Odborná poradna serveru Parent Project
na téma svalových dystrofií DMD/BMD u dětských pacientů

Na dotazy odpovídá MUDr. Jana Haberlová, Klinika dětské neurologie 2. LF UK, FN Motol.
Nevkládejte dotazy týkající se jiných nemocí a problémů. Respektujte prosím toto pravidlo.


[ Vložit nový dotaz ] - [ Návrat na začátek diskuse ]

Poslední příspěvek: 06.02.20 11:38:49 - Re:DMD - celkový počet témat: 774




  richard slavic  |  dobry vecer ..chci se zeptat ma pritelkyne ma tuto nemoc a jezdili jsme olomouc,brno tam ji brali biopsii a porad nic nevipatrali tak trpi dodnes ale a tak pred rokem ji poslali do prahy do fakultni nemocnice metabolistickyhc poruch tam ji brali krev a taky nic tak ma nejasnou diagnozu ale duchid ji dali.chci se poptat jestli se neda nejak lecit nebo hlavne zbavit bolesti.dekuji mnohokrad za odpoved ...slavic

MUDr. Petr Vondráček  |  DMD/BMD je onemocnění, které postihuje pouze chlapce


  Ing. Vladimír Šváb  |  Dobrý den pane doktore, manželka má myotonickou dystrofii typu I (potvrzeno genetickým vyšetřením)a její stav se neustále zhoršuje. Dříve se prý k léčbě používal lék s názvem Katen, ten se již ale nevyrábí (vedlejší účinky) a v současné době prý na tuto nemoc žádný lék není. Nevíte o nějakém léku a nebo postupu, který by tuto nemoc dokázal léčit a nebo alespoň průběh nemoci zpomalil ? Omlouvám se, vím, že se nejedná o dětského pacienta, ale obdobnou poradnu pro dospělé se mi nepodařilo najít. Předem děkuji za pochopení. S pozdravem ing. Vladimír Šváb.

MUDr. Petr Vondráček  |  Je možno se stejným efektem použít lék Diluran (acetazolamid) nebo Epilan (fenytoin).


  Vlaďka  |  Dobrý den, synovi s diagnózou spinální muskulární atrofie 1. typu (věk 4 roky) hrozí operace nohy kvůli příčné supracondylické zlomenině pravého femuru disl. ad axim ventrálně cca 20 st. Zatím je zvolena konzervativní terpaie (dlaha) a podle hojení se rozhodne o operaci. Jaký je váš názor o nezbytnosti operací při neuromuskulárních chorobách? Děkuji za oba

MUDr. Petr Vondráček  |  Raději bych zvolil konzervativní terapii a operaci až jako poslední nevyhnutelnou možnost.


  petra  |  pane doktore prosím vás mam 4,5leteho syna předpůl rokem by na měm nikdo nepoznal že je nemocný byl hbity až k nezastaven iunava z mé strany byla značna,nyni ale je hrozne unaveny vidim strašné zhoršeni z ničeho nic mám nyní očekavat že přestane chodit uplne je možné u teto nemoci aby to přišlo tzv.ze dne na den jsme z toho vyděšeni je to opravdu hrozné zhoršení a to před půl rokem nebyl zastavení.děkuji

MUDr. Petr Vondráček  |  Doufejme, že se jedná jen o přechodnou indispozici, po které bude následovat období stabilizace, event. i zlepšení. Skokové zhoršení ze dne na den je neobvyklé, pokud se nejedná např. o úraz se zlomeninou nohy apod.


  Jarca  |  Dobrý den pane doktore,velice vas obdivuji co pro děti děláte,ráda bych se zeptala jestli je možne aby muj 3 lety syn trpíci duchen dystrofii pilnym cvicčenim reh atd neskončil do těch 8 let co je průměr na vozíku.jsou i takové případy,nebo už je to daná věc?moc vám děkuji

MUDr. Petr Vondráček  |  Každého pacienta je nutno hodnotit individuálně. Ve skutečnosti DMD/BMD jsou krajní póly plynulého spektra. U některého pacienta je špatný vývoj hned od počátku, jiný může být dobře mobilní i v dospělosti. Prognózu lze odhadnout asi tak v 6.-9. roce věku.


