Přehled událostí z výzkumu za období prosinec 2015 - leden 2016

 

Pro Parent Project, z.s. přeložil: Karel Novotný, karelnovotny1981@gmail.com


Aktuality o klinických studiích pro pacienty s DMD a BMD

Aktivní studie
Zdroj: DuchenneConnect

*Studie genetického modifikátoru vedená týmem z UCLA přijímá účastníky

*Studie přirozené historie BMD přijímá účastníky

*Reveragen BioPharma zahajuje studii fáze 1 s látkou VBP15

*Studie Eli Lilly fáze 3 s léčivem Tadalafil dokončila nábor pacientů

*Studie ranné terapeutické intervence u kardiomyopatie spojené s DMD přinesla slibné výsledky

*Studie myostatinové inhibice fáze II společnosti Pfizer přijímá účastníky


BMS-986089
Studie s myostatinovými inhibitory BMS-986089 nyní přijímá chodící pacienty s DMD ve věku 5-10 let (mladší 11ti let). Užívání kortikosteroidů není překážkou účasti ve studii. Studie je kontrolovaná placebem a proběhne s ca. 40 pacienty. Studie proběhne v USA, Kanadě a Austrálii. Studii podporuje Bristol-Myers-Sqibb. Kód v registru studií: NCT#02515669. Více informací o studii: www.DMDtrial.com


CAP-1002
Studie HOPE DMD aktivně přijímá účastníky – mladé muže s DMD ve věku od 12 let. Předpokladem je onemocnění DMD a srdeční onemocnění. Studie hodnotí bezpečnost a potenciální účinnost léčby srdečními buňkami CAP-1002. Studie se také zaměří na zhodnocení stavu tkáně před a po podání CAP-1002 a porovná stav s množstvím jizev po běžné terapii. Studii sponzoruje Capricor, Inc. Více informací o studii: https://www.duchenneconnect.org/clinical-trials/research-faqs/935-hope-halt-cardiomyopathy-progression-in-duchenne.html



Terapeutický potenciál aldosteronové inhibice v léčbě pacientů s DMD
Studie 3. fáze přijímá nechodící pacienty – chlapce s DMD ve věku od 10 let. Studie fáze 3 srovnává dvě léčiva: spironolakton a epleronon. Ve studii se nepoužívá placebo. Cílem studie je zhodnotit, jak testovaná léčiva pomáhají udržet funkci srdce a plic u pacientů se zachovalou ejekční frakcí levé srdeční komory. Předpokládaný počet účastníků je 52. Studie probíhá v Ohiu, Coloradu, Los Angeles a Salt Lake City. Více o studii: https://www.duchenneconnect.org/news/clinical-trial-news/878-aldosterone-inhibition-trial-now-recruiting-non-ambulatory-boys-with-duchenne.html



CAT-1004
Studie Move DMD provádí aktivní nábor pacientů. Cílem studie je zhodnocení bezpečnosti léčiva CAT-1004. Léčivo CAT-1004 může být užitečné při redukci poškození a posilování regenerace a obnovy svalů. Studie přijme ca.18 chlapců s DMD se všemi mutacemi ve věku od 4 do 7 let. Účast ve studii vyžaduje 7 návštěv během ca.10 dní. Probíhá ve městech Gainsville a Portland, účast plánuje také středisko ve Philadelphii. Studii sponzoruje Catabasis a cestovní náklady pacientů a rodin jsou v některých případech dotovány. Kontakt: joanne.donovan@catabasis.com . Více na: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02439216?term=catabasis&rank=3

 


Statiny v léčbě DMD
Zdroj: PPMD; news-medical.net

Mohly by statiny léčit svalovou dystrofii?
Rozhovor s Dr. Nickem Whiteheadem a Dr. Stanem Froehnerem

(…)


Statiny jsou široce známé jako prostředek zlepšování kardiovaskulárního zdraví prostřednictvím snižování hladiny cholesterolu v krvi. Co Vás vedlo ke studiu statinů u pacientů s  DMD?

