Přehled událostí z výzkumu za období duben 2016

 

Pro Parent Project, z.s. přeložil: Karel Novotný, karelnovotny1981@gmail.com


Přehled léčiv a metod ve výzkumu – 4. část
1. – 3. část naleznete v přehledech leden-březen 2016

Zdroj: PPMD a Duchenne Connect (FAQ Sheets)
Detailní dotazy k léčivům a aktuálnímu stavu výzkumu lze směřovat na adresu coordinator@duchenneconnect.org.

ImagingDMD -
Magnetická rezonance a biomarkery* v kontextu DMD - aktualizace

Studie si klade za cíl určit, zda může neinvazivní magnetická rezonance nahradit ve studiích nepříjemné biopsie. V završené 1. fázi studie se potvrdilo, že vyšetření magnetickou rezonancí byla velmi citlivá na změny funkce dolních končetin u chodících pacientů, lze je spolehlivě používat v místech klinických studií, jsou prediktivní ve vztahu ke ztrátě schopnosti chůze a korelují s funkcí. První fáze tedy doložila, že je magnetická rezonance potencionálně cenným biomarkerem pro hodnocení účinku léčiv v klinických studiích s pacienty s DMD.  *Biomarker je charakteristika, která je objektivně měřitelná a uznávaná jako indikátor normálních biologických či patologických procesů nebo odpovědí na terapeutickou intervenci (oficiální definice NIH, 2001).

 

 

SMTC 1100

Studie utrofinového modulátoru s malou molekulou. Orálně podávané léčivo vhodné pro pacienty se všemi typy mutací.¨Výzkum financuje Summit Therapeutics a vláda Spojeného království (VB+Severní Irsko).

 

Preklinické studie (zvířecí modely a laboratorní testy) potvrdily, že:
- SMT C1100 zvyšuje hladiny utrofinu ve svalech s nedostatkem dystrofinu až do výše s očekávaným výrazným terapeutickým přínosem
- v myším modelu DMD látka výrazně zvyšuje množství utrofinu
- SMT C1100 zlepšuje celkovou funkci svalu ve studii s hodnocením podobným testu chůze na 6 minut
- redukuje svalovou degeneraci, fibrózu a chronické záněty

 

Spironolakton a Epleronon


Studie 3. fáze se zaměřuje na průzkum terapeutického potenciálu aldosteronové inhibice u chlapců s DMD. Spironolakton a epleronon jsou léčiva využívaná v léčbě srdečních onemocnění. Studie se zaměřuje na ověření jejich účinku v populaci pacientů s DMD. Hodnotí se vliv léčiv na funkci srdce a plic. Studii sponzoruje Ohio State University. Studie probíhá v následujících nemocnicích v USA:


The Ohio State University (OSU) - Columbus, Ohio

Mattel Children's Hospital - Los Angeles, Kalifornie

University of Colorado Hospital - Aurora, Colorado

University of Utah Hospital - Salt Lake City, Utah

Více na: www.ClinicalTrials.gov (Kód studie NCT02354352.)

 

Steroidy

Studie kortikosteroidů v léčbě malých dětí s DMD – studie porovnává intervenční a kontrolní skupiny. Studie hodnotí přínosy víkendového užívání kortikosteroidů u dětí do 30 měsíců věku. Kortikosteroidy jsou známy svými přínosy v léčbě pacientů s DMD starších 3-4 let. Důvodem pozdějšího zařazení kortikosteroidů jsou jejich vedlejší účinky: omezení růstu, obezita, osteoporóza. Nedávná studie víkendového užívání kortikosteroidů v délce 1 roku ukázala, že bylo možné dosáhnout stejných přínosů současně s menším množstvím vedlejších účinků – především méně negativních dopadů na růst a méně cushingoidních změn (měsícovitý obličej).


Více o studii: www.clinicaltrials.gov (Kód NCT02167217.)

 

 

Silový trénink


Cílem studie je vytvořit oficiální systém pro silový trénink pacientů s DMD. Silový trénink napomáhá udržet sílu a funkci svalů během progrese onemocnění. Testuje se silový trénink mírné až střední náročnosti. Účastní se chlapci ve věku 7-9 let, kteří jsou schopní nezávisle se pohybovat alespoň v rozsahu 100 metrů (cca. délka 1 fotbalového hřiště) bez podpůrných pomůcek. Podmínkou je také úspěch v testu výstupu do 4 schodů a užívání kortikosteroidů (prednizon nebo deflazakort). Parametry se hodnotí pomocí MRI (magnetická rezonance) a MRS (magnetická rezonanční spektroskopie). Odebírá se malé množství krve. Studie probíhá v Gainsville na Floridě (UF- University of Florida).


Více na: www.ClinicalTrials.gov (NCT02421523)

 

Tadalafil

Studie Tadalafilu u pacientů s Duchennovou svalovou dystrofií. Studie 3. fáze – dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná. Sponzorovala a prováděla společnost Eli Lilly. Studie ověřila, zda léčivo Tadalafil dokáže přispět k oddálení ztráty schopnosti chůze u kluků s DMD ve věku 7-14 let.  Studie byla ukončena, protože se nepodařilo zaznamenat dostatečnou účinnost.