  Monika  |  Dobrý den pane doktore,mám dotaz ohledně hodnot AST, ALT. Jsou tyto hodnoty u svalové dystrofie DMD zvýšené již od narození a nebo rostou s přibývajícími roky??Synovi byly naměřeny v 8.měsících hodnoty AST (1,07), ALT (0,38). Máme se znepokojovat a udělat raději další vyšetření?

MUDr. Petr Vondráček  |  U DMD jsou tyto hodnoty zvýšené již od narození a to velmi výrazně. Hodnoty které uvádíte jsou prakticky normální, takže není důvod ke znepokojení. Vhodné je ještě doplnit vyšetření kreatinkinázy (CK). Normálhí hodnota je cca do 4 ukat/l. U pacientů s DMD jsou obvyklé hodnoty 100x vyšší, takže se jedná o jednoduchý a spolehlivý test.


  Jarka  |  Dobry den pane doktore,můj syn trpí dystrofii dle Duchenna,jsou mu 3 roky a stale chodíme jen díky opoře,je dobré podporovat ho v chůzi,nebo naopak brzdit aby se neunavil,tříkolku miluje ale je z ní rychle unavený.Jakmile začne chodit dává špičky,byla by dobrá i nějak ortéza.Moc dekuji.

MUDr. Petr Vondráček  |  Chlapec s DMD by měl chodit co nejvíce snese a motivovat jej k tomu formou hry, ale neměl by být do žádné aktivity nucen. Spíše než ortézy jsou nutné cviky pro prevenci zkrácení šlach viz Zlatý standard péče o pacienta s DMD/BMD.


  Sotová Jitka  |  Dobrý den,pane docente,chtěla jsem se zeptat(zcela laicky),zda je rozdíl,když je v laboratorní zprávě výsledek-chybění exodu...nebo mutace genu.Myslím rozdíl ve zdravotním stavu dítěte.Syn má mutaci genu a prognózu-v budoucnosti údajně máme počítat s vozíkem,ale mám informaci od jedné maminky,která má synka s chybějící řadou exonů-a prognóza-po třiceti chůze s holí.Nebo tolik na laboratorní zprávě nezáleží a nejdůležitější je klinický stav?Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

MUDr. Petr Vondráček  |  Nejdůležitější je vždy klinický stav, DMD/BMD je plynulé spektrum od nejtěžších po nejlehčí pacienty. Na základě zjištěné mutace se nedá přesně stanovit progoza klinického vývoje do budoucna.


  Barbora  |  Dobrý den,pane doktore! Moc bych se Vás chtěla zeptat na Váš názor a radu. Máme 14ti měsíční dceru, narozenou ve 34.týdnu. Dnes již chodí za ruce, obchází nábytek,staví sen a nožky, ale stále stojí i chodí na špičkách, většinou jenom na nich. Na celé chodidlo si došlápne, když např. stojí u nábytku, jinak vůbec. Můžete mi poradit, jak ji to odnaučit, nebo nějaké cvičení, nebo vyšetření??? Moc Vám děkuji a krásný den

MUDr. Petr Vondráček  |  Na 14 měsíců je velmi šikovná a v tomto věku je to celkem časté a obvyklé. Až při přetrvávání po 18 měsících bych to začal nějak řešit.

Ondra  |  Dobrý den, mám 10 letého syna a chodí je po špičkách. Když jsem se ptala dětského lékaře, řekl mi, že to nic není. Ale nyní vidím, že i jiné děti mají tento problém a musí se nějak řešit. Můžete mi prosím zevrubně odpovědět jak se toto řeší? Při porudu jej křísili, je dyslektik, dysgrafik atd. Děkuji za odpověď. Erika

MUDr. Petr Vondráček  |  To je otázka vývojové rehabilitace, fyzioterapie a protahování zkrácených šlach.