Dr. Whitehead: Kromě dobře známých přínosů při snižování hladiny cholesterolu mají statiny také silné protizánětlivé, anti-fibrotické a antioxidační účinky, které jsou rozpoznávány v široké škále onemocnění.

Náš nedávný výzkum ukázal, že hlavním zdrojem oxidačního stresu ve svalech mdx myší byl enzym NADPH oxidáza 2 (NOX2). Několik studií ukázalo, že statiny snižují jeho expresi a aktivitu v kardiovaskulárních tkáních.

Předpokládali jsme, že pokud simvastatin snižuje NOX2 a cílí i na zánět a fibrózu, vedlo by jeho použití u mdx myší ke zlepšení svalové funkce a zdraví.(…)

Můžete prosím nastínit poslední výzkum u myší? Jaké byly hlavní závěry?

Dr. Whitehead: Mírná lidská dávka simvastatinu byla podávána mdx myším v různých stadiích onemocnění a výsledkem bylo značné zlepšení celkového zdraví a fyziologické funkce svalů.

Námi cílené patogenní cesty, zánět, oxidační stres (exprese NOX2) i fibróza byly simvastatinem významně sníženy. Projevilo se to výrazným zlepšením funkce svalů, jejich vyšší odolností vůči únavě a zvýšením svalové síly zadních končetin o 40%.

Membrána, která u mdx myší prochází těžkou degenerací, měla i u starších myší signifikantní zvýšení produkce svalové síly (20 až 30%).

Překvapily Vás tyto  výsledky?

Dr. Whitehead: Vzhledem k hypotéze jsme nebyli výsledky překvapeni, ale byli jsme příjemně překvapeni velkým rozsahem zlepšení, která simvastatin přinesl.

I když je v oblasti terapií DMD velký zájem o léčby na bázi dystrofinového genu, naše výsledky naznačují, že obnova dystrofinu není pro znatelné přínosy pro celkové zdraví a funkci dystrofických svalů nezbytná. Spíše vidíme, že farmakologické prostředky jako je simvastatin mohou potenciálně poskytnout levnou a snadno dostupnou léčbu DMD.

Jaký další výzkum je třeba, aby tyto poznatky prověřil?

Dr. Froehner: Jak již řekl Nick, naše údaje o simvastatinu jsou velmi robustní. Po konzultaci s několika lidmi, kteří mají zkušenosti s klinickými studiemi, si myslíme, že dalším krokem je klinická studie u chlapců s DMD.

Simvastatin už navíc užívaly miliony lidí, takže potenciální problémy jsou dobře známé. A co je nejdůležitější - simvastatin je již schválen pro léčbu familiární hyperlipidemie v pediatrické populaci, kde klinické studie prokázaly dobrý bezpečnostní profil.

A konečně: náklady na léčivo jsou velmi nízké. Plánování klinických studiích je nyní v plném proudu.

Co si myslíte o budoucnosti statinů a svalové dystrofie?

Dr. Froehner: To záleží na výsledcích klinických studií. Je možné, že by mohl být simvastatin používán samostatně na zpomalení postupu degenerace svalů. Možná se jako účinnější osvědčí kombinace simvastatinu a jiných, v současné době testovaných léčiv.

Simvastatin by mohl být přínosný také při genových léčbách (opravy genů), které jsou nyní vyvíjeny, a to buď tím, že bude harmonicky fungovat společně s genovou terapií nebo exon skippingem, a nebo tím, že umožní genovou terapii u starších pacientů. Je možné, že by simvastatin mohl být alespoň částečně účinný při reverzi fibrózy. Tato možnost je potenciálně také velmi důležitá pro léčení starších pacientů.

Myslíte si, že by statiny mohly být užitečné v léčbě dalších onemocnění?

Dr. Froehner: I další formy svalových dystrofií se projevují fibrózou, oxidačním stresem
a záněty v kosterním svalstvu. Pokud simvastatin tyto patogenní defekty sníží u jiných svalových dystrofií, mohl by najít využití jako léčba u vzácných forem těchto onemocnění.