 

Více o studii: www.clinicaltrials.gov (Kód NCT01865084.)

 

 

Tamoxifen (Nolvadex – léčivo schválené pro léčbu hormonálně dependentních nádorů)


Studie hodnotí vliv Tamoxifenu na svalovou sílu pacientů s DMD a BMD. Studie provádí laboratoře na ženevské univerzitě. Hlavním výzkumníkem je Dr. Olivier Dorchies. Preklinická fáze výzkumu probíhá v myším modelu (dmx myš). Výzkum v současné době směřuje z preklinické do klinické fáze. Výzkum sponzoruje m.j. i PPMD. Potvrdily se přínosy u mladých i dospělých myší. Bez výzkumu v modelu se psy by mohla klinická studie s pacienty začít koncem roku 2015, v případě provádění výzkumu u psů se zahájení klinické studie posune o 2-3 roky. Počítá se s tím, že by měl Tamoxifen být součástí koktejlu léčiv, které zpomalí nebo zastaví úbytek svalové síly pacientů s DMD a BMD.


Více na: https://www.duchenneconnect.org/clinical-trials/research-faqs/684-tamoxifen-using-tamoxifen-to-improve-muscle-strength-in-duchenne-and-becker.html

 

 

Ataluren (Translarna)


Translarna je nové léčivo pro léčbu pacientů s bodovou mutací DMD (tzv. „nesmyslná mutace“, nonsense mutation, nmDMD). Schválení pro trh v EU bylo dosaženo v srpnu 2014. Existují programy (Early Access Programms – EAP), které zajišťují přístup pacientů k léčivu. Léčivo je nadále hodnoceno v klinických studiích, které jsou přístupné také sourozencům pacientů. Translarna je navržena tak, aby u pacientů s bodovou mutací (13% pacientů s DMD) umožnila vznik funkčního proteinu. Léčivo vyvinula společnost PTC Therapeutics.


Více o Translarně: www.ptcbio.com a http://www.sukl.cz/modules/medication/detail.php?kod=0210058

 

 

VBP15 – nový steroid uzpůsobený potřebám pacientů s Duchennovou svalovou dystrofií

Léčivo testuje ReveraGen Biopharma. V první fázi jsou přijímáni zdraví dobrovolníci. (Více o studii pod kódem NCT02415439 na www.clinicaltrials.gov.)

Účast pomůže určit, zda je VBP15 účinná terapie pro pacienty s DMD. Potvrzená účinnost v indikaci DMD by mohla mít důsledky pro mnoho dalších poruch, kde se v léčbě používají glukokortikoidy. Program VBP15 zahrnuje mnoho inovací v oblasti designu klinické studie. Pokud budou inovace úspěšné, urychlí i další programy vývoje nových léčiv. Inovativní je např. využití krevních biomarkerů a mobilních zařízení pro měření přínosů testované léčby pro zdraví pacienta (inteligentní náramek Microsoft Band).


Více na: https://www.duchenneconnect.org/clinical-trials/research-faqs/685-vbp15-a-novel-delta-911-glucocorticoid-analogue.html

 

 

Společnost Akashi vytvořila dotazník pro rodiny pacientů, kteří byli ve studii s HT-100

Dotazník je k dispozici na adrese: http://survey.az1.qualtrics.com/SE/?SID=SV_aaTqvVR5ucbQsmh&Q_JFE=0 . Jedná se o dotazník k vyplnění on-line. PPMD doporučuje účastníkům studie jeho vyplnění, protože získaná data budou důležitá. Prozatím nejsou zahrnuty jiné aktualizace. Studie Akashi Therapeutics s léčivem HT-100 byla zastavena poté, co došlo k úmrtí pacienta, který byl ve studii, a užíval vysoké dávky léčiva.

 

Webinář o antimyostatinovém adnektinovém programu je k dispozici na: https://www.youtube.com/watch?v=2T3Y7T6Oxts


Webinář prezentuje předběžné výsledky z preklinické fáze výzkumu sloučeniny BMS 986089 a testů u dospělých zdravých dobrovolníků. Dalším krokem výzkumu bude zápis ca. 40ti chodících pacientů s DMD ve věku 5-11 let. Studie zhodnotí bezpečnost a snášenlivost léčiva. Léčivo bude podáváno 1 x týdně subkutánně (injekcí pod kůži). První dvojitě zaslepená fáze studie potrvá 24 týdnů. V této fázi bude skupina s placebem. Rozdělení pacientů bude randomizací – na principu náhody. Poté bude následovat postup do druhé otevřené fáze studie. Léčivo budou užívat všichni pacienti. Druhá fáze potrvá 48 týdnů a nebude zahrnovat placebo. Po skončení druhé fáze bude účastníkům nabídnuta možnost pokračovat v léčbě. Místo konání: USA a Kanada. Účastníkům a rodinám budou hrazeny cestovní náklady.

