), biofarmaceutická společnost orientovaná na klinické stadium výzkumu, dnes oznámila pozitivní data z části A studie MoveDMD s CAT-1004 pro léčbu DMD.

Cílem části A bylo stanovení bezpečnosti, tolerance a farmakokinetiky léčiva u chlapců s DMD ve věku 4 až 7 let a podpořit zahájení části B studie -12-ti týdenní studie hodnotící účinnost. Všechny tři testované dávky CAT-1004 byly obecně dobře snášeny, nebyly pozorovány signály ohrožení bezpečnosti pacientů.
Většina nežádoucích účinků byla mírné povahy. Byly pozorovány: průjem (4 události), měkká stolice (3 události) a bolest v nadbřišku (2 události). Nebyly zjištěny žádné závažné nežádoucí účinky a nedošlo k žádnému přerušení léčby.  6 z celkem 9 nežádoucích účinků bylo pozorováno ve skupině s nejvyšší dávkou. V laboratořích, během tělesných prohlídek, na EKG ani u vitálních funkcí nebyly zjištěny žádné nepříznivé trendy ani zpochybnění bezpečnosti.

"Profil bezpečnosti je příznivý, snášenlivost a farmakokinetické výsledky u chlapců s DMD jsou povzbudivé - těšíme se tedy na zahájení části B studie MoveDMD. CAT-1004 je potenciálně chorobu modifikující perorální terapie DMD bez ohledu na typ mutace v dystrofinovém genu"

Komentář PPMD: Catabasis oznámila pozitivní údaje o CAT-1004 z části A studie MoveDMD. PPMD má radost, že společně s Catabasis poskytují granty na cestovní náklady pro účastníky studie. CAT-1004 je perorální malá molekula, a Catabasis věří, má potenciál stát se léčbou, která modifikuje onemocnění DMD bez ohledu na dystrofinovou mutaci pacienta.

Více na: http://www.businesswire.com/news/home/20160321005309/en/Catabasis-Pharmaceuticals-Presents-Positive-CAT-1004-Data-Part

 


16.3.2016 – Eteplirsen - Zdroj: http://musculardystrophynews.com  - Výsledky studie PTC s léčivem Translarna pro léčbu DMD budou předloženy ke schválení kanadskému ministerstvu zdravotnictví

PTC Therapeutics oznámila, že předloží výsledky klinické studie fáze 3 ACT DMD ke schválení kanadskému ministerstvu zdravotnictví (Health Canada). Tento krok je součástí podávání žádosti o registraci nového léku (NDS) Translarna (ataluren) k léčbě tzv. nesmyslné mutace DMD (nmDMD – bodová mutace). DMD je progresivní onemocnění, které nejčastěji postihuje pacienty mužského pohlaví a je způsobeno nedostatkem funkčního dystrofinového proteinu, který je rozhodující pro stabilní strukturu kosterního svalstva, svalstva bránice a srdce. (…) Lékařská komunita odhaduje, že nmDMD postihuje téměř 13 procent z celkového počtu pacientů s DMD. Podle tiskové zprávy předložením těchto doplňujících údajů  PTC stáhne svou současnou žádost NDS a znovu ji aktualizuje s doplněnými výsledky ACT DMD. PTC očekává, že Health Canada přezkoumá žádost NDS v první polovině roku 2016. (...)

Komentář PPMD: V reakci na dokumenty k eteplirsenu z briefingu 15. ledna zaslalo FDA 36 vědců následující dopis.

Ke stažení zde: http://www.cdmd.ucla.edu/files/view/FDA_ETEPLIRSEN_LETTER_02242016.pdf


"Jediný způsob, jak vyřešit aktuální nejistotu, je vystavit léčivu více jednotlivců a posoudit účinnost v celkové vhodné populaci ještě dlouhodoběji." – toto přesvědčení sdílí mnozí z nás.

Více na: http://musculardystrophynews.com/2016/03/16/ptc-therapeutics-provides-update-on-health-canada-review-of-translarna-ataluren-for-the-treatment-of-duchenne-muscular-dystrophy/

 


30.3.2016 – Webinář - Bristol-Myers Squibb (BMS): Anti-myostatinový program s adnektinem

PPMD pozvala k webináři zástupce Bristol-Myers Squibb (BMS), aby společně diskutovali o antimyostatinovém a adnektinovém programu společnosti. Tématem webináře jsou také předběžné údaje z první studie s lidskými účastníky a plánovaná klinická studie, v níž BMS otestuje léčivo u chlapců s DMD.

Aktivní účastníci: Pat Furlong z PPMD a MUDr. Leslie Jacobsen z Bristol-Myers Squibb
   
Leslie Jacobsen je hlavní lékařkou v Bristol-Myers Squibb a věnuje se antimyostatinovému programu a adnektinu. Leslie má doktorát z Yale University a před vstupem do farmaceutického průmyslu v roce 2008 pracovala v institutu NIH a na Yale School of Medicine. Na Yale prováděla klinické studie u pediatrické populace, které NIH finacoval.

Více na: http://community.parentprojectmd.org/events/webinar-bms-duchenne

 


30.3.2016 - Zdroj: http://community.parentprojectmd.org - Summit hlásí pozitivní předběžné údaje ze studie nové formulace léku SMT C1100 u pacientů s DMD

Summit Therapeutics oznámil pozitivní předběžná data z fáze 1 klinické studie věnované výzkumu nové orální formulace hlavního utrofinového modulátoru Summit pro léčbu DMD SMT C1100. V klinické studii se testovalo zvýšení dávky. V úvodním období aplikace bylo u všech pacientů dosaženo rozmezí hladin léku v plazmě požadovaného pro potenciální terapeutický přínos. Studie fáze I testuje novou formulaci a je to samostatná studie. Společnost provádí také studii fáze 2 PhaseOut DMD. Počáteční dávka testovaná ve studii s novou formulací léčiva byla desetinou oproti dávce u současné formulace SMT C1100. Obě dávky dosahují podobné koncentrace léčiva jako v nedávné klinické studii fáze 1b s upraveným dietním režimem.