Jaké jsou vaše další výzkumné záměry?

Dr Whitehead: V současné době provádíme randomizovanou zaslepenou dávkovací studii simvastatinu u mdx myší. Z výsledků se snažíme objasnit, která dávka simvastatinu je nejvíce účinná, abychom ji pak použili v našich plánovaných klinických studiích s pacienty s DMD. Kromě toho nadále studujeme buněčné mechanismy, které vedou ke zlepšení zdraví a funkce svalů u mdx myší léčených simvastatinem.

Kde čtenáři najdou více informací?

Podrobnosti ze studie jsou popsány v našem nedávno publikovaném odborném článku (www.pnas.org/content/112/41/12864.full?sid=b87b1577-827b-44b1-98d4-3f4707290170), zveřejněném ve sborníku Národní akademie věd USA (http://www.pnas.org/).


Více na: http://www.news-medical.net/news/20151130/Could-statins-treat-muscular-dystrophy-An-interview-with-Dr-Nick-Whitehead-and-Dr-Stan-Froehner.aspx

 


9.12. 2015 - ARMGO Pharma přijímá od FDA označení Orphan Drug* a Rare Pediatric Disease** pro léčivo ARM210 / S48168 k léčbě DMD
Zdroj: prnewswire.com

*Orphan Drug – lék pro léčbu vzácného onemocnění s vysokou nepokrytou potřebou léčby
**Rare Pediatric Disease – léčivo k léčbě vzácných dětských onemocnění

ARMGO Pharma Inc.

Tarrytown, NY, 09.12.2015 / PRNewswire / - ARMGO Pharma Inc., biofarmaceutická společnost zaměřená na klinické stadium výzkumu léčiv nové třídy s malými molekulami, známými pod označením Rycals®, dnes oznámila, že americký Úřad pro potraviny a léčiva (FDA) udělil označení Orphan Drug a Rare Pediatric Disease léčivu ARM210 (S48168) pro léčbu Duchennovy svalové dystrofie (DMD).

Látka ARM210 / S48168 je cílena na ryanodinový receptor (RYR), intracelulární kanál zodpovědný za uvolňování vápníku, který je při onemocnění jako je DMD „děravý“, a tak přispívá k poškození svalů a ztrátě jejich funkce. Ve zvířecích modelech DMD látka ARM210 ukázala výrazné a stabilní zlepšení fyzické výkonnosti, specifické svalové síly, síly úchopu a svalové histologie ve srovnání s kontrolními pacienty léčenými pouhým vehikulem (nosič – látka přidávaná k léčivu pro dosažení požadované lékové formy). Díky jedinečnému mechanismu účinku a formulaci (orální podání) má ARM210 potenciál působit v kosterním svalstvu, bránici a srdečním svalu bez ohledu na genetické pozadí, a to jak ve formě mono-terapie tak také v kombinaci s jinými způsoby léčby DMD.

"Udělená označení od FDA představují významný úspěch pro program s ARM210 a zdůrazňují trvalou potřebu smysluplné léčby pro pacienty a rodiny žijící s DMD," řekl Dr. Sapan Shah, prezident a generální ředitel společnosti ARMGO Pharma. "Těšíme se na pokračování a další pokroky v klinickém programu s ARM210, včetně dokončení probíhajících klinických studií fáze 1 a postupu do 2. fáze studií s pacienty s DMD."
(…)

Více na: http://www.prnewswire.com/news-releases/armgo-pharma-receives-fda-orphan-drug-designation-and-rare-pediatric-disease-designation-for-arm210s48168-for-the-treatment-of-duchenne-muscular-dystrophy-300190206.html

 


10.12. 2015 - Studie SickKids jako první použila k odstranění duplicitních genů technologii CRISPR
Zdroj: SickKids


TORONTO - Nestává se často, že výzkumníci po celém světě některou z technologií společně chválí jako skutečně transformační. CRISPR je výjimkou. Jedná se o nástroj pro úpravu genů (editaci), který je přesnější, efektivnější a levnější než jeho předchůdci. A mění způsob přístupu vědců a lékařů k léčbě genetických poruch.