 

 

Společnost Capricor Therapeutics oznámila, že DSMB doporučila pokračování studie HOPE-Duchenne

*Zápis bude pokračovat po bezpečnostní analýze


LOS ANGELES, 4.4.2016 / PRNewswire /. Capricor Therapeutics Inc. (NASDAQ: CAPR), biotechnologická společnost zaměřená na výzkum, vývoj a komercionalizaci léčiv prvních ve své třídě, dnes oznámila, že nezávislá monitorující bezpečností komise DSMB dokončila předem stanovenou analýzu údajů první kohorty pacientů v klinické studii fáze I / II HOPE-DMD (Zastavení progrese kardiomyopatie u pacientů s DMD). Na základě doporučení DSMB je možné pokračovat v zápisu do pokračující části studie. Studie HOPE-DMD hodnotí léčivo Cap-1002, hlavního produktového kandidáta Capricor, u chlapců s Duchennovou svalovou dystrofií a související kardiomyopatií.


"Doporučení DSMB pokračovat v zápisu do klinické studie HOPE-Duchenne je povzbuzující, a potvrzuje naše původní představy o bezpečnosti CAP-1002 v populaci pacientů s DMD. Je to také důležitý krok směrem k zavedení potenciální nové léčby, která chlapcům s DMD pomůže. Doporučení DSMB nás navíc ujišťuje o bezpečnosti podání CAP 1002 pomocí nitrožilního katétru potenciálním účastníkům studie, " řekla Linda Marbán, Ph.D., prezidentka a generální ředitelka společnosti Capricor Therapeutics. (…)


Více na: http://irdirect.net/pr/release/id/1821526

 

 

Společnost Catabasis Pharmaceuticals zahájila Část B studie MoveDMD s léčivem CAT-1004 pro léčbu DMD

PPMD, 12. dubna 2016


Společnost Catabasis oznámila pozitivní údaje u biomarkerů z části A studie MoveDMD a také zahájení dávkování u prvního pacienta v části B - 12-týdenní studii 2. fáze k posouzení účinnosti CAT-1004 v léčbě DMD. Těšíme se na další úspěchy našich partnerů v Catabasis a děkujeme všem rodinám, které se studie účastní!

Přečtěte si celou tiskovou zprávu: http://www.catabasis.com/pdfs/CATB%20MoveDMD%20Part%20B%20FPI%2012apr2016%20FINAL.pdf


Catabasis Pharmaceuticals zahájila Část B studie MoveDMDSM s CAT-1004 pro léčbu DMD


- Pozitivní údaje u biomarkerů NF-kB z části A studie MoveDMD u pacientů s DMD


Cambridge, MA, 12.04.2016 - Catabasis Pharmaceuticals Inc. (NASDAQ: CATB), biofarmaceutická společnost zaměřená na klinické stádium výzkumu, dnes oznámila, že bylo zahájeno dávkování u prvního pacienta v části B studie MoveDMD. Jedná se o 12- týdenní studii 2. fáze k posouzení účinnosti CAT-1004 v léčbě Duchennovy svalové dystrofie (DMD). Catabasis také oznámila pozitivní výsledky u biomarkerů v části A studie MoveDMD, které dokazují úspěšnou angažovanost cíle NF-kB. Test biomarkerů u chlapců s DMD ukázal statisticky významný pokles markerů genové exprese NF-kB ve srovnání s výchozí hodnotou 67 mg / kg a dávkou 100 mg / kg / den. Údaje o genové expresi, naměřené ve vzorcích plné krve, také potvrdili statisticky významnou odpověď na dávku. Catabasis již dříve hlásila pozitivní výsledky o bezpečnosti, toleranci a farmakokinetice v části A studie. "Jsme velmi rádi, že CAT-1004 postupuje do 2. fáze, a že zahajujeme část B studie MoveDMD u chlapců s DMD," sdělila Jill C. Milne, Ph.D., generální ředitelka Catabasis.


"Jsme spokojeni s pozitivními výsledky biomarkerů NF-kB v části A studie. Výsledky prokazují angažovanost cíle NF-kB společně s 5 - 10krát vyšší koncentrací CAT-1004 ve svalu v porovnání s plazmovou koncentrací v preklinických modelech." (…)


Více na: http://community.parentprojectmd.org/profiles/blogs/catabasis-pharmaceuticals-initiates-part-b-of-the-movedmd-trial-o?xg_source=scoop

 

 

Institut NICE doporučuje lék Translarna ™ (ataluren) pro léčbu pacientů s bodovou mutací DMD v Anglii


South Plainfield, NJ, 15. dubna 2016 / PRNewswire / - Společnost PTC Therapeutics Inc. (NASDAQ: PTCT) dnes oznámila, že Národní institut pro zdraví a péči (NICE) doporučil lék Translarna
(ataluren) u ambulantních pacientů ve věku pěti let a starších s bodovou mutací DMD (nmDMD; nonsense mutation, nesmyslná mutace) společně s dohodou o řízeném přístupu k léčivu (MAA; Managed Access Agreement) s Národní zdravotnickou službou (NHS). Poskytování přístupu pacientům závisí na finalizaci návrhu pokynů NICE, které agentura očekává v květnu roku 2016. "Pro komunitu DMD je to důležitý den, protože tvrdě pracovala na tom, aby tento průlomový lék byl chlapců s bodovou mutací (nmDMD) k dispozici," řekl Paul Lenihan, generální ředitel společnosti Action DMD. "Jsme potěšeni kladným doporučením a uznáním NICE, že Translarna je důležitý nový lék pro pacienty. Toto rozhodnutí je velmi povzbudivým znamením toho, že NICE i NHS naslouchali komunitě pacientů. Přináší naději každému rodiči a pacientovi, který bojuje s DMD."


