Diskuzní fórum Parent Project - svalová dystrofie

[ Zpět na téma ]


Mirek , 27.12.06 12:55:39    Shlédnuto:9325

Zpráva:Re:mlecne vyrobky?

Blanko,
myslím, že to co píšete o účincích mléka a zdravé výživy platí obecně, může to trochu ovlivnit zdravotní stav dítěte, ale to je vše. Kluk s DMD, pokud nemá další zdravotní problémy, je jinak normální zdravé dítě, které může jíst vše přiměřeně svému věku.
Nepovažuji za rozumné stresovat kluka tím, že nesmí na vánoce ani kousek čokolády když všechny děcka okolo ji jí, že nesmí obyčejný rohlík, nesmí si osladit hořký zelený čaj.
Co se týče masa - s omezením jídelníčku na bílé maso nesouhlasím, naopak pár rodičů publikovalo svá pozorování, že divočina ovlivňuje živost a výdrž dětí.
Čili modifikovat stravu ano, ale nezacházet do extrémů, v rozumné množství je možno jíst vše.

Velmi zjednodušeně: absence dystrofinu způsobuje nadměrné pronikání Ca do svalů. Ten spouští tvorbu kalpainu, který štěpí některé důležité bílkoviny ve svalech a může způsobit sebezničení buňky. Vápník je odbouráván mitochondriemi za vzniku peroxidu. Právě oxidativní stres je zodpovědný za další, zřejmě fatální poškození buněčné membrány. Důsledkem je odumření svalové buňky a následná imunitní reakce vedoucí k likvidaci i okolních ještě funkčních svalových vláken.

DMD je metabolická porucha, kterou složení potravy může mírně ovlivnit, nikoliv vyléčit. Má smysl podávat větší množství vitamínů C, E, které mají antioxidačními účinky, Q10 podporující činnost mitochondrií, zelený čaj s mírně antiapoptotickými účinky, membránový transportér L-carnitin, který zlepšuje přenos živin do svalu, L-arginin, z kterého si tělo dělá NO, které jednak působí proti oxidativnímu stresu buňky, jednak jako signálová molekula spouští regeneraci svalových vláken, čaj z kurkumy, která má protizánětlivý účinek a jejíž pozitivní vliv na DMD byl odzkoušen na myších.

Ale zase vše s rozumem. Například dostatečně vysoká dávka L-argininu, která by výrazně eliminovala oxidační stres, se odhaduje nejméně na 150-200mg/kg/den. To znamená pro kluka vážícího 30kg zhruba jeden litr neokarnitarginu denně. Toto množství by ale na druhou stranu mohlo negativně ovlivnit metabolismus v jiných tkáních, vysoké dávky způsobují bolesti hlavy apod.



Předchozí příspěvek   Další příspěvek


© 2005-2015 Parent Project - svalová dystrofie, Česká republika
E-mail: parentproject@parentproject.cz, Telefon: 776 001 206-7
Sídlo sdružení: PARENT PROJECT, spolek, Větrná 262, 550 01 Broumov
Zasílací adresa: PARENT PROJECT, o.s., Husova 245, 417 04 Hrob
Dotazy a připomínky k webovým stránkám: webmaster@parentproject.cz