Nová studie, vedená institucí The Hospital for Sick Children (SickKids), ukazuje, jak výzkumníci použili k odstranění duplicitního genu z genomu technologii CRISPR. Je to úplně poprvé, kdy to někdo provedl. Studie vyšla 10. prosince on-line v časopise American Journal of Human Genetics.

Odkaz na článek on-line:
http://www.cell.com/pb-assets/journals/society/ajhg/Wojtal%20et%20al.,%202015.pdf


"CRISPR je nejdůležitější technologie, se kterou jsem se v rámci své vědecké dráhy doposud setkal. Při práci s pacienty a rodinami s genetickými poruchami jsem často v pozici, kdy můžu poskytnout diagnózu, případně i podpůrnou péči, ale nikoliv léčbu. Technologie CRISPR by to mohla změnit. Mohla by znamenat převrat ve způsobu, jakým se doposud staráme o pacienty s aktuálně neléčitelnými genetickými poruchami, " sdělil Dr. Ronald Cohn, hlavní řešitel studie, vedoucí oddělení Klinické a metabolické genetiky a jeden z ředitelů Centra genetické medicíny SickKids.

Přestože byla technologie CRISPR široce užívána jako nástroj ve výzkumu, její potenciál pro bohaté terapeutické využití zůstal do značné míry neprozkoumaný, vysvětluje Cohn. Studie popisuje, jak výzkumníci při testování používali buňky získané od pacienta s DMD. V podstatě opravovali mutaci, která DMD způsobuje. Technologii CRISPR použili jako genetických nůžek tak, aby odstranili nejen genetické duplikace, ale také plně obnovili funkci genu. Výsledkem je to, že protein dystrofin, který u pacientů s DMD chybí, byl zcela obnoven v celé své délce. To by mohlo mít významný dopad na budoucí vývoj terapií. Studie popisuje také další způsoby využití technologie ke změně exprese genů nebo odebrání určitého genetického materiálu pro terapeutické účely.
(…)


Více na: http://www.sickkids.ca/AboutSickKids/Newsroom/Past-News/2015/SickKids-first-to-remove-duplicated-gene-using-CRISPR.html

 


18.12. 2015 - Catabasis Pharmaceuticals dokončila zápis do části A studie MoveDMDSM – studie fáze 1 s léčivem CAT-1004 pro léčbu Duchennovy svalové dystrofie
Zdroj: businesswire.com


CAMBRIDGE, Mass .-- (BUSINESS WIRE) - Catabasis Pharmaceuticals, Inc. (NASDAQ: CATB), farmaceutická společnost zaměřená na klinické stadium vývoje léčiv, využívající technologii ovlivňující buněčnou signalizaci, dnes oznámila, že zápis do části A studie MoveDMD, studie fáze 1 s léčivem CAT-1004 pro léčbu Duchennovy svalové dystrofie (DMD), je kompletní. CAT-1004 je perorální léčivo s malou molekulou, a společnost Catabasis se domnívá, že má potenciál stát se terapií modifikující onemocnění pacientů s DMD bez ohledu na typ dystrofinové mutace. CAT-1004 je inhibitor proteinu NF-kB, který je u DMD a dalších onemocněních kosterních svalů aktivován. Ve zvířecích modelech DMD CAT-1004 inhibuje aktivovaný protein NF-kB, snižuje zánět a degeneraci svalů a podporuje regeneraci svalů. DMD je vzácné fatální onemocnění, provázené degenerací svalů, a v současné době pro ně není v USA schválena žádná léčba.