Více na: http://ir.ptcbio.com/releaseDetail.cfm?ReleaseID=965331

 

 

Přelomová událost v medicíně: První teenager na světě se začal léčit srdečními kmenovými buňkami

Zdroj: Local 12, schváleno PPMD


CINCINNATI (WKRC) – Caleb Sizemore je jen obyčejný teenager, ale průlomová léčba, která se testuje v dětské nemocnici v Cincinnati, by mohla jednoho dne zachránit tisíce životů. Tým z kardiologického institutu (The Heart Institute) dětské nemocnice v Cincinnati jako první na světě provádí klinické hodnocení jedinečné terapie pomocí kmenových buněk. Léčba byla již použita u dospělých ale ještě nikdy u dětí. Léčba by mohla úplně změnit průběh života dětských pacientů s DMD. Caleb Sizemore je 18-letý student oboru Management ve zdravotnictví. Většinu svého života strávil po nemocnicích - má DMD. Jedním ze zasažených svalů je i jeho srdce. Dr. John Jefferies vysvětluje: "Nemoc se vyvíjí, a v jejím průběhu vzniká takzvaná kardiomyopatie." Dobrou zprávou je, že tým vedený Dr. Jefferiesem, který o Caleba pečuje, možná bude pomocí nové léčby schopen zpomalit progresi srdečních potíží. Léčba má název terapie CDC (CDC Therapy; léčba kmenovými buňkami derivovanými z kardiosféry). Buňky jsou převzaty ze srdeční tkáně dárce, v laboratoři expandují a poté jsou podány infuzí přímo do srdce pacienta. Kmenové buňky přijímají vlastnosti jiných buněk. "Terapie CDC nám vlastně nabízí možnost navrátit část zjizvené tkáně do původního stavu. Kdybychom dokázali zjizvenou tkáň vrátit do původního stavu, teoreticky bychom mohli srdeční tkáň udržet normální po neomezenou dobu," řekl Dr. Jefferies. Výzkumníci nyní sledují Calebův zdravotní stav. Jak dobře terapie funguje, se dozvíme za ca. šest měsíců. Server Local 12 bude o výsledcích informovat. Předpokládá se, že by se jednalo o kontinuální léčbu, která by byla aplikována velmi podobným způsobem, jako když lékaři poskytují kontinuální léčbu u pacientů s problémy s krevním tlakem nebo cukrovkou.

 

Více na: http://local12.com/health/medical-edge-reports/medical-edge-first-teen-in-the-world-to-get-heart-stem-cell-treatment

 

 

Studie Marathon Pharmaceuticals možná podpoří schválení deflazacortu* pro léčbu DMD

*(deflazacort=deflazakort)

Glukokortikoid deflazakort může být brzy schválen pro léčbu DMD v USA. V rámci přípravy na schvalovací proces Marathon Pharmaceuticals publikovala nové údaje, které ukazují, že u mladých krys lék způsobuje zpomalení růstu, ale jinak je bezpečný. Deflazakort se hojně používá v léčbě DMD po celém světě. Není však pro použití v této konkrétní indikaci schválen. Marathon Pharmaceuticals zahájila proces, jehož smyslem je získat schválení FDA (FDA; US Food and Drug Administration) pro použití deflazacortu v léčbě DMD. Dlouhodobá léčba glukokortikoidy je spojena s řadou vedlejších účinků – např. zpomalením růstu u dětí. Léčba takto působí z důvodu komplexních účinků na hormonální systémy. Deflazacort byl a je u dětí s DMD často používán, ale dosud nebyly publikovány žádné kontrolované studie účinků léku na růst pokusných zvířat.  V rámci studia růstových procesů výzkumníci vystavili deflazakortu potkany. Léčba probíhala po dobu ca. 70 dnů a byla zahájena u zvířat starých 21 dní. Zvířata byla potom ponechána v klidu do 133. dne. Tomuto regeneračnímu období u lidí odpovídá ca. Období od 2 let do časné dospělosti. Celkově tým analyzoval data 180 samců a 180 samic potkanů. Výsledky ukazují, že deflazakort snižuje přírůstek hmotnosti potkanů v průběhu léčebného období. Pokles souvisí s dávkou, a největší nárůst (největší snížení hmotnosti) byl zaznamenán u zvířat s nejvyšší dávkou. Váhový přírůstek byl zpomalen u samců i samic, ale byl více patrný u samců potkanů. Dávky používané ve studii nelze přesně převést na lidské dávky, protože krysy jsou citlivější na léčiva než lidé. Zvířata byla nicméně vystavena asi 2 až 3 krát vyšším dávkám než je zvykem používat u dětí a dospívajících s DMD. (…)


http://musculardystrophynews.com/2016/04/01/deflazacort-seen-to-slow-growth-in-young-rats/

