Přehled událostí z výzkumu za období červenec 2016

 

Pro Parent Project, z.s. přeložil: Karel Novotný, karelnovotny1981@gmail.com



Téma: Genetické testování u DMD a BMD – Kdy je třeba testy opakovat?

Zdroj: PPMD


Pokud máte dotazy ohledně genetických testů, vhodným zdrojem informací jsou genetičtí poradci. Tento typ poradců je součástí týmu PPMD
​​(Duchenne Connect), případně Vašeho lokálního týmu poskytovatelů zdravotní péče.


Téma zahrnuje tyto otázky:

 

Kdy je třeba testy opakovat?

Existuje doba, když už není třeba uvažovat o opakování testů?

Kde se mohu o tématu dovědět více?

 

Důležitá fakta:

 

Kdo jde na testy poprvé?


Na první genetické testy může jít kdokoliv s diagnózou DMD nebo BMD (i když už proběhly testy na kreatin kinázu).

 

Kdo jde na testy znova?

 

Opakování testů je vhodné, když máme negativní výsledky, ale testy nezahrnovaly některou genovou sekvenci nebo se dělaly testy na delece a duplikace, ale nezahrnovaly kompletně všech 79 exonů. Opakování testů se doporučuje, když proběhly pouze testy starší metodou (starší testy používané před objevem genu pro DMD). Pokud byly nalezeny rozsáhlé delece nebo duplikace v jednom nebo více exonech, ale testy nezahrnovaly kontrolu všech 79 exonů, doporučuje se testy opakovat bez ohledu na provedený typ testu. Pokud má pacient rozsáhlou deleci v jednom nebo více exonech a byly použity testy multiplex PCR nebo Southern Blot, doporučuje se opakování testů. Pokud byla nalezena delece nebo duplikace v jednom exonu testem MLPA, doporučujeme opakování genetických testů. Konkrétní rok, kdy už není třeba jít na testy, neexistuje. Vhodnost opakování testů se u každého stanoví individuálně.

 

Dotazy lze směřovat formou chatu na genetické poradce v Duchenne Connect nebo ve stručné formě na e-mail: coordinator@duchenneconnect.org

 

Co pro Vás může udělat Duchenne Connect?


V Duchenne Connect fungují 3 certifikovaní genetičtí poradci, kteří obvykle dokáží zodpovědět většinu dotazů. Nabízí také přezkum výsledků genetických testů s cílem určit, zda je vhodné testy opakovat. V tomto případě je třeba dodat kopii výsledků. Bezplatné testování je určeno pouze pro pacienty s trvalým bydlištěm v USA a Kanadě.

 

Více na: https://www.duchenneconnect.org/news/963-askagc.html

 

 

Zprávy z výzkumu


Společnost Solid rozšiřuje své portfolio o nového kandidáta na léčivo s potenciálem modifikovat onemocnění DMD

 

Společnost Solid se zavázala k vybudování silného portfolia kandidátů, které zaměří na vícero aspektů DMD. Vzhledem k tomuto cíli nás těší, že můžeme oznámit novou spolupráci s Dr. Elizabeth McNally, MD PhD, z Northwestern University. Výzkum si klade za cíl vyvinout nového antifibrotického kandidáta s potenciálem podporovat opravu svalů. Pro svalovou dystrofii je charakteristické nahrazování svalů nefunkční fibrotickou tkání, což je způsobeno kontinuálním zánětem a degenerací svalů. Cílem tohoto programu je zaměřit se na známý mediátor fibrózy TGF-b a inhibovat jeho aktivitu. Domníváme se, že tohoto cíle může být dosaženo modulací proteinu známého jako latentní vazebný TGF-b protein 4 (LTBP4). LTBP4 byl identifikován jako genetický modifikátor DMD a souvisí s opožděnou ztrátou schopnosti chůze. Pokud bude výzkum úspěšný, věříme, že terapie využívající tuto novou dráhu bude mít potenciál ke snížení fibrózy u pacientů s DMD a zpomalí zhoršování funkcí. Kandidát na léčivo LTBP4 je v současné době na počátku výzkumu. Společnost Solid si cení spolupráce s Dr. McNally a jejím týmem. (…)