Petra  |  Vážený pane doktore, moje 3,5 letá dcera chodí často špičkách. Poradíte mi, prosím, co s tím mám dělat? Děkuji za odpověď

Jana Valaskova  |  Vazeny pane doktore i ja mam stejny problem s 13mesicni dcerou ktrea chodi,stoji pouze po spickach.na ortopedii mi radili dat nohy do sadry a moc se jim nelibilo ze to nechci takto radikalne resit,ale na doporuceni rehabilitacni sestry jsem od toho ustoupila pry by nozicky mela ztuhle a vyzadovali by rehabilitaci..pediatricka v tom problem take nevidi..ale radeji mi dala doporuceni na cviceni Vojtovy metody takze cvicime 3 mesice ale bez vysledku .dcera byla normalne donosena bez jakyhkoliv problemu i neurolog nam tvrdi ze je vse v poradku ze je to pouze zlozvyk..ale nazory dokroru si ponekud odporuji a ja jako laik nevi mzda delame spravne neco nezanedbavame velice by me zajimal vas nazor .)) dcera teprve zacina delat samostatne krucky cca 10kroku..ale mam obavy aby jsme se toho zbavily je velice tezke koupit i botky vsechny vlastne vyzouva a nevim zda podrazku tvrdou aby ji toprinutilo nozku dat nize nebo mekkou aby se mohla nozky spravne vyvyjet....dekuji za kazdou odpoved i na muj mail 81JanaSebelova@seznam.cz. dekuji za tuto diskuzi ajsem rada ze takto nekdo odpovida a pomaha maminkam. S pozdravem Jana Valaskova

MUDr. Petr Vondráček  |  V některých obdobích vývoje motoriky je to normální. Vhodné je protahovat Achillovy šlachy, aby nedošlo k jejich zkrácení, případně se poradit s fyzioterapeutem jaká zvolit cvičení, aby byly Achillovy volné a dítě našlapovalo na celou plochu chodidla.

MUDr. Petr Vondráček  |  Chození po špičkách je u dětí, které se teprve učí chodit, celkem časté a obvyklé a zatím bych to nijak neřešil. Pokud by tento stereotyp chůze přetrvával i ve věku 1,5 - 2 roky, doporučoval bych kontrolní neurologické vyšetření včetně EMG a svalových enzymů pro vyloučení nervosvalového onemocnění.

michaela  |  dobry den mam take problem ze synem jsou mu 2.3mesice. a tež chodi po špičkach jsou chvile kdy použije celou plochu chodidla a to vetšinou v bačkurkach.venku v botech a doma bez bačkurek je na špičkach.muže to byt i z nekvalitnich bot?.dekuji moc

MUDr. Jana Haberlová  |  Dobrý den, rozhodně není hlavním důvodem chůze po špičkách nekvalitní obuv. Jedná se ve většině případů o vývojovou poruchu stereotypu chůze. Pokud je schopen došlápnout na celou plochu nohy a chůze po špičkách je spíše výjimečná, doporučila bych protahování a rehabilitaci, v opačném případě je vhodné vyšetření neurologem k vyloučení nervosvalového onemocnění, zvážení léčby lokální aplikací botulotoxinu, nebo zvážení konzultace ortopeda.

Dáša  |  Ráda bych se zeptala na tentýž problém, mam rok a půl starou dcerku. Sama začala chodit v roce a až poslední měsíc u ní často pozoruji, že chodí po špičkách. Je nějaký způsob, jak ji to odnaučit? díky

marie  |  dobry den mame taky ten samy problem klukovy je 2 roky a stale chodí na špičkach chodíme stale pravydelně na neurologiy každe 4-5měsicu a pořad s tim nic nedělaji a až ted zača chodit uplně po špičkach tak teprve ted dem na ortopediy nechapu naco se tak ze všim čeka a doufam že to bude vše v pořadku dcera my taky chodila po špičkach ale chodily sme na cvičeni a přestaloto mam trochu obavy že kluk už je velky a že čím je vetši tím to bude pro něj forší je mu 2 roky a ani nam nechce mluvit řika jen baba to je vše ted teprve my připada že gdyž mu něco dcery ukaže tak to skouši taky a je ted teprve chapavějši poradite my děkují