 

 

Molekula cukru může hrát klíčovou roli v léčbě svalových dystrofií

Vědci z Japonska úspěšně dekódovali molekulu cukru, a tím zajistili významný krok směrem k pochopení mechanismu svalové dystrofie (MD). Studie "Identifikace Post-translační modifikace s ribitol-fosfátem a jeho defektem u svalové dystrofie," byla publikována v odborném časopise Cell Reports. Studii vedl prof. Tatsushi Toda, Ph.D. z katedry neurologie a molekulární neurobiologie na fakultě pro postgraduální studium lékařství univerzity v Kobe. (…)

http://musculardystrophynews.com/2016/03/30/decoding-sugar-molecules-offers-new-key-for-combating-muscular-dystrophy/



 

Defazacort zlepšuje plicních funkce u pacientů s pokročilou Duchennovou svalovou dystrofií (DMD)


Pacienti s DMD v pokročilejších stádiích onemocnění, závislí na invalidním vozíku, vykazují při léčbě deflazacortem ve srovnání s prednisonem zlepšení funkce plic. Společnost Marathon Pharmaceuticals to ohlásila v prezentaci na nedávném klinické konferenci MDA v Arlingtonu ve Virginii. Prezentace "Efekt deflazacortu a prednisonu na plicní funkce chlapců s DMD po ztrátě schopnosti chůze v porovnání s placebem" posílila příznivý profil léku a zdůraznila důležitost pokračování v léčbě po ztrátě schopnosti chůze. Randomizovaná, dvojitě zaslepená studie společnosti Marathon fáze 3 zkoumala účinky dvou denních dávek deflazakortu (0,9 mg / kg a 1,2 mg / kg) ve srovnání s prednisonem u celkem 196 pacientů s DMD. Počáteční fáze studie zahrnovala také skupinu s placebem s cílem provést analýzu primárního koncového bodu ve studii: změnu svalové síly. Mezi účastníky studie bylo 45 chlapců, kteří již ztratili schopnost chůze před zahájením studie. (…)


http://musculardystrophynews.com/2016/04/07/defazacort-improves-lung-function-in-advanced-duchenne-md/

 

 

PPMD pořádala workshop na téma měření plicních funkcí

HACKENSACK, NJ, 13. dubna 2016 / PRNewswire-USNewswire / - PPMD, nezisková organizace orientovaná na boj s onemocněním DMD až do jeho úplného ukončení, pořádala workshop na téma měření plicních funkcí v marylandské Bethesdě. Organizační tým určil řadu témat, kterými se zabývali přední lékaři pečující o plíce pacientů, průmysloví partneři v současné době vyvíjející terapie, které mohou ovlivnit dysfunkce plic způsobené DMD, a také partneři se zájmem o rozvoj nových léčebných postupů v budoucnu.
(…)

http://www.prnewswire.com/news-releases/parent-project-muscular-dystrophy-convenes-pulmonary-outcomes-workshop-300250354.html

 

 

Translarna ve Skotsku nedoporučena

Publikováno 11. dubna 2016


Translarna, zcela první léčba řešící základní příčiny DMD, obdržela od skotského lékového konsorcia (SMC) negativní doporučení ve věci financování. Rozhodnutí bylo učiněno kvůli výši nákladů na léčbu navzdory proaktivnímu úsilí skupiny Action DMD, rodin a dalších charitativních organizací. Pacientské organizace s komunita se snažily provázet hodnocení SMC informacemi a zajistit, aby hlas pacientů zůstal při rozhodování ve středu pozornosti. Stanovisko SMC: "Po pečlivém zvážení všech důkazů nebyl výbor SMC schopen léčivo ataluren (Translarna), určené pro pacienty s DMD, doporučit pro rutinní použití v rámci NHS (National Health Service Scotland). Důvodem je nedostatečné zdůvodnění výše nákladů na léčbu, který společnost PTC Therapeutics v žádosti uvedla. V poměru k přínosům pro zdraví pacientů se náklady na léčbu jeví přehnané. Společnost PTC Therapeutics navíc nepředložila ani dostatečně robustní ekonomickou analýzu, která by k získání doporučení SMC přispěla." (…)


Úplné znění vyjádření SMC naleznete zde: http://www.scottishmedicines.org/files/advice/ataluren_Translarna_FINAL_March_2016_for_website.pdf . Celý článek na: http://www.actionduchenne.org/translarna-not-recommended-in-scotland/ .