Jaký je rozdíl v novém složení? Je léčivo také podáváno orálně?


Nová formulace SMT C1100 má některé úpravy, které pomohou, aby se léčivo lépe vstřebávalo. Předběžné údaje z klinické studie fáze 1 naznačují, že při současné formulaci můžeme dosáhnout koncentrace léku srovnatelné s koncentrací v nedávné studii s upravenou dietou (fáze 1b), a to už s pouhou desetinou dávky. Ano - nová formulace je stále podávána orálně.

Vyžaduje nová formulace také vyváženou stravu a podání léku s malou sklenicí plnotučného mléka?

Ano - hlášené předběžné údaje byly od pacientů, kteří zvláštní dietní pokyny zajišťující vyvážený poměr tuků, bílkovin a sacharidů dodržovali a novou formulaci léčiva užívali společně s malou sklenicí plnotučného mléka.

Bude nová formulace použita také ve studii PhaseOut DMD?

Pevné rozhodnutí o dalším vývoji nové formulace padne po zpřístupnění úplných údajů ze studie nové formulace (tj. po analýzách úplných výsledků studie fáze 1).

Tisková zpráva společnosti Summit: http://community.parentprojectmd.org/profiles/blogs/summit-reports-positive-interim-data-from-ongoing-phase-1-clinica?xg_source=scoop

 


Téma: Genová léčba DMD v detailu – 1. část -  8.3.2016 - Zdroj: PPMD - Genová léčba

Genová léčba - dvě slova, která se už od 90. let sem tam objevují, i když tehdy úvodních několik experimentů skončilo s fatálními důsledky. Nyní jsme dál a celá oblast se už od prvních neúspěchů hodně posunula. S aktuálními optimalizovanými technologiemi se ke genové terapii vracíme jako k realistické možnosti léčby geneticky podmíněných chorob. Návrat zájmu o téma šel ruku v ruce s důrazem na léčbu vzácných onemocnění. Čím více o jejich genetických příčinách víme, tím je jasnější, že nejefektivnější strategií léčby by bylo cílit na samotnou genetickou příčinu. V poslední době byl v komunitě DMD o téma velký zájem. Zdá se, že nastal vhodný čas k diskuzím o stavu vývoje genové terapie.

22. února 2016 PPMD uspořádala Fórum genové terapie v hotelu Mayflower ve Washingtonu, DC.

Své slidy prezentovala Dr. Celia Witten z Úřadu pro buněčnou, tkáňovou a genovou terapii (OCTGT) při centru CBER/FDA. Dr. Witten zahájil schůzi prezentací činnosti její kanceláře a nabídla některé z dostupných zdrojů k podpoře rozvoje genové terapie.

 

Slidy z prezentace Dr. Witten jsou ke stažení na adrese http://www.parentprojectmd.org/site/DocServer/PPMDGeneTherapyForum.pdf?docID=16785


Stav výzkumu genové terapie

Druhá část setkání se zaměřila na aktuální informace o současném stavu vývoje genové terapie v kontextu léčby DMD. Hlavní diskutovaná témata byla:

*Vstup do buňky pomocí adenoasociovaného viru (AAV)
*Jak umístit dystrofinový gen do AAV
*Transfer jiných genů než genu pro dystrofin jako potenciální léčba DMD
*Genová terapie při spinální muskulární atrofii (SMA)

Budoucí výzvy

Třetí částí setkání byla panelová diskuse o výzvách, které genovou terapii DMD čekají.

Byly diskutovány následující výzvy pro výzkum:

Překonání imunitní odezvy pomocí potlačení imunity
Možnost podání léčby malým dětem, jejichž tělesná hmotnost je menší
Potřeba vyvážit cílový věk s výkonem v hodnocených parametrech, protože zlepšení
u mladších dětí může být méně patrné
Problematika výroby léčiv v rozsahu, který je zapotřebí

Diskutované výzvy v preklinickém stádiu výzkumu:

Význam stabilních a reprodukovatelných preklinických dat
Který druh zvířat se hodí pro dané testy
Dávka a imunitní odpověď - extrapolace ze zvířete na člověka
Kvalita rozhodujících studií bezpečnosti

Diskutované výzvy v klinickém výzkumu:

Vhodný design studií v počáteční fázi
Zvláštní aspekty využití genové terapie v pediatrické populaci; profil přínos / riziko u dětí
s DMD
Klady a zápory; kontrolní rameno ve studii

Byly diskutovány následující výzvy pro výrobu léčiv na bázi genové terapie:

* otázka charakteristiky výrobku – většina počátečního výzkumu se provádí v laboratořích a následně jsou výsledky převedeny do průmyslu

Na uvedené otázky zatím nejsou k dispozici žádné konkrétní odpovědi. Ale jsou už určité nápady – objevily se návrhy na použití referenčních materiálů, sdílení údajů, standardizace a hodnota sdílení jak pozitivních tak i negativních výsledků.
(…)

Více na: http://community.parentprojectmd.org/profiles/blogs/gene-therapy-today-notes-from-ppmd-s-gene-therapy-forum?xg_source=twitter


Příště: Genová léčba v detailu – pokračování (aktualizace PPMD březen 2016); Péče o dýchací funkce – Meeting PPMD – aktualizace březen 2016

(C) Parent Project 2016