hana  |  dobry den, moj 6 rocny syn chodi od 3 rokov po spickach. dovtedy chodil normalne, zhruba od dvoch rokov sa obcas postavil na spicky. v 3 rokoch sme navstivili ortopeda, ktory povedal ze ide len o zlozvyk, ze z toho vyrastie. pred par mesiacmi sme z vlastnej vole navstivili neurologa, ktory potvrdil chybny vzorec chodze, inak je syn v poriadku. potom sme boli u fyzioterapeuta, kde synovi zistili skratene slachy vzadu na stehnach, po troch mesiacoch cvicenia bol ok, spickovanie vsak pretrvava. mali by sme opakovane navstivit neurologa? syn nepocituje bolest ked doslapuje spravne, len na to "zabuda", ako nahle sa prestane sustredit na chodzu, ide po spickach. co mam robit?

Jana Haberlová, M.D., Ph.D.  |  Dobrý den, chůze po špičkách je opravdu velice častým příznakem v období na počátku samostatné chůze tzn. mezi 1,5-2 let věku. V případě, že chůze po špičkách přetrvává i v pozdějším věku, je vhodné navštívit rehabilitaci, kde vás zacvičí jak šlachy protahovat a jak cvičit správný stereotyp chůze. Pokud rehabilitace nepomůže (min.3 měsíce), je vhodné navštívit neurologa, který posoudí, jestli se nejedná o závažnější příčinu chůze po špičkách – tzn. o některé nervosvalové onemocnění a event. posoudí možnosti léčby, například léčbu Botulotoxinem A (injekční aplikace do svalu lýtek dolních končetin) , nebo doporučí vyšetření ortopedem ke zvážení operační korekce. V případě, že se chůze po špičkách objeví až v pozdějším věku (ve věku nad 3 roky) doporučuji navštívit nejdříve neurologa.

Lucie Dzurňáková  |  Dobrý den,chtěla bych se zeptat na 13ti měsíční dceru. Ještě sama nechodí,ale chodí si kolem nábytku,ale jen po špičkách. Dětská lékařka nás poslala na rehabilitační cvičení kde s dcerou cvičí Vojtovu metodu. Chci se zeptat jestli je tato metoda nutná a jestli si myslíte,že se dcera naučí chodit i bez ní? Jde jen o to,že chodí po špičkách. Děkuji

Jana Haberlová, M.D., Ph.D.  |  Dobrý den, neznám váš konkrétní případ, obecně při chůzi po špičkách je nejdůležitější protahování Achillových šlach, reflexní Vojtova metoda je používána jako možný doplněk rehabilitace.

Pavla  |  Dobrý den,mám 14ti měsíční dceru a také chodí pořád po špičkách,zatím sama ještě nechodí.tak jsem se chtěla zeptat,co s tím mám dělat a jestli to můžu malou nějak odnaučit
?Začínám z toho být nervózní,abych něco nezanedbala.Děkuji za radu.

Jana Haberlová, M.D., Ph.D.  |  Dobrý den, chůze po špičkách je v tomto věku velmi častá. Pokud dochází ke zkracování Achillových šlach je doporučována rehabilitace, při přetrvávání obtíží je možné zvážit i eventuálně ortézky na noc. Při přetrvávání obtíží více jak do 2.roku věku doporučuji i vyšetření dětským neurologem.