 

 

 

19.4. 2016, Neurology Today, Dan Hurley - Výsledky po 4 letech studie Eteplirsenu: 10 ze 12 dětí s Duchennovou svalovou dystrofií (DMD) stále chodí

VANCOUVER - Čtyři roky po zahájení klinického hodnocení léku eteplirsen 10 ze 12 dětí s DMD ještě stále chodí - ve srovnání s pouze 1 ze 13 pacientů v kontrolní skupině s DMD. Výzkumníci výsledek ohlásili na výročním zasedání AAN (Americká neurologická akademie) v úterý. Antisense oligomer Eteplirsen je navržen tak, aby přeskočil mutaci v exonu 51 v genu pro dystrofin, a umožnil produkci proteinu v alespoň částečně funkční formě. Oligomer je podáván jednou týdně intravenózně. (…)

http://journals.lww.com/neurotodayonline/blog/NeurologyTodayConferenceReportersAANAnnualMeeting/Lists/Posts/Post.aspx?ID=31

 

 

Společnost Marathon Pharmaceuticals na mítinku AAN představila výsledky analýz klinické studie deflazacortu  fáze III u pacientů s DMD

VANCOUVER, British Columbia, 19.dubna 2016 / USNewswire /. Marathon Pharmaceuticals, biofarmaceutická společnost zaměřená na výzkum léčby vzácných nemocí, dnes oznámila výsledky analýz důležité studie deflazacortu fáze III u pacientů  s DMD. Deflazakort je glukokortikoid ve stádiu výzkumu. Výsledky byly veřejně představeny na 68. výročním zasedání American Academy of Neurology (AAN) v kanadském Vancouveru. Prezentace AAN poskytují podrobnější informace ke dříve předloženým primárním cílům důležité studie, která ukázala, že deflazacort zlepšil svalovou sílu pacientů s DMD ve srovnání s placebem ve 12. týdnu (p = 0,0173 a p = 0.0003, dávka 0,9 mg / kg / den a 1,2 mg / kg / den v uvedeném pořadí). Výsledky časových funkčních testů (sekundární hodnocený parametr, který AAN prezentovala) ukazují, že u pacientů s deflazacortem bylo do 12. týdne při obou dávkách dosaženo výrazného zlepšení oproti výchozímu stavu ve srovnání s placebem ve schopnosti provádět: 3 testy na čas - přesun z lehu do stoje, výstup do 4 schodů a běh nebo chůze na vzdálenost 30 stop (p <0,002). Nejčastějšími nežádoucími účinky byly cushingoidní vzhled, hirsutismus, přibývání na váze, centrální obezita a zvýšená chuť k jídlu. (…)

 

http://www.prnewswire.com/news-releases/marathon-pharmaceuticals-presents-analyses-at-aan-of-a-phase-iii-clinical-study-of-deflazacort-in-patients-with-duchenne-muscular-dystrophy-dmd-300253362.html

 

 

Maminky kluků s DMD se nenechají odradit: "Naši kluci nejsou precedenty"

Boston Business Journal, Don Seiffert


Debra Miller očekávala negativní zpětnou vazbu FDA k léčivu pro pacienty s DMD od Sarepta Thetapeutics. Tak silně negativní odpověď ale nečekala. "Velice mě to zklamalo. Měla jsem dojem, že ty rozsáhlé dodatky k žádosti a tři měsíce, které přinesli nová data, která byla předložena, budou mít nějakou váhu," řekla."Čekala jsem, že rozhodnutí bude o něco příznivější." Debra Miller založila v roce 2003 v Kalifornii neziskovou iniciativu CureDuchenne. Učinila to poté, co její syn obdržel diagnózu DMD. Spolu se stovkami dalších obhájců pacientů po celých Spojených státech považovala za pravděpodobné, že agentura ustoupí od negativního stanoviska k údajům předloženým na podporu léčiva v první sadě dokumentů vydaných v lednu. Tyto dokumenty byly široce kritizovány, a zdálo se, že agentura bere nové předložené údaje a dodatky k dokumetům vážně. Dokumenty FDA, které byly vydány včera, však byly ještě tvrdší
Terri Ellsworth, matka 15-letého pacienta, který se účastní studie, rovněž řekla, že ji vyjádření agentury velmi zaskočilo. "Věděla jsem, že bude vyjádření negativní. Nejsem naivní, "řekla. "Ale očekávala jsem, že bude stanovisko FDA alespoň o trošku pozitivnější." Navzdory šoku se obhájci pacientů nenechali odradit ani před pondělním setkání kvůli eteplirsenu. (...)


Zdroj: http://www.bizjournals.com/boston/blog/bioflash/2016/04/duchenne-moms-undeterred-these-boys-are-not.html

 

 

Více o stanovisku společnosti Sarepta k výsledkům jednání o Eteplirsenu: Sarepta vydala prohlášení k výsledkům jednání poradního výboru o používání Eteplirsenu v léčbě DMD