"Dokončení zápisu do části A studie MoveDMD je důležitým milníkem v našem vývojovém programu s léčivem CAT-1004. Těšíme se na podání zpráv o výsledcích ze studie ohledně bezpečnosti, snášenlivosti a farmakokinetice léčiva na začátku 1. čtvrtletí 2016," řekla Joanne Donovan, MD, Ph.D., vedoucí lékařka Catabasis. "Jsme vděční účastníkům a rodinám, a stejně tak pracovníkům v místě klinického hodnocení, kteří dokončení zápisu umožnili. Oceňujeme nadšení a podporu, kterou jsme obdrželi od komunity DMD."

Studie MoveDMD přijímala chodící chlapce ve věku od 4 do 7 let s geneticky potvrzenou diagnózou DMD a různými typy dystrofinových mutací. Zaregistrovaní chlapci neužívají steroidy vůbec, nebo alespoň ne po dobu nejméně šesti měsíců před studií. Studie je prováděna na třech místech v USA ve dvou po sobě následujících částech A a B. Část A hodnotí bezpečnost, snášenlivost a farmakokinetiku léčiva CAT-1004 u pacientů ve třech úrovních dávek po sedmi dnech dávkování. Část B bude randomizovaná, dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie a vyhodnotí bezpečnost a účinnost léčby CAT-1004 u pacientů s DMD po dobu 12 týdnů. Chlapci z první části studie budou v případě vhodnosti požádáni o účast v druhé části a budou také zapsáni další účastníci. V současné době Catabasis vyhledává další pacienty, kteří mají zájem o účast v části B. Vstupní kritéria by měla být podobná jako v části A.

Více informací o klinické studii MoveDMD lze nalézt na níže uvedené stránce klinických studií společnosti Catabasis a internetových stránkách ClinicalTrials.gov. Kód pro identifikaci studie je NCT02439216.

O CAT-1004

CAT-1004 je perorální léčivo s malou molekulou, které inhibuje aktivovaný protein NF-kB, řídící buněčné odpovědi na svalové poškození, stres a zánět. Protein NF-kB je důležitý pro zdraví svalů. V kosterním svalstvu aktivita NF-kB posiluje degeneraci svalů a potlačuje regeneraci svalů. Ve zvířecích modelech DMD léčivo CAT-1004 inhibuje aktivitu NF-kB, způsobuje snížení zánětu a degenerace a zvyšuje regeneraci svalů. V 1. fázi klinických studiích inhibovalo léčivo CAT 1004 aktivovaný protein NF-kB a bylo dobře tolerováno bez pozorovaných bezpečnostních rizik. Asociace FDA udělila léčivu CAT 1004 status léku pro vzácné onemocnění, dále status pro rychlou dráhu schvalování a označila léčivo za léčbu pro vzácné dětské onemocnění DMD. Evropská komise udělila CAT-1004 označení léčivý přípravek pro vzácné onemocnění DMD. Catabasis v současné době provádí studii MoveDMD Fáze 1/2 s CAT-1004 u pacientů s Duchennovou svalovou dystrofií ve věku  4-7 let.


(…)

Informace o klinické studii MoveDMD naleznete také na stránkách Catabasis: http://www.catabasis.com/clinical-trials-cat-1004-movedmd.php

Více na: http://www.businesswire.com/news/home/20151218005074/en/Catabasis-Pharmaceuticals-Completes-Enrollment-Part-MoveDMDSM-Trial

 


Registr klinických studií – stručná rekapitulace informací o studii Move DMD

Stručné shrnutí
Účelem části A intervenční studie fáze 1 a 2 bylo ověření bezpečnosti a farmakokinetiky léčiva CAT-1004 u dětských pacientů s potvrzenou diagnózou DMD.

Design studie
Studie nerandomizovaná, hodnotící bezpečnost. Jedna skupina pacientů (18) ve studii s léčbou. Studie otevřená, primárním cílem studie léčba. Studie je určena pro pacienty s onemocněním DMD.

Léčivo

CAT-1004. CAT-1004 je orálně podávané léčivo s malou molekulou inhibující aktivitu proteinu NF-kB. Molekula NF-kB je u pacientů s DMD od dětství aktivována a hraje centrální úlohu při poškozování svalů a prevenci regenerace svalových vláken.