 

Aktualizace společnosti Solid Bio pro komunitu DMD: http://solidbio.com/content/note-ceo


Video o programu vývoje léčiv pro DMD: http://solidbio.com/research-and-development

 

Více na: http://solidbio.com/content/solid-grows-therapeutic-pipeline-new-disease-modifying-therapy-candidate

 

 

První pacient zapsán do studie společnosti Summit PhaseOut DMD, klinické studie Ezutromidu fáze 2 u chlapců s DMD

 

OXFORD, Velká Británie, 17. června 2016 (GLOBE NEWSWIRE) -  Summit Therapeutics plc. (SMMT) (SUMM.L), farmaceutická společnost pro výzkum a vývoj pokročilých terapií DMD a infekce Clostridium difficile, dnes oznamuje zápis prvního pacienta do klinické studie fáze 2 PhaseOut DMD s Ezutromidem (dříve SMT C1100) u pacientů s DMD. Očekává se, že dávkování Ezutromidu bude následovat po screeningové periodě v maximální délce 28 dní. Ezutromid je orálně podávaná malá molekula, která je navržena tak, aby modulovala utrofin - protein, který je strukturálně a funkčně podobný dystrofinu. Dystrofin je nezbytný pro zdravou funkci svalů, ale u pacientů s DMD schází. Utrofinová modulace je potenciálně chorobu modifikující přístup, který by mohl léčit všechny chlapce a mladé muže s DMD bez ohledu na mutaci v dystrofinovém genu. "Ezutromid si získal značný zájem pacientů, rodin i ve sféře zdravotnictví. Domníváme se, že důvodem zájmu je potenciál Ezutromidu zpomalit nebo zastavit progresi DMD bez ohledu na mutaci v dystrofinovém genu," řekl MUDr. Ralf Rosskamp, hlavní lékař společnosti Summit. "Zápis prvního pacienta do studie PhaseOut DMD je významným milníkem v klinickém vývoji Ezutromidu. Cílem je studovat dlouhodobé dávkování Ezutromidu u chlapců s DMD. Těšíme se na příležitost prokázat účinek Ezutromidu na utrofin v počátečním souboru dat z biopsií po 24 týdnech studie."


Společnost počítá s pravidelným hlášením údajů ze studie. Data z biopsií po 24 týdnech dávkování v první skupině pacientů by měla být hlášena v lednu 2017. (…)


Další informace o studii naleznete na: https://www.clinicaltrialsregister.eu/ctr-search/trial/2015-004333-27/GB

 

Více na: https://m.yahoo.com/w/legobpengine/finance/news/first-patient-enrolled-summit-phaseout-110000586.html?.intl=us&.lang=en-us

 

 

 

Příspěvek od Deborah Robins z PPMD - Screeningové období před zahájením klinických studií

 

Jak víte, nejsem lékařsky kvalifikovaná, ale dokážu najít odpovědi u jednoho nebo dvou reagujících spřátelených vědců, takže se můžete kdykoliv zeptat. K porozumění designu klinických studií mi pomohl hlavně kurz "Základy klinických studií" (edx.org). Kurz zájemcům o téma doporučuji, protože je to velmi dobrý on-line kurz zdarma od Harvard Medical School. Změnil mé smýšlení o klinických studiích - všechny zúčastněné strany by si měly kurzem projít. Screening v klinických studiích a screening obecně se podobají prosévání půdy a oddělování štěrku nebo drahých kamenů, protože se prosévají potenciální kandidáti, kteří splňují všechna vstupní kritéria, a určuje se, kteří z nich obdrží nejdříve lék a kdo dostane placebo etc. Níže uvedená webová stránka je první "screeningová" stránka, kterou jsem našla, a pravděpodobně není příliš dobrá podle připomínek dole, ale určitě poskytuje alespoň základní představu o tom, co probíhá v tzv. "run-in" nebo "set-up" období klinického hodnocení.  http://onbiostatistics.blogspot.com.au/2012/09/definition-of-screening-failures-in.html


Shrnuto stručně: Každý kdo je nominován na účast ve studii se dvakrát kontroluje (jeho způsobilost pro účast ve studii). Hledají se zdravotní problémy, probíhá papírování, někdy se provádí různá měření a testy, ale zcela určitě se rozhoduje o tom, kdo se octne ve skupině s placebem a kdo s léčivem. Dělá se to velmi pečlivě, ale nepředpokládá se, že to celé potrvá déle než měsíc. PAK teprve začne klinická studie -- podávání léčiva pacientům – až po tomto "screeningovém" měsíci.