CAMBRIDGE, Mass .-- (BUSINESS WIRE) – 25. duben 2016 - Sarepta Therapeutics Inc. (NASDAQ: SRPT), vývojář inovativních léčiv na bázi RNA, dnes oznámila, že poradní výbor (PCNSC) amerického Úřadu pro potraviny a léčiva (FDA) zasedl, aby posoudil žádost o registraci nového léčiva (žádost NDA) eteplirsenu k léčbě pacientů s DMD přístupných skippingu exonu 51. Poradní výbor hlasoval 6:7 proti zjištění podstatných důkazů z přiměřených a dobře kontrolovaných studií, které ukazují, že eteplirsen indukuje produkci dystrofinu na úroveň, kdy je rozumně pravděpodobné, že se dostaví klinický přínos (FDA: Otázka č 2). Poradní výbor hlasoval 3: 7 (tři členové se zdrželi hlasování) proti nálezu podstatných důkazů na základě výsledků jediné provedené studie s kontrolní skupinou (studie 201/202), že je eteplirsen účinný pro léčbu DMD (FDA: Otázka č. 7). "Rádi bychom poděkovali stovkám pacientů a rodin, kteří se dnes zapojili do diskuse, a zdůraznili kritickou nenaplněnou potřebu léčby." Řekl Dr. Edward Kaye, prozatímní generální ředitel a vedoucí lékař Sarepta Therapeutics. (…)


Více na: http://investorrelations.sarepta.com/phoenix.zhtml?c=64231&p=irol-newsArticle&ID=2161215

 

Více článků o zamítavém postoji FDA k povolení Eteplirsenu:
- http://www.reuters.com/article/idUSFWN17S0V7

- http://perfscience.com/content/2143776-fda-advised-not-approve-use-drug-duchenne-muscular-dystrophy
- http://www.bgdailynews.com/fda-committee-suggests-not-approving-experimental-drug-for-duchenne-s/article_a5afd168-0b50-11e6-8895-10604b9f1f4a.html

 

 

Zesnul Lord Walton z Detchantu, lékař průkopník
Publikováno dne: 22. 04. 2016

Lordu Johnu Waltonovi z Detchantu byla vzdána pocta. Lord Walton zemřel ve věku 93 let. Byl lékařem průkopníkem v oblasti svalové dystrofie a profesorem na Newcastle University. (…)

http://www.ncl.ac.uk/press/news/2016/04/lordwaltonofdetchantmedicalpioneer/

 

Studie hledá účastníky: Hledání optimálního režimu steroidů v léčbě DMD


Amy Madsen


Výzkumníci hledají chlapce s DMD k účasti v probíhající 3. fázi klinické studie FOR-DMD. Studie bude porovnávat tři různé režimy kortikosteroidů u chlapců s DMD ve věku 3 - 7 let. Kortikosteroidy prednison a deflazacort fungují protizánětlivě a imunosupresivně. Klinické studie prokázaly, že užívání vede ke stabilizaci či zlepšení svalové síly a funkce chlapců s DMD. Přínosy zahrnují prodloužení schopnosti chůze, zlepšení dýchacích funkcí, snížený výskyt operací páteře a stabilní srdeční funkce. Mezi časté nežádoucí účinky steroidní léčby patří přibývání na váze, osteoporóza, redistribuce tuku, zpomalený růst, šedý zákal a změny nálady a chování. Zatímco prednison byl pro použití v indikaci DMD agenturou FDA již schválen, deflazacort je v současné době poskytován v rámci otevřeného programu rozšířeného přístupu a je považován za léčivo ve stádiu výzkumu. (...)


https://strongly.mda.org/trial-seeking-participants-finding-the-optimum-regimen-for-duchenne-muscular-dystrophy/

 

 

Žádost IND společnosti Summit o registraci nového léčiva ve stádiu výzkumu vyřešena: FDA povolila rozšíření studie PhaseOut DMD (klinická studie Ezutromidu/SMT C1100 fáze 2) do USA

*Zápis pacientů s DMD ve Spojených státech by měl být zahájen ve 3. čtvrtletí 2016

*Utrofinová Modulace poskytne v léčbě DMD diferencovaný přístup


OXFORD, Velká Británie, 26.dubna 2016 (GLOBE NEWSWIRE) - Summit Therapeutics plc. (NASDAQ: SMMT) (AIM: Summ), farmaceutická společnost zaměřená na výzkum a vývoj pokročilých terapií DMD a infekce Clostridium difficile, oznamuje, že americká Food and Drug Administration umožnila farmaceutické společnosti expandovat do 2. fáze (studie proof-of-concept – důkaz mechanismu účinku) klinické studie s názvem PhaseOut DMD v USA. PhaseOut DMD vyhodnotí hlavní utrofinový modulátor společnosti ezutromid (dříve známý jako SMT C1100) u pacientů s DMD ve Velké Británii a USA. Na rozdíl od mnoha současných léčebných přístupů k DMD má utrofinová modulace potenciál léčit všechny chlapce a mladé muže s DMD bez ohledu na typ mutace v genu pro dystrofin. (…)


Více na: https://globenewswire.com/news-release/2016/04/26/832781/0/en/Summit-s-IND-Cleared-by-FDA-Allowing-Expansion-of-PhaseOut-DMD-a-Phase-2-Clinical-Trial-of-Ezutromid-SMT-C1100-Into-the-US.html

 


Téma: Genová léčba – 2. část: Budoucnost klinických studií s genovou léčbou (reference z Fóra pro genovou terapii)

Zdroj: PPMD

 

Závěrečná panelová diskuze byla věnována budoucnosti. Velmi se diskutovalo o tom, jaké by měly být koncové body studií (hodnocené parametry). Mluvilo se o koncových bodech ICE (intermediate clinical endpoints). Koncové body se musí znovu přehodnotit. V kontextu genové terapie a kvůli účasti menších dětí ve studiích je to důležité.