Jana  |  Dobry den, muj syn stale chodi po spickach. Nechce chodit ani venku. Ujdeme napr:pul kilometru a uz narika. Je to tim ze chodi po spickach? Ve vysokych botech to nepoznam dobre zda jde po ci ne. Muzete mi podarit dekuji Hlavackova

LIDKA  |  Moje 15 měsíční vnučka se staví okolo nábytku, obchází ho po špičkách a pravou nožičku klade dovnitř. Než by chodila po nožičkách, běhá po kolínkách, což ji jde velmi rychle. Celkem nás to trápí a máme obavy, abychom něco nezanedbali. Máme vyhledat dětského neurologa? Děkuji a přeji hezký večer.

Jana Haberlová, M.D., Ph.D.  |  Odpověď pro Janu: Dobrý den, bolesti nohou mohou souviset jen s faktem, že chůze po špičkách je více náročná, přesto by bylo vhodné syna nechat vyšetřit neurologem. Léčebně doporučuji pravidelnou rehabilitaci a event.. zvážení ortéz na noc. Reálnou komplikací chůze o špičkách je zafixování zkrácení šlachy a nutnost operačního řešení.

Jana Haberlová, M.D., Ph.D.  |  Odpověď pro Lidku: Dobrý den, vámi popsané obtíže mohou být zcela běžné, přesto vyšetření dětským neurologem už nyní doporučuji.

Marek  |  Dobrý den, máme dceru, která nyní začíná 15tý měsíc. Teprve začátkem jedenáctého měsíce začala lozit po čtyřech, do té doby se plazila. Nyní se staví pouze s oporou, zatím jen občas a občas na cele nožky ale někdy i jen na špičky. Pokud si stoupne, tak pouze na chviličku. Neustále se ji snažíme motivovat, ale nemáme moc úspěch ji na nohách udržet déle. O obcházení zatím ani nemluvě. Nevíme, jestli to máme řešit nebo je to normální i když pomalejší vývoj?
Děkujeme a přejeme hezký den

Jana Haberlová, M.D., Ph.D.  |  Dobrý den, počátek lezení v 15.měsíci věku je již brán jako abnormální, tzn.jedná se o opoždění vývoje vzpřimování. Doporučuji se poradit s obvodním lékařem a eventuálně nechat dceru vyšetřit dětským neurologem, a zvážit zahájení rehabilitace. Důležitý je fakt, že vývoj stále postupuje, tudíž je zde velká pravděpodobnost, že porucha vzpřimování nebude podmíněna závažnou neurologickou nemocí.

Marek  |  Dobrý den paní doktorko, děkuji za odpověď, ale bude mít 15 měsíců a začala lozit v jedenáctém měsíci, jak jsem psal výše. Je to asi tak měsíc, co stojí na nožičkách.

Mgr. Hoetzelová  |  Pěkný článek, viz: http://www.babycenter.com/0_your-child-is-walking-on-her-toes_12580.bc

Jana Haberlová, M.D., Ph.D.  |  Odpověď pro Marka: Dobrý den, i tak se jedná o opožděné vzpřimování a platí výše uvedená odpověď, tzn. že pokud vývoj stále pokračuje tak se s velkou pravděpodobností nejedná o závažné neurologické onemocnění, opoždění je mírné.

květa szmeková  |  4letý vnuk chodí hodně po špičkách,vždy po upozornění jde přes patu.máme to řešit s dětským nebo jiným lékařem ?prosím o radu.děkuji szmeková

Jana Haberlová  |  Dobrý den,chůze po špičkách je v tomto věku velmi častá a není nutně příznakem nervosvalového onemocnění. Doporučuji se poradit pouze s pediatrem.

miša  |  Dobrý den, učíme se chodit. Odváží se stoupnout i u zdi a nebojím se že spadne, ale jednou nohou stojí pěkně a druhou hodně na špičce a nemění. Nic ho nebolí, chodí po 4 nebo po kolenach.