 

 

Aktualizace BioMarin z 20. června 2016 (zkráceno)

 

Týká se nedávného oznámení společnosti BioMarin. Společnost již dříve oznámila zrušení žádosti o marketingovou autorizaci, kterou podávala u EMA, a ukončení klinického a regulačního vývoje drisapersenu (BMN 051) a navazujících lékových kandidátů BMN 044, BMN 045 a 053 BMN.


Aktualizace pro pacienty užívající zrušené léčivo v klinických studiích:

 

BioMarin zkoumá možnosti pro pacienty, kteří v současné době léčivo užívají a mají zájem o pokračující přístup k omezené zbývající zásobě drisapersenu (BMN 051), BMN 044, BMN 045 a BMN 053. Je to však složitý proces, protože drisapersen nesplnil normy pro schválení regulačními orgány ve Spojených státech ani v Evropě. Léčiva jsou tedy v situaci terapií ve fázi výzkumu bez regulační cesty vpřed, což vytváří jedinečnou situaci. BioMarin musí dodržovat pravidla a předpisy států, zdravotnických orgánů a míst studií. Budeme komunitu informovat, jakmile budou k dispozici další informace.

 

Jak je to s použitím léčiva ze soucitu (Compassionate Use)?

 

Otázka použití ze soucitu a rozšířeného přístupu (expanded access) komunitu velmi zajímá.  I ty nejsoucitnější programy ale vyžadují, aby léky byly aktivně vyvíjeny / studovány.  Z tohoto důvodu je to jedinečná situace, neboť bylo rozhodnuto o zastavení vývoje. Žádáme o trpělivost. Zkoumáme potenciální možnosti.

Pokračování komunikace s lékařem v místě studie

 

Nejlepším zdrojem podpory a informací je tým v místě studie a hlavní lékař.  S případnými dotazy na možnosti léčby kontaktujte místo studie. BioMarin zůstává v úzkém kontaktu s místy studií a poskytne aktualizace, jakmile budou k dispozici nové informace. Další aktualizace pro komunitu pacientů poskytneme také prostřednictvím sdružení a zájmových skupin, jakmile získáme další specifické informace. BioMarin si upřímně váží všech pacientů, rodin, vědeckých pracovníků i zájmových skupin, kteří byli do klinického hodnocení zapojeni.

 
Více na: http://community.parentprojectmd.org/profiles/blogs/biomarin-update-for-the-duchenne-community

 

 

Žádost společnosti Santhera o marketingovou autorizaci (MAA) léčiva Raxone® pro DMD byla schválena Evropskou agenturou pro léčivé přípravky


Liestal, Švýcarsko, 21. června 2016 - Santhera Pharmaceuticals (SANN.SW) oznamuje, že Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) potvrdila žádost MAA pro léčivo Raxone® k léčbě pacientů s DMD s poklesem respiračních funkcí, kteří neužívají souběžně glukokortikoidy. EMA potvrzuje, že proces podávání žádosti MAA (Typ II) je kompletní a že proces přezkumu CHMP (Výbor pro léčivé přípravky pro humánní použití) byl zahájen. Santhera očekává stanovisko CHMP v prvním čtvrtletí roku 2017.