Základní vyšetření
Základní vyšetření sestává z MRI svalstva horních a dolních končetin, testů fyzických funkcí (včetně testů na čas) a síly svalů. Plánuje se, že pacienti se po dokončení části A vrátí k další léčbě CAT-1004 v randomizované a placebem kontrolované studii v části B.

Informace o podmínkách pro přijetí pacientů do studie:

Kritéria pro přijetí

Věk 4-7 let
Podepsaný souhlas rodičů, zástupců či pacienta (u pacientů starších 6 let)
Diagnóza DMD na základě klinického fenotypu (zvýšené hladiny KK v séru)
Známý typ mutace v dystrofinovém genu
Chodící pacienti (samostatně chodící; povoleny jsou asistenční pomůcky)
Očkování proti chřipce a planým neštovicím (varicella)


Kritéria pro nepřijetí

Užívání kortikosteroidů méně než 6 měs. před vstupem do studie a/nebo plánovaná steroidní léčba v příštích 6 měsících
Prodělaná nebo souběžná závažná onemocnění
Vystavení jinému léčivu ve stádiu výzkumu 28 dní před studií a/nebo účast v jiné klinické studii

Předpokládané dokončení Prosinec 2015; Místo studie USA

Kontakty: Joanne M Donovan, MD, PhD; joanne.donovan@catabasis.com

Identifikátor v registru klinických studií: 617-349-1971

Více na: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02439216?term=cat-1004&rank=4

 


22.12. 2015 - Tisková zpráva: Sarepta Therapeutics oznámila schůzi poradního výboru FDA za účelem revize Eteplirsenu pro léčbu pacientů s DMD, přístupných skippingu exonu 51

- Zasedání poradního výboru plánováno 22. ledna 2016

CAMBRIDGE, Mass .-- (BUSINESS WIRE) – 18. prosince 2015-- Sarepta Therapeutics, Inc. (NASDAQ: SRPT), vývojář inovativních léčiv cílených na RNA, dnes oznámila, že Komise pro léčivé přípravky pro léčbu periferní a centrální nervové soustavy (Peripheral and Central Nervous System Drugs Advisory Committee) amerického Ústavu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) přezkoumá 22. ledna 2016 žádost NDA (New Drug Application) o registraci Eteplirsenu. Aktuálním termínem pro dokončení přezkumu FDA je dle zákona PDUFA 26. únor 2016.

Odhaduje se, že DMD postihuje přibližně 1 z 3500 - 5000 narozených chlapců po celém světě, přičemž 13% pacientů má mutaci přístupnou léčbě eteplirsenem / skippingem exonu 51.

"Duchennova svalová dystrofie je zničující onemocnění. Postižení pacienti a rodiny jsou v současné době bez schválené léčby," řekl Edward Kaye, MD, prozatímní generální ředitel a hlavní lékař Sarepta. "Těšíme se na diskuzi údajů o účinnosti a bezpečnosti s poradním výborem FDA. Údaje již byli zahrnuty do podané žádosti o registraci eteplirsenu. Konečným cílem je dostat léčbu k pacientům s DMD, přístupným skippingu exonu 51."

FDA udělila eteplirsenu status pro přednostní zhodnocení. Přednostní status je určen pro léky, které poskytují léčbu pacientům, kteří nemají k dispozici žádné adekvátní terapie. FDA eteplirsenu rovněž udělila označení lék pro vzácné dětské onemocnění (Rare Pediatric Disease), označení Orphan Drug a status Fast Track.
(…)