Jana Haberlova  |  Dobrý den, ve vašem případě se již jedná o opožděný nástup chůze. Jelikož chůze po špičce je jen na 1 dolní končetině onemocnění ze skupiny svalových dystrofií, kterému je věnován tento portál, je nepravděpodobné. Doporučuji navštívit dětského neurologa v místě bydliště.

zuzajenka  |  dobry den muj syn za 4 mesice 3.roky hodne spatne chodi venku nedokaze jit sam jen za ruku jinak by byl porad na zemi zakopava porad,chuze po spickach a spicky do vnitr muzete mi poradit?

Jana Haberlová  |  Dobry den, vami udavane priznaky jsou velmi obecne a rozhodne zatim nejsou duvodem se domnivat, ze vas syn ma nejakou formu svalove dystrofie. Doporucuji se poradit s obvodnim lekarem a pak eventulane zvazit vysetreni neurologem.

Tereza K  |  Dobrý den, chtěla bych se zeptat, 9ti měsíční syn se nyní začíná u všeho stavět i za ruce, ale najedné nožičce stojí celým chodidlem a na druhé pouze na špičče, tak proto otázka jestli je to normální? Děkuji předem za odpověď

Jana Haberlová  |  Dobrý den,
určitá asymetrie stoje v tomto obdbobí je možná, přesto pokud by váš syn nedošlapoval na jednu patu i při prvních krůčcích, pak by bylo vhodné prodiskutovat problém s vaším dětským lékařem.

katerina  |  Dobry den,mame 13 mesicni holcicku,lezt zacala v 8 mesicich,v 10 mesicich se zacla stavet a od cca 11 mesicu obchazi nabytek,ale vetsinou po spickach. Je to normalni? Sem tam se ji povede stat cca minutu bez jakekoliv opory,to stoji na cele plose nohy. Sem tam obchazi nabytek rovnez na cele plose nohy,ale v 99% je na spickach vzdy,kdyz se neceho drzi. Mam strach,abychom neco nezanedbali. Uklidnuje me jen to,ze pokud stoji bez opory,stoji na celem chodidle. Sama jeste nechodi. Dekuji za odpoved

Jana Haberlová  |  Dobrý den,
popsaný vývoj je zatím v normě. V případě, že by dcera po špičkách i chodila, pak vše zkonzultujte s pediatrem.

Radka  |  DObrý den,
dcera od 11 měsíců stojí u nábytku a obchází jej. Teď má 14 měsíců a začala chodit po kolínkách. U chodítka nebo za ruku chodí, sama nechce.Není možné aby si kolena nějak poškodila?Děkuji

Jana Haberlová  |  Dobrý den,
chůze po kolínkách je normální vývojový stupeň před nástupem samostatné chůze, kolenní kolouby se tím nepoškodí.

Miloš  |  Dobry den, dcera zacla chodit ve 13 mesicich a krasne chodila po cele plose nohy,ted je ji 15 mesicu a posledni tyden si vsimame,ze casto beha po spickach. Ale chodi i po cele plose nohy,kdyz stoji,tak take na cele plose,ale sem tam i na spickach. Vsimame si,ze kousek popojde po cele noze a pak stoupne na spicky a jde po nich. Je to normalni,nebo jen zkousi,co dokaze,nebo ji to bavi? Doma nepouzivame zadnou obuv. Dekuji

Jana Haberlová  |  Dobrý den,
občsná chůze po špičkách je v tomto věku zcela normální. Kdyby však dcera začala chodit pouze po špičkách, pak bych doporučila vyšetření u pediatra a dle jeho zvážení i u neurologa.

Iva  |  Dobrý den, dcera 15měsíců chodí pouze po špičkách, tedy v botkách venku ( botky zdravotní s pevnou patou šněrovací), chodí pěkně po celém chodidle- bota ji na špičky nepustí, takže po počátečním snažení po špičkách to vzdá a ťapká pěkně, avšak doma v bačkůrkách nebo bosky chodí jenom po špičkách. Stává i na celých nožkách, když si prohlíží hračku apod., ale špičky "jsou prostě favorit". Mám to už nyní nějak řešit nebo vyčkávat, chodí sama něco přes měsíc a půl asi...Moc děkuji za odpověd.