Dokumentace byla předložena jako varianta typu II ke stávající registraci a je založena na údajích z klinické studie Santhera fáze II (Program DELPHI) a na úspěšné rozhodující studii fáze III (DELOS), která zahrnovala pacienty neužívající souběžně glukokortikoidy. Údaje prokázaly statisticky významný a klinicky relevantní přínos léčby Raxone při zachování dýchací funkce ve srovnání s placebem a byly podloženy studií přirozené historie. Srovnání ukazuje, že přínos pozorovaný ve studii s Raxone (v léčené skupině) by při přirozeném průběhu onemocnění nebylo možné očekávat. Žádost MAA zahrnuje také nedávno publikovaná data, která ukázala, že pacienti užívající Raxone ve studii DELOS měli snížené riziko bronchopulmonálních komplikací, včetně menšího počtu hospitalizací způsobených těmito komplikacemi, a sníženou potřebu systémové antibiotické léčby ve srovnání s pacienty, kteří dostávali placebo. Klinický význam uvedených zjištění je podpořen výsledky průzkumu přínosů a rizik mezi pacienty, která ukázal, že pacienti s DMD a jejich ošetřující osoby kladou velký důraz na léčbu, která by dokázala snížit plicní komplikace.


"Potvrzením předložené žádosti EMA uznává úplnost naší dokumentace, která kombinuje údaje z klinického programu a studie přirozené historie a dokládá klinickou smysluplnost léčby Raxone v populaci pacientů s DMD," poznamenal Thomas Meier PhD, generální ředitel společnosti Santhera. "Zachování respiračních funkcí je hlavním cílem léčby DMD. Zahájení přezkumu CHMP je důležitým milníkem pro pacienty s DMD, kteří v současné době nemají k dispozici žádnou jinou léčbu."


Léčivo Raxone bylo schváleno v září 2015 pro léčbu poruchy zraku u dospívajících a dospělých pacientů (dědičná Leberova neuropatie optického nervu -LHON) ve všech členských státech EU, v Norsku, na Islandu a v Lichtenštejnsku.


Více o Raxone® (Idebenone), DMD a studii DELOS: https://m.yahoo.com/w/legobpengine/finance/news/santheras-marketing-authorization-application-raxone-050301726.html?.intl=us&.lang=en-us

 

 

Porozumění tématu Genová terapie & CRISPR / Cas9

Zdroj: PPMD

 

Název už je známý a často se nyní objevuje i v titulcích článků předních deníků (viz např. Die Zeit: http://www.zeit.de/zeit-wissen/2016/03/crispr-gentechnik-duchenne-gendefekt-veraenderung-dna).

 

Hlubší porozumění tématu nejnovějších metod genové léčby je tedy velmi aktuální. Především nás bude zajímat, co tyto technologie mohou znamenat pro léčbu DMD. Představujeme tři různé akce, které slibují hloubkovou analýzu:

• Genová terapie a CRISPR Cas9: Podobnosti a rozdíly, 28. června na konferenci Connect PPMD. Navštivte konferenční stránky pro streamování informací.

• Ve středu 13. července PPMD ​​přivítá Dr. Erica Olsona z Ústavu molekulární biologie na UT Southwestern Medical Center. Bude se diskutovat o základech úpravy genů a potenciální trvalé korekci mutací DMD pomocí CRISPR / Cas9

 

Webinář: http://community.parentprojectmd.org/events/upcoming-webinar-what-is-crispr-cas9-duchenne


• V pátek 26. srpna na UT Southwestern: Klinické sympozium o DMD. Akce je určena k informování pacientů s DMD a rodin o editaci genomu jako potenciální terapii DMD. Akce také poskytne aktuální informace o standardech péče a managementu DMD. Sympozium bude možno sledovat na webových stránkách UTSW Wellstone.

 

Více na: http://community.parentprojectmd.org/profiles/blogs/understanding-gene-therapy-crispr-cas9

 

 

PPMD udělila Ohio State University grant na podporu léčby kardiomyopatie při DMD



Organizace PPMD dnes oznámila plán na přidělení grantu ve výši 48 000 USD Dr. Denisi Guttridgeovi z Ohio State University na jeho výzkum srdečních problémů při DMD. Duchennova svalová dystrofie postihuje svaly, a protože srdce je také sval, srdeční problémy nadále jsou pro pacienty velkým problémem. PPMD v uplynulých letech podporovala úsilí o zlepšení srdeční péče a věří v přínosy práce Dr. Guttridge a jeho týmu na Ohio State University. (…)


Dr. Guttridge se zaměřuje na protein zvaný NF-kappaB (NF-kB). Ukázalo se, že tato signální dráha podporuje degeneraci kosterního svalstva. Dr. Guttridge se nyní snaží pochopit, jak při DMD dráha NF-kB přispívá k degeneraci srdečního svalu. Ve svém výzkumu se Dr. Guttridge soustředí na použití sloučeniny zvané NBD, která inhibuje aktivitu NF-kB a je schopna zachránit dysfunkční srdce. Při jejím použití se aktivita NF-kB a kardiomyopatie spojená s DMD sníží.