O Eteplirsenu
Eteplirsen je určen k řešení základní příčiny DMD obnovením čtecího rámce „messenger RNA“ (mRNA; poslíček RNA), což umožňuje výrobu kratší funkční formy dystrofinu. Pro Eteplirsen používá Sarepta vlastní technologii využívající fosforodiamidátové morfolino oligomery (PMO) a exon skipping (skipping exonu 51 v dystrofinovém genu). Přibližně 13% pacientů s DMD je přístupných skippingu exonu 51. Výsledky klinických studií s eteplirsenem u pacientů s DMD prokázaly konzistentní bezpečnostní profil a snášenlivost, a také prokázaly měřitelnou expresi dystrofinového proteinu. Podpora syntézy kratšího dystrofinového proteinu je určena ke zpomalení poklesu schopnosti chůze a pohyblivosti, které jsou u pacientů s DMD pozorovány. V současné době není v USA žádná schválená terapie pro léčbu DMD a eteplirsen nebyl pro léčbu DMD schválen FDA ani jiným regulačním orgánem.
(…)

Více na: http://investorrelations.sarepta.com/phoenix.zhtml?c=64231&p=irol-newsArticle_print&ID=2123956

 


18.12. 2015 - BioMarin oznamuje, že FDA doporučila ponechat rozhodnutí o žádosti NDA pro Drisapersen po termínu PDUFA
Zdroj: community.parentprojectmd.org


BioMarin oznámila, že FDA neučiní další rozhodnutí ohledně drisapersenu až do začátku ledna 2016. PPMD
​​bude v průběhu příštích týdnů i nadále BioMarin a FDA každým možným způsobem nápomocna. Děkujeme rodinám, které šíří povědomí o svých zkušenostech s léky. Budeme Vás informovat o všech aktualitách.

BioMarin oznamuje, že FDA doporučila, že nebude do termínu PDUFA provádět další kroky ve schvalování léčiva Kyndrisa ™ (drisapersen; žádost o registraci nového léčiva)

SAN RAFAEL, Kalifornie, 18 prosince 2015 (GLOBE Newswire) - BioMarin Pharmaceutical Inc. (Nasdaq: BMRN) dnes oznámila, že americký Úřad pro potraviny a léčiva (FDA) společnosti BioMarin oznámil, že dosud nedokončil proces přezkumu a nebude moci schvalování dokončit před termínem PDUFA pro léčivo KyndrisaTM (drisapersen), kterým je 27. prosinec 2015. FDA předpokládá, že další kroky učiní na začátku ledna 2016.

(…)

Další informace naleznete také na www.BMRN.com .

Více na: http://community.parentprojectmd.org/profiles/blogs/biomarin-announces-that-fda-has-advised-it-will-not-take-action-o

 


17.12. 2015 - Dystrofinové mutace ovlivňují nejen svalová vlákna ale i satelitní buňky
Článek PPMD: community.parentprojectmd.org


Autor: John D. Porter, PhD

Nedávno publikovaný odborný článek „Exprese dystrofinu reguluje polaritu a asymetrické dělení svalových kmenových buněk“* výzkumného týmu Michaela Rudnickiho z ottavského Hospital Research Institute a University of Ottawa přinesl nový pohled na to, co vnímáme jako nejdůležitější cíle terapií DMD.

*Dystrophin expression in muscle stem cells regulates their polarity and asymmetric division. Dumont et al., Nature Medicine 21 (12): 1455-63, 2015

Dystrofin je samozřejmě primárním cílem mnoha v současnosti vyvíjených terapeutických strategií (skipping exonu, stop kodon read-through, genová terapie). U pacientů s DMD je primární genetický defekt v dystrofinu a jeho ztráta vede k dobře známému mechanismu, jehož součástí je i degenerace svalových vláken.

Prekurzorové svalové buňky (myoblasty) zajišťují normální růst a obnovu kosterního svalstva a také patří mezi důležité cíle vyvíjených terapií pro léčbu DMD. Tyto prekurzorové buňky jsou cílem léčiv inhibujících myostatin. Myostatinové inhibitory jsou určeny k podpoře svalové regenerace a obnovy svalových vláken, a tudíž i k oddálení progrese svalové slabosti.
Je známo, že jakmile prekurzorové buňky vytvoří nová svalová vlákna, pak tato vlákna také trpí absencí dystrofinu. Z dlouhodobého hlediska je tedy nutné léčiva cílená na regeneraci svalů kombinovat s léky, které se zaměřují na primární dystrofinové mutace. Takto kombinovaná terapie je lepší strategií než samostatné podávání těchto dvou skupin léků.