 

Jaké parametry by se měly hodnotit? Pacienti se v poslední době více dostávají ke slovu – kdo jiný než pacient si všimne drobných rozdílů v každodenním životě. Hovořilo se o nových přístupech k designu studií – o studiích pro malý počet účastníků. Zde je zapotřebí užší součinnosti mezi farmaceutickými firmami, regulátory a pacienty. Pro rodiny a pacienty jsou studie s genovou léčbou stále nové téma. Informované rozhodnutí např. o volbě vhodné terapie je důležité. Genové léčby jsou různé. Ne každá je vhodná pro všechny pacienty. Komunita potřebuje více informací a edukaci. K dispozici je dostatek zkušeností z minula, je možné vytvořit nástroje, které informované rozhodnutí usnadní. Specifické téma pro komunitu: expozice pacienta viru v klinické studii. Je možné se pak ještě účastnit jiné klinické studie, která používá virový vektor? Je možné léčbu (dávku) opakovat? A co různé virové sérotypy -  co s nimi? Uvedené otázky jsou jedny z mnoha, které je třeba ujasnit. Genová léčba se blíží do fáze klinických studií s pacienty. Nejsou k dispozici jednoduché odpovědi -- u každé klinické studie je rozhodnutí osobní věcí rodiny. Stručně shrnuto: Genová terapie se kvapem blíží, oblast prodělala velké vývojové skoky, ale stále je mnoho nejistot. Data jsou slibná, studie s pacienty ale ještě nezačaly. Nynější výsledky a budoucí realita nemusí být 100% stejné. V preklinickém výzkumu se stále učíme postupovat s co největší opatrností. Tak je tomu v každém programu vývoje léčiv. Proto se nám výzkum genové léčby může zdát příliš metodický a opatrný.


Více na: http://community.parentprojectmd.org/profiles/blogs/gene-therapy-today-notes-from-ppmd-s-gene-therapy-forum?xg_source=twitter

 

Příště: Více o virových vektorech

 

Péče o dýchací funkce – aktualizace PPMD před Mítinkem pro hodnocení plicních funkcí
Zdroj: Kathi Kinneth, PPMD

Dobře víme o změnách plicních funkcí, které se s postupem DMD objevují. Dýchací svalstvo včetně bránice při DMD slábne a pro pacienta je těžší se plně nadechnout, plně roztáhnout plíce, zadržet dech po hlubokém nádechu, plně vydechnout a efektivně odkašlávat. Víme také, že tyto změny se nejprve projevují ve spánku.

 

Měření plicních funkcí

K prokázaní změn dýchacích funkcí se používá mnoho testů:

Změny síly při nádechu: síla svalů při nadechování /MIP – maximální inspirační tlak
Změny síly při výdechu: síla svalů při vydechování/MEP – maximální expirační tlak; PEP – vrcholový expirační tlak

Jiné testy ukazují změny v množství vzduchu, který plíce dokáží zadržet: FVC – usilovná vitální kapacita v % - v porovnání k normálu; PEF – vrcholový proud vzduchu při výdechu. V klinických studiích se hodnotí mnoho parametrů plicních funkcí. Používání těchto parametrů ve studiích však produkuje také mnoho otazníků: Problematika hodnocení plicních funkcí ve studiích s pacienty s DMD bude tématem dubnového mítinku PPMD. Zúčastní se zástupci firmy Santhera a Pfizer. PPMD pozvala přední odborníky na plicní funkce a péči o pacienty s DMD. Z lékařů se účastní např. Dr. J. Finder, Dr. C. McDonald, Dr. Anne Connoly a Dr. Tina Duong.

Úplný seznam pozvaných odborníků naleznete na: http://community.parentprojectmd.org/profiles/blogs/the-importance-of-every-single-breath-ppmd-to-host-pulmonary?xg_source=facebook

 

Na co se budeme ptát: Jaké měření plicních funkcí je nejlepší? Která měření by mohla být nejcitlivější k drobným změnám plicních funkcí? Jaká měření by mohla nejlépe prokazovat přínosy léčiva pro plicní funkce (a která nikoli)? Existuje vzájemný vztah mezi změnami plicních funkcí a změnami kosterního svalstva? (Hodnoceno podle schopnosti chůze, svalové síly a funkce). Pokud se zlepší schopnost chůze a svalová síla a funkce – ubude infekcí, a prodlouží se věk dožití pacienta? Podobné otázky komunitu zajímaly vždy, ale nyní, kdy farmaceutické firmy chtějí prokazovat účinnost léčiv na základě hodnocení parametrů plicních funkcí, je jejich význam ještě naléhavější.


Příště: Cíle Mítinku pro hodnocení plicních funkcí

(C) Parent Project 2016