 

Dr. Guttridge vysvětlil, co grant zajistí: "Díky štědrosti PPMD, která již dlouho sleduje srdeční intervence, budeme mít prostředky k plnění našich výzkumných cílů spojených s NF-kB – konkrétně budeme zkoumat, jak NF-kB dokáže přispívat ke zhoršování stavu srdce při DMD. Až toto zjistíme, budeme dále v porozumění tomu, jak NF-kB při DMD působí, a věříme, že se tím přiblížíme i potenciálním způsobům, jak se na tuto molekulu zaměřit a zvýšit tak přínosnost budoucích terapií DMD." (...)

 

Více na: http://community.parentprojectmd.org/profiles/blogs/parent-project-muscular-dystrophy-awards-the-ohio-state-universit

 

 

 

Sarepta: Aktualizace pro komunitu DMD o klinické studii ESSENCE

Zdroj: PPMD, 24. června 2016


Sarepta sdílí aktualizaci pro komunitu DMD ohledně nedávných změn designu potvrzující klinické studie fáze III (Studie 4045 - 301) ve znění zveřejněném na webu ClinicalTrials.gov [Identifikátor studie: NCT02500381].  Sarepta bere na vědomí obavy týkající se použití větve s placebem a trvání studie celých 96 týdnů a doufá, že toto sdělení ujasní důvody změny designu studie. ESSENCE poslouží jako potvrzující studie pro eteplirsen, pokud mu bude umožněn zrychlený schvalovací proces. Post-marketingové konfirmační studie jsou podmínkou pro léky, kterým je umožněn zrychlený schvalovací proces. Cílem je ověřit klinický přínos léku. Dále doufáme, že údaje získané ze studie ESSENCE poslouží jako základ k rozvoji našich budoucích programů s DMD a demonstrují potenciální bezpečnost a účinnost SRP-4045 a SRP-4053 u chlapců s mutací přístupnou skippingu exonů 45 a 53 v uvedeném pořadí. Jsme si vědomi obav komunity z 96 týdenní placebem kontrolované studie a doufáme, že se nám v rámci této aktualizace podaří ujasnit příčiny nedávných změn designu této studie.


Proč Sarepta provede placebem kontrolovanou studii?

Kromě splnění požadavků na potvrzující studii pro eteplirsen věříme, že dodržování pokynů FDA bude nejefektivnější cestou k získání souhlasu pro léčiva SRP-4045 a SRP-4053.

 

Proč byla studie prodloužena ze 48 týdnů na 96 týdnů?

 

Primárním koncovým bodem studie ESSENCE je 6MWT. Údaje zaznamenané ve studii společnosti Sarepta č. 201/202 ukázaly, že statisticky významný rozdíl (nebo separace) v 6MWT mezi pacienty s eteplirsenem versus pacienty ve vnější kontrolní skupině, kteří nedostávali eteplirsen, nebyl po 48 týdnech léčby prokázán. Jak je uvedeno v návrhu pokynů FDA: "Studie účinnosti trvající 18 až 24 měsíců podstatně zvyšují statistickou sílu a pouze mírně prodlužují celkové trvání období vývoje."  Věříme, že rozšířením studie na 96 týdnů zvýšíme pravděpodobnost splnění primárních koncových bodů a vytvoříme data, která mohou vést k zpřístupnění testovaných kandidátů širší populaci pacientů s DMD. (...)