Novým poznatkem výzkumu Dr. Rudnickiho je, že dystrofin hraje klíčovou roli také
v
samotných prekurzorových buňkách. Dystrofinové mutace způsobují vady dělení satelitních buněk, snižují schopnost jejich dělení, a až desetinásobně snižují jejich množství. Pro opravu dystrofických svalů pak není k dispozici dostatek satelitních buněk. Článek popisuje, že ubývání svalové hmoty je u DMD způsobeno "nejen křehkostí svalových vláken, ale zhoršuje je také porucha regenerace, kterou má na svědomí dysfunkce samotných satelitních buněk."

Nové poznatky ukazují, že terapie dystrofinových mutací a DMD budou muset být cíleny jak na stávající svalová vlákna, aby opravily vady u buněčných membrán, tak také na satelitní buňky, aby se dostatečně množily a žádoucím způsobem podpořily obnovu svalových vláken.
(…)

Více na: http://community.parentprojectmd.org/profiles/blogs/dystrophin-mutations-affect-not-only-existing-muscle-fibers-but

 

 

Článek o výzkumu Dr. Rudnickiho z Ottawy (link na článek uvádí PhDr. John Porter z PPMD)


Defektní kmenové buňky a DMD: Studie
Zdroj: TORONTO – The Canadian Press
Autor: S. Ubelacker

Kanadští vědci pokročili ve výzkumu svalových kmenových buněk, a jejich nové poznatky mohou vést k účinnější léčbě DMD - degenerativního onemocnění, které postihuje především chlapce. (…)

"Během posledních 20 let jsme si mysleli, že svalová slabost pacientů s DMD je primárně způsobena problémy svalových vláken. Náš výzkum ale ukazuje, že důvodem jsou také poruchy funkce samotných svalových kmenových buněk, " řekl vedoucí autor studie Dr. Michael Rudnicki, ředitel programu regenerační medicíny ve výzkumném institutu Ottawa Hospital Research Institute.

"Toto poznání zásadně proměňuje naše chápání DMD, a nakonec by mohlo vést k mnohem účinnějším terapiím."

Rudnickiho tým zjistil, že dystrofinový protein je přítomen nejen ve svalových vláknech, ale také ve svalových kmenových buňkách. Kmenové buňky dávají podnět k tvorbě prekurzorových buněk, které generují nová vlákna nezbytná ke vzniku a obnově svalů v celém těle.

Podle Dr. Rudnickiho však kmenové buňky pacientů s DMD trpí nedostatkem dystrofinu.

"Ztráta dystrofinu ve svalových vláknech způsobuje degeneraci svalů, a ztráta dystrofinu v kmenových buňkách znamená, že se poškozená svalová vlákna nemohou opravit," sdělil dr. Rudnicki z Ottawy.

"Obě tyto poruchy společně vytváří plně vyzrálé onemocnění."

Dr. Rudnicki uvedl, že bez dystrofinu produkují kmenové buňky desetkrát méně svalových prekurzorových buněk.

Studie zveřejněná v časopise Nature Medicine, byla provedena u myších buněk, ale výsledky u lidí by měly být stejné.

Dr. Rudnicki řekl, že poznatky z výzkumu by měly mít hluboké důsledky pro léčbu nemoci.

"Myslím, že po další cestě je možné, že budeme schopni vady kmenových buněk pomocí léků opravit," řekl Dr. Rudnicki. "Pokud se nám podaří deficit kmenových buněk opravit... onemocnění se může významně zmírnit."

(…)

Více na: http://www.theglobeandmail.com/life/health-and-fitness/health/defective-stem-cells-behind-duchenne-muscular-dystrophy-study/article27272973/

 

 

(C) Parent Project 2016