Jana Haberlová  |  Dobrý den,
jak již zde bylo napsáno, chůze po špičkách je relativně častá obtíž a pokud se nepojí s jinými odchylkami (jako například svalová slabost, zvýšené svalové enzymy v krvi,...) doporučuji vyčkat minimálně do 2 let věku.

Kateřina  |  Dobrý den, už jsem sem psala cca před rokem. Naše dcerka má nyní 21 měsíců a pořád velice často chodí po špičkách. Umí teda i normálně jít po celé noze, ale tak 3/4 z toho, co nachodí za den, tak nachodí po špičkách. někdy mám pocit, že se jí to tak líbí, nebo že ji to prostě baví. Jen bych ráda věděla, za je to chyba. Když je třeba zaujatá hrou, tak běhá po celé noze, ale když jde jen tak (kolikrát i za ruku), tak jde na špičkách, pak třeba chvilinku po celé noze a zase na špičky. Dělá to i v botičkách, i když ty jí tolik na špičky nepustí, ale snaží se. Je to ještě normální, nebo to máme začít řešit? Okolí se směje, že je to baletka, ale mě to moc k smíchu nepřipadá. Děkuji za odpověď a přeji krásný den

Renáta Diasová  |  Dobrý den,prosila bych o radu, kde se můžeme obrátit s poruchou chůze u mé vnučky. Chodí od 3 let po špičkách. Rehabilitace, která probíhá rok, nepomohla.Jinak je dítě úplně zdravé, absolvovala první třídu se samými výbornými.
Děkuj moc.
Diasová renáta

Jana Haberlová  |  Dobrý den,

chůze po špičkách jak je možné zjistit i z předchozím dotazů je velmi častou odchylkou. Ve většině případů se jedná jen vývojovou odchylkou, která se s věkem srovná.Pokud máte pocit, že při rehabilitaci a s věkem nedochází k úpravě, poraďte se se svým pediatrem, event. jej požádejte o vyšetření neurologem v místě bydliště.

Kristina  |  Dobrý den. Dceři je 14,5 měsíce, chodí kolem nábytku i za ručičku, udělá i pár samostatných kroků, ale na levé nožičce stojí i chodí po špičce. Na druhou normálně došlapuje. Boty nepomáhají. Jsme z toho nervózní, nerada bych, abychom něco zanedbali. Děkuji za odpověď.

Jana Haberlová  |  Dobrý den,
chůze po špičkách je velmi častá obtíž, která je ve většině případů jen přechodná a s věkem mizí. Není ale typické, aby chůze po špičkách byla asymetrická, proto se prosím domluvte s pediatrem a nechte vyšetřit dceru dětským neurologem.

janka  |  Můj syn má hypertoniu ,začali sme cvičit vojtovu metodu, o té chvíle nechce stát na nohách. Je to normalne? Může se kloub posloužit při cvičení? Nebo ho bolet noha? Dekuji za odpověď.

Jana Haberlová  |  Dobrý den, váš dotaz je velmi obecný, potřebuji znát více info, tzn. věk, příčinu proč cvičí Vojtu,... Obecně lze říci, že i cvičením se může způsobit poranění, není to však obvyklé. Na druhou stranu hypertonie může stoj usnadňovat a pokud dojde při rhb k zvmírnění hypertonie může se tím paradoxně stoj zhoršit.

liba  |  Dobrý den pane doktore, mám známou a jeji malý syn neustale chodi po špičkách. Jsou mu 3 roky,prosim můžete poradit co stím má dělat? Moc děkuji za radu.

Jana Haberlová  |  Dobrý den,
ve 3 letech chůze po špičkách může být vývojovým příznakem, přesto je dobré, aby dítě bylo pro tyto obtíže minimálně obvodním lékařem vyšetřeno. V nutných případech je potřeba včas zahájit rehabilitaci či dovyšetření příčiny. Jedním z možných důsledků chůze po špičkách je například nevratné zkrácení Achillových šlach.

Nikola Zemanova  |  Dobrý den, potrebuji poradit. Mé dítě je od narození ztuhly. Od 3 měsíce dochazime na Vojtovku. Nedával nohy vůbec na horu.hlavu měl na levou stranu. Naší doktorce se to furt nelíbilo tak mě poslala k neurologovi, ten mi oznámil,že je děcko v normálním vyvinu. Jenže dnes jsem byla na kontrole na Vojtovce a bylo mi řečeno že má ztuhle zase svaly dole,sedí víc na jedné a hlavně stojí na špičkách. Prosím o Vás názor, jestli stále cvičit nebo ne.

Petra Kalčíková  |  Dobrý den můj syn chodí po špičkách je mu 9 let když byl malý chodil normálně ,ale tet posledních půl roku chodí po špičkách vůbec nevíme co máme dělat

Patrik  | 

Patrik  | 

Patrik  | 

Diana  |  Dobry den pane doktore rada bich se zeptala mam sina ktery ma 9 mnesicu chodi po spickach ale kdia stoji tak stoji na patech ,boty moc nechce steka se anebo je okamzite sundava tim ze se postavi a zacne chodit po spockach'mnela bich se neceho obavat anebo je to normalni.

Monika  |  Dd
Dcera je narozená 35tydrn na vrozenou osteochondritis na 4roky moc nechce chodit jen se chce se poponaset v noci pláče že ji bolí nožičky někdy záda někdy ručka u nás ortopedi se moc jejím problémem nechcou zabývat naposledy ji reg dělali když ji byly 3,měsíce od té doby jen laxní přístupy s tím ať si stěžuje co můžu udělat děkuji za radu


  Erika  |  Dobry den, mame chlapceka (5 r.), kt. ma v zdrav. zazname uvedene: "Dieta so sup. myopatiou pri elevacii CPK". Jeho sucasna hodnota je 1,88, pred rokom 2,5. Najvyssia bola 5,6 (namerana pocas chripky, vyrazna bolest v DK, syn mal 3r.). EMG bolo bez nalezu myogennej lezie. Nevylucuje negat. EMG + dlhodoba hodnota CPK v norme dg. myopatie? Bolo nam povedane, ze DMD sa nemusime obavat, ze uz by sa prejavila. Mozme este ocakavat BMD? Ake by boli jej prejavy? Syn beha, skace, chodi sam po/zo schodov atd. Ma ale vyraznu intrarotaciu DK, po spickach nechodi vobec, ani nepada. Moze mat vysoka hladina cholesterolu v krvi suvis s myopatiou, resp. "svalovou poruchou"? Dakujem za reakciu.

MUDr. Petr Vondráček  |  To jsou všechno normální hodnoty. Nemusíte mít z ničeho obavy.

Strana: 78 77 76 75 74 73 72 71 70 69 68 67 66 65 64 63 62 61 60 59 58 57 56 55 54 53 52 51 50 49 48 47 46 45 44 43 42 41 40 39 38 37 36 35 34 33 32 31 30 29 28 27 26 25 24 23 22 21 20 19 18 
17 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 
Kliknutím na dotaz rozbalíte diskusi pro čtení nebo vložení příspěvku.
Pro vložení nového dotazu použijte volbu " Vložit nový dotaz".

Odborná poradna slouží k řešení problematiky kolem svalových dystrofií Duchenne/Becker u dětských pacientů.
Nevkládejte dotazy týkající se jiných nemocí a problémů. Respektujte prosím toto pravidlo.

Děkujeme našim partnerům za podporu.


© 2005-2016 Parent Project - svalová dystrofie, Česká republika
E-mail: parentproject@parentproject.cz, Telefon: 776 001 206-7
Sídlo sdružení: PARENT PROJECT, z.s., Větrná 262, 550 01 Broumov
Zasílací adresa: PARENT PROJECT, o.s., Husova 245, 417 04 Hrob
Dotazy a připomínky k webovým stránkám: webmaster@parentproject.cz