 

Více na: http://community.parentprojectmd.org/profiles/blogs/sarepta-update-for-the-duchenne-community-regarding-essence-study?xg_source=activity

 

 

PTC zahajuje klinickou studii Fáze 2 léčiva Translarna ™ (ataluren) pro léčbu bodové mutace DMD u dětských pacientů ve věku od 2 do 5 let

 
Společnost PTC Therapeutics oznámila, že zahájila klinickou studii fáze 2 s léčivem Translarna ™ (ataluren) pro děti od 2 do 5 let. Podrobnosti o místech studie a další detaily jsou uvedeny na stránkách ClinicalTrials.gov. Níže je překlad oznámení PTC (zkráceno). Jsme rádi, že Vás můžeme informovat, že PTC Therapeutics zahájila klinickou studii fáze 2 s léčivem Translarna ™ (ataluren). Translarna je perorálně podávanou terapií zaměřenou na obnovu proteinu, která je první terapií ve své třídě, a v rámci právě zahájené studie je určena pro léčbu tzv. nesmyslné mutace DMD (nmDMD – bodová mutace) u pacientů ve věku od dvou do pěti let. Open-label studie s několika dávkami vyhodnotí bezpečnost a farmakokinetiku léčiva Translarna u dětských pacientů. Studie zahrnuje 4týdenní screeningové období, 4týdenní období studie a 48týdenní prodlužovací období pro pacienty, kteří absolvují úvodní 4 týdny studie, celkem tedy 52 týdnů léčby. Více informací o studii a seznam zúčastněných center naleznete na stránkách www.clinicaltrials.gov. (...)

 

Více na: http://community.parentprojectmd.org/profiles/blogs/ptc-initiates-phase-2-clinical-trial-of-translarnam-ataluren-for-

 

 

Catabasis Pharmaceuticals oznamuje zahájení prodloužené fáze open-label studie MoveDMD® s léčivem Edasalonexent (CAT-1004) u pacientů s DMD


CAMBRIDGE, Mass .-- (BUSINESS WIRE) - Bio farmaceutická společnost Catabasis Pharmaceuticals Inc. (NASDAQ: CATB), zaměřená na klinické stadium výzkumu, dnes oznámila zahájení prodloužené otevřené studie fáze 2 (část B) MoveDMD s léčivem edasalonexent (CAT-1004 - terapie ve fázi výzkumu) u chlapců s DMD.  Fáze 2 hlavní studie MoveDMD je randomizovaná, dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná 12týdenní studie hodnotící účinnost a bezpečnost dvou dávek perorálně podávaného léku edasalonexent. Primární koncový bod je změna pozorovaná magnetickou rezonancí (MRI). Top-line data se očekávají koncem roku 2016.  V otevřené prodloužené části studie budou všichni pacienti dostávat edasalonexent po dobu 36 týdnů po 12týdenním placebem kontrolovaném období. Během tohoto prodloužení studie bude monitorována bezpečnost a proběhnou různá další hodnocení, například magnetická rezonance, časované funkčních testy, měření svalové síly, hodnocení chůze testem North Star a nástrojem sběru dat pro pediatrickou populaci PODCI.  Všichni pacienti, kteří dokončí 12týdenní část fáze 2 hlavní studie MoveDMD se budou moci zapsat do prodloužené části. Catabasis již dříve informovala o příznivém bezpečnostním profilu léčiva a jeho dobré snášenlivosti i farmakokinetice, stejně jako pozitivních výsledcích u biomarkerů. "Jsem ráda, že vidím pokračování této klinické studie, a že můžeme nabídnout další dávkování této nové terapie ve stádiu výzkumu chlapcům s DMD, až dokončí 12týdenní placebem kontrolovanou část hlavní studie“ (Erika Finanger, MD) (...)


Více informací o studii MoveDMD naleznete na internetových stránkách Catabasis  a ClinicalTrials.gov (Identifikátor: NCT02439216).

 

Více na: http://www.businesswire.com/news/home/20160707005303/en/Catabasis-Pharmaceuticals-Announces-Initiation-Open-Label-Extension-MoveDMD%C2%AE

 

 

NHS England umožňuje přístup k léčivu Translarna ™ (ataluren) pacientům s bodovou mutací DMD


South Plainfield, 7. 7. 2016 / PRNewswire / - PTC Therapeutics Inc. (NASDAQ: PTCT) dnes oznámila, že společnost PTC a NHS England úspěšně vyjednaly dohodu o řízeném přístupu (MAA – Managed Access Agreement) k léčivu Translarna (ataluren). Přístup je určen pro chodící pacienty ve věku 5 a více let, kteří mají bodovou mutaci DMD (nmDMD). Tento krok znamená hrazený přístup k léčivu Translarna v Anglii v rámci období platnosti MAA po dobu 5 let. Translarna již dříve získala kladné doporučení Národního institutu pro zdraví a péči NICE. (...)


Více na: http://ir.ptcbio.com/releaseDetail.cfm?ReleaseID=978538

 

 

Webináře

 

Co je CRISPR/Cas9?

Zdroj: PPMD

 

Webinář se zaměří detailně na technologii CRISP/Cas9 z pohledu přínosů pro pacienty s Duchennovou svalovou dystrofií. Hostem PPMD bude Dr. Eric Olson, který pohovoří o základech editace genů a také o tom, jaké jsou vyhlídky na potenciální trvalou korekci mutací spojených s DMD. Více na: http://community.parentprojectmd.org/events/upcoming-webinar-what-is-crispr-cas9-duchenne?xg_source=activity

 

 

Webinář Care Duchenne a Catabasis: Klinická studie MoveDMD

 

Care Duchenne je neziskovka zaměřená na podporu výzkumu a zlepšování péče o lidi s DMD. Společně s firmou Catabasis uspořádaly webinář o pozitivních výsledcích 1. části studie MoveDMD. Webinář sledujte na: https://www.youtube.com/watch?v=v8Zv3W0BQII

 

 

BioMarin: Aktualizace pro komunitu DMD

Zdroj PPMD, 8. července 2016


BioMarin poskytla další aktualizaci pro pacienty s DMD. Aktualizace je určena předně pro pacienty, kteří užívají Drisapersen, BMN 044, 045 nebo 053 v klinických studiích. Jelikož byl klinický vývoj léčiv zastaven, BioMarin ukončuje dávkování ve všech klinických studiích s drisapersenem, BMN 044, BMN 045 a BMN 053. Plánovaný termín definitivního ukončení podávání byl stanoven na pátek 5. srpna 2016. Pracovníci v místech studií již byli informováni a jejich úkolem je kontaktovat všechny pacienty a naplánovat termín poslední dávky a prohlídky v následujících týdnech. Pacienti, kteří v současné době dostávají léčiva doma, se musí vrátit na kliniku pro všechny dávky obdržené po 10. červenci 2016. V současné době Bio Marin spolupracuje s pacientskými organizacemi s cílem určit, zda bude možné usnadnit přístup k léčivům prostřednictvím speciálního programu (použití ze soucitu; compassionate use).


Jak to vypadá s možností využít režim zvaný „compassionate use“ (česky použití ze soucitu)?


Komunita se ptá na použití léčiv ze soucitu i na využití programů rozšířeného přístupu. Programy „Compassionate use“ jsou v každém státě jiné. Obecně platí, že použití ze soucitu je možné pro léky, které jsou aktivně vyvíjeny / studovány. U experimentálních léků, které nejsou aktivně vyvíjeny nebo studovány, se musí nejprve určit, zda vůbec existují možnosti pro tento přístup. Spolupracujeme s pacientskými organizacemi a komunitu žádáme o trpělivost. (...)

 

Více na: http://community.parentprojectmd.org/profiles/blogs/biomarin-update-for-the-duchenne-community-july-7-2016

 

 

 

Novinky z výzkumu

 

Potenciální nástroj pro testování terapií svalových dystrofií: Laboratorně pěstovaná svalová vlákna, která žijí déle s novým želatinovým čipem


Vědci vyvinuli novou želatinovou matrici neboli "čip", který umožňuje růst svalových vláken v laboratoři po dobu tří týdnů a déle. Tato laboratorně pěstovaná svalová vlákna mohou být použita nejen ke studiu normálního vývoje svalů, ale také vrhnout světlo na biologii svalových onemocnění. Mohou být také ideální nástroj pro testování léků pro léčbu svalových onemocnění, například svalové dystrofie (...). Více na: https://stemcell.usc.edu/2016/06/30/usc-researchers-use-gelatin-instead-of-the-gym-to-grow-stronger-muscles/


Vědci revidovali výzkum buněk souvisejících se zjizvením srdce, které snad podpoří terapii svalové dystrofie


Mezinárodní tým vědců přezkoumal nejnovější výzkum v oblasti léčby zaměřené na buňky zodpovědné za zjizvení srdce. Informace jsou důležité pro vytváření strategií k léčbě nemocí, které jsou často vnímány jako beznadějné, například pokročilé srdeční selhání nebo vzácné, ale smrtící poruchy jako je svalová dystrofie. "Po nemoci nebo poranění se dospělé savčí srdce opraví tím, že vytvoří jizvu, zatímco jiné třídy obratlovců, jako jsou obojživelníci a ryby, dokáží regenerovat poškozenou srdeční tkáň," uvedl autor studie Rob Gourdie, ředitel ve společnosti Virginia Tech Carilion (…)

 

Více v tiskové zprávě: https://vtnews.vt.edu/articles/2016/06/vtc-scarsreview.html


Buněčná léčba před transplantací zlepšuje šance na svalovou regeneraci


Nově publikovaná studie ukazuje, že svalové kmenové buňky ošetřené faktorem inhibujícím leukemii (LIF) po transplantování do těla lépe tvoří nová svalová vlákna. Transplantace satelitních buněk byla jako terapeutický přístup studována po mnoho let. U lidí se svalovou nemocí jako je DMD dokáží satelitní buňky vyvolat tvorbu nových svalových vláken. Zvýšení efektivity transplantace by mohlo mít velké důsledky pro osoby s chorobami svalů, protože to znamená, že méně diferencované satelitní buňky dokáží v těle přežít a doufejme generovat více svalových vláken, jež by nahradily ztrátu kvůli chorobám. Ale dostatečné množství satelitních buněk pro transplantaci musí být vypěstováno v laboratoři – a tím buňky ztrácejí svůj nediferencovaný stav a snižuje se jejich účinnost po transplantaci. Podle zveřejněné studie se vědcům podařilo najít pro tento problém řešení: když byly satelitní buňky pěstované v laboratoři ošetřeny LIF, zachovaly si svůj nediferencovaný stav. Léčba zvýšila jejich účinnost při transplantaci. (...)


Tisková zpráva: http://www.iospress.nl/ios_news/new-method-to-grow-and-transplant-muscle-stem-cells-holds-promise-for-treatment-of-muscular-dystrophy/

 

 

 

Studie

 

Pohyb po schodech by měl být u dětí s DMD hodnocen každých 9-12 měsíců

 

Výsledky nové studie zveřejněné v brazilském časopise Journal of Physical Therapy:

 

- Schopnost stoupat do schodů by měla být hodnocena každých devět měsíců

- Schopnost sestupovat se schodů by měla být hodnocena jednou ročně

 

Studie je důležitá, protože navzdory výborné spolehlivosti škál hodnotících motorické funkce u dětí s DMD prozatím nebyly stanoveny vhodné intervaly hodnocení. Pravidelné hodnocení pohybu se schodů a do schodů umožňuje sledovat progresi onemocnění a hodnotit reakce pacientů na léčbu. Tento nástroj může také pomoci při vyhodnocování vlivu potenciálních terapií.  Studii s názvem “Responsiveness of the domain climbing up and going down stairs of the Functional Evaluation scale for Duchenne Muscular Dystrophy: a one-year follow-up” vedla Dr. Fátima Aparecida Caromano z Lékařské fakulty Univerzity v Sao Paulu. Studie se zúčastnilo celkem 26 dětí s diagnózou DMD ve věku 6 až 10 let. Výzkumníci hodnotili schopnost každého dítěte vystoupat a sestoupat schody každé tři měsíce po dobu jednoho roku. (...)

 

Více na: http://musculardystrophynews.com/2016/06/28/going-up-down-stairs-evaluated-every-9-12-months/

 

 

(C) Parent